ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΗ: Στο τραπέζι έτοιμο το πλαφόν!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζει από την πλευρά του μαζί με άλλους ηγέτες του Νότου για συνολική ευρωπαϊκή λύση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Με αυτό τον τρόπο θεωρούν στο Μαξίμου ότι θα επιστρέψουν τα τιμολόγια στα περσινά επίπεδα και δεν θα προκαλούν εγκεφαλικά κι εμφράγματα στους καταναλωτές με το που ανοίγουν τους λογαριασμούς

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις». Αυτό δήλωσε επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Μεγάλη Τρίτη το πρωί επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο νησί της Ρεβυθούσας.

Όπως είναι γνωστό τοις πάσι ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει την προσθήκη Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης (FSU) στον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Ρεβυθούσας αυξάνοντας τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης από 225.000 m3 σε περισσότερα από 380.000 m3. Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται να προχωρήσει στην ενίσχυση της δυνατότητας επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού κατά 12%.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές υποδομές και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η αποβάθρα της Ρεβυθούσας μπορεί να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς ΥΦΑ στον κόσμο, με μήκος περίπου 355 μέτρων. Το 2021, η Ρεβυθούσα κάλυψε σχεδόν το ένα τρίτο (31,8%) των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 η Ρεβυθούσα έγινε η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, καλύπτοντας το 43,23% των εισαγωγών μας, με την παραλαβή 21 φορτίων ΥΦΑ από 6 χώρες (ΗΠΑ, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτο, Ομάν και Ινδονησία).

Οι αυξημένοι λογαριασμοί

Αναμφίβολα η ενεργειακή επάρκεια είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Όμως για τους απλούς πολίτες το βασικό ζήτημα είναι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος, που προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια κι εμφράγματα με το μόλις βλέπουν οι καταναλωτές τι έχουν να πληρώσουν. Ήδη η δυσαρέσκεια των πολιτών αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου οι πολίτες δηλώνουν προβληματισμένοι, απογοητευμένοι και οργισμένοι. Και φυσικά όλα αυτά έχουν κι αντίκτυπο, καθώς ήδη η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου ψαλιδίστηκε.

Πως μπορεί να αναστρέψει το κλίμα η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Το να επαναφέρει στη μνήμη των ψηφοφόρων τα έργα και ημέρες του δίδυμου Τσίπρα-Καμμένου πλέον δεν είναι αρκετό. Πρέπει να βρει λύσεις που να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, διότι η επιδότηση που υπάρχει από τον προηγούμενο Δεκέμβριο δεν είναι και αρκετή και δυσνόητη από τους πολίτες. Διότι όταν ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος είναι 800 και 900 ευρώ με το να του έχει αφαιρεθεί 120 ευρώ (ως επιδότηση)είναι σημαντική μεν, αλλά περισσότερο εκνευρίζει. Ειδικά όταν οι αντίστοιχοι λογαριασμοί πέρυσι ήταν μικρότεροι κατά 60%.

Αυτές τις ημέρες όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα βλέμματα στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών (Κυριακή του Πάσχα), όπου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιτύχει την επανεκλογή του έναντι της Ζαν Μαρί Λεπέν και θα αναλάβει εκ νέου δράση για να πειστούν και οι βόρειοι (ειδικά οι Γερμανοί) για συνολική ευρωπαϊκή λύση, καθώς η ακρίβεια έχει χτυπήσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Βέβαια η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 30-31 Μαΐου και μέχρι τότε τι θα γίνει; Και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι και στο τέλος του επόμενου μήνα δεν θα πετάξουν και πάλι την μπάλα στην εξέδρα οι Βόρειοι;

Απάντηση με πλαφόν

Αν και τότε ληφθεί απόφαση για να επανεξεταστεί το ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, θα προχωρήσει σε μία λύση εκ των έσω, χρησιμοποιώντας χρήματα από το αποθεματικό. Βασικός στόχος είναι να επιστρέψουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιβολής πλαφόν, οπότε και οι τιμές θα υποχωρήσουν στα επίπεδα που χρέωναν η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι τους καταναλωτές τέτοια εποχή πέρυσι.

Για να επιτευχθεί αυτό το σχέδιο θα χρειαστεί η κυβερνητική παρέμβαση, καθώς το πλαφόν θα μπει στην τιμή χονδρικής, με το κράτος να καταβάλει ως επιδότηση στους ηλεκτροπαραγωγούς τη διαφορά μέχρι το κόστος παραγωγής τους. Για την χρηματοδότηση του σχεδίου απατιούνται τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ κάποιοι άλλοι ανεβάζουν το κόστος στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που θα τα σηκώσει η κυβέρνηση από το «μαξιλάρι» των 35 περίπου δισεκατομμυρίων που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Τσίπρα, Ευκλείδης Τσακαλώτος και διατήρησε ως κόρη οφθαλμού (και το αυγάτισε) ο Χρήστος Σταϊκούρας. Εξάλλου αυτή ήταν και η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πλαφόν δεν θα μπαίνει στην τιμή λιανικής, αλλά στη χονδρική, όπως δηλαδή αυτή διαμορφώνεται καθημερινά στο χρηματιστήριο ενέργειας. Αφού οι προμηθευτές θα αγοράζουν χαμηλότερα το ρεύμα, θα το πωλούν και φθηνότερα στον τελικό καταναλωτή. Η ΡΑΕ θα αναλάβει για να τηρηθεί η συμφωνία και να μην υπάρξουν κερδοσκοπικά κόλπα. Αντί δηλαδή να αποζημιώνονται οι καταναλωτές, με κάποιο ποσό που θα καλύπτει μέρος της αύξησης, όπως συμβαίνει σήμερα, θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το κόστος παραγωγής τους. Όπως γίνεται αντιληπτό εάν αποφασιστεί αυτή η παρέμβαση θα αφορά οριζόντια τους πάντες και όχι μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Και βέβαια θα υπάρχει στήριξη από την πρώτη κιλοβατώρα και όχι με επιδότηση μετά τις 300.

Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης αντιμετωπίζουν διαφορετικά το θέμα με τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην Γερμανία και σε άλλες χώρες του βορρά είναι σε τεράστια άνθιση εδώ και πολλά χρόνια τα λεγόμενα διμερή συμβόλαια. Συμβόλαια που συνάπτουν δήμοι και καταναλωτές με παρόχους που κλειδώνουν σταθερή τιμή για πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του Νότου δεν είναι προσφιλή ακόμη αυτά τα συμβόλαια. Οπότε παρατηρείται και μετακύλιση στις τιμές λιανικής οποιεσδήποτε αυξήσεις στις τιμές της χονδρικής.

Φυσικά το Μαξίμου καίγονται πρωτίστως να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, ώστε να μην χρησιμοποιηθούν τα χρήματα της οικονομικής καβάτζας. Διότι θα πρέπει να τονίσουμε, πως με την χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αγορές να διαβάσουν διαφορετικά αυτή την παρέμβαση και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων να πάρουν την ανηφόρα.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα