Λόγια του αέρα από Γεραπετρίτη: Διαιτησία εκτός ΕΠΟ, ομάδες εκτός UEFA και άλλα ευτράπελα…

Στις συχνές-πυκνές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, ο υπουργός Επικρατείας διατυπώνει απόψεις, που FIFA/UEFA έχουν απορρίψει εδώ και 10ετίες, εκθέτοντας έτσι τον πρωθυπουργό

Από την ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση ή πόρισμα, ή γνωμοδότηση της ΕΕΑ –σύμφωνα με πολλές και διασταυρωμένες απόψεις– παρατηρούμε μια άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή δραστηριότητα του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη σε σειρά ΜΜΕ.

Έτσι λοιπόν πέραν της βαρύτητας της θέσης του ως Νο2 της Κυβέρνησης, ως εμπνευστής του επιτελικού κράτους, αλλά και ως ρυθμιστικός παράγοντας κατανομής της κρατικής διαφήμισης, η εμπλοκή του στα ποδοσφαιρικά θέματα –δηλαδή σε χώρο που αγνοεί τελείως–, είχε πολλές και σημαντικές επιπτώσεις, τόσο για τη ΝΔ, όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κυριολεκτικά «σύρθηκε» από την αξιολόγηση του αντικτύπου που υποτίθεται ότι εμπεριείχε η απόφαση της ΕΕΑ.

Ως γνωστόν, ο Γ. Γεραπετρίτης σε χρόνο ρεκόρ περίπου μισής ώρας, από τη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση έπεισε όλο το αρμόδιο κυβερνητικό σχήμα, ότι «η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο», ότι «θα χυθεί αίμα» και διάφορα άλλα παρόμοιας μορφής.

Φυσικά τίποτα απ’ αυτά που ισχυρίστηκε ο Γ. Γεραπετρίτης δεν ίσχυε, γιατί, ακόμη και αν διαπιστωνόταν παραβατική συμπεριφορά στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας από τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη, ενδεχόμενες δυσμενείς κυρώσεις για τις δύο ομάδες δεν επρόκειτο να επιβληθούν πριν παρέλθει χρονικό διάστημα 2-3 ή και περισσοτέρων μηνών. Κι όμως, ο Γ. Γεραπετρίτης την επόμενη μέρα το μεσημέρι, έφερε προς ψήφιση τροπολογία τόσο περίεργη και τόσο άστοχη, που στη συνέχεια στις συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ («ΣΚΑΪ», «ΕΡΤ», «Πρώτο Θέμα»)… χρειάστηκε να παραδεχτεί ότι θα υπάρξει τροπολογία της ήδη ψηφισθείσης τροπολογίας!!!

Όταν το θέμα άρχισε να βαραίνει, μετά από κάποιες «αναλύσεις» των λεγομένων του στα ΜΜΕ, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «ως στέλεχος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ανέλαβα μόνο να κλείσω τα ραντεβού με τους προέδρους της UEFA και της FIFA με τον πρωθυπουγό και ότι εκεί σταματάει ο ρόλος μου…».

Βεβαίως, δεν ενήργησε μόνο για να κλείσει τα ραντεβού αλλά προχώρησε και πιο πέρα, λέγοντας ότι θα υπάρξει συνυποσχετικό που θα υπογραφεί από τον πρωθυπουργό και τους δύο προέδρους FIFA και UEFA Ινφαντίνο και Τσέφεριν, στο οποίο θα αναγράφονται οι θέσεις των διεθνών Ομοσπονδιών για την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, τις οποίες δεσμεύεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει. Συνυποσχετικό με υπογράφοντες τους παραπάνω δεν πρόκειται να υπάρξει, όπως ήδη εξηγήσαμε.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε όσα έχει πει μέχρι σήμερα:

  1. Τα μεγάλα ραντεβού του σε Νιόν και Γενεύη δεν είχαν τη σφραγίδα συζητήσεων σε ουσιαστικά θέματα, και βέβαια δεν είχαν την εξέλιξη που θα επιθυμούσε ο κ. Γεραπετρίτης να παρουσιάσει ως επίτευγμα στο κοινό και κυρίως στον πρωθυπουργό.

Έτσι, σε συνάντηση της περασμένης Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου, συνομίλησε μόνο με τον Ζόραν Λάκοβιτς. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, πηγαινοερχόταν χωρίς ουσιαστικά να συμμετέχει στη συζήτηση, ο δε Έλληνας γενικός γραμματέας, Θόδωρος Θεοδωρίδης, αρκέστηκε σε έναν χαιρετισμό και στη συνέχεια αποχώρησε.

Όταν μετά από μια εβδομάδα έγινε ραντεβού στη FIFA στη Ζυρίχη συνάντησε μόνο τον αντιπρόεδρο Κλαρκ, έναν σκληρό παράγοντα του αγγλικού ποδοσφαίρου, που η συνάντηση μαζί του δεν αναμένεται να είναι θετική για το ποδόσφαιρό μας. Ο Ινφαντίνο ήταν στα γραφεία της FIFA, αλλά δεν παρέστη…

Ας πάμε τώρα και σε άλλες αστοχίες –λόγω άγνοιας– του Γ.  Γεραπετρίτη.

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για συνυποσχετική που θα υπογραφεί με τον πρωθυπουργό και τον Τσεφερίν (σταμάτησε να κάνει χρήση του ονόματος Ινφαντίνο, αφού είχε πρώτα πολλαπλώς εκτεθεί). Διατύπωσε μάλιστα την απειλή ότι «η διαιτησία θα γίνει ανεξάρτητη εκτός ΕΠΟ».

Τέτοιο συνυποσχετικό και γι’ αυτό το θέμα δεν θα υπογραφεί, και δεν θα ήταν δυνατό να υπογραφεί, και αυτό γιατί –σύμφωνα με το καταστατικό της FIFA– οι 210 περίπου χώρες του πλανήτη μας που έχουν προσχωρήσει στον οργανισμό αυτό, έχουν αποδεχθεί ότι η διαιτησία υπάγεται πάντα στη δικαιοδοσία τής ανά χώρα Ομοσπονδίας.

Όλες λοιπόν αυτές οι κορώνες του Γεραπετρίτη για ανεξάρτητη διαιτησία που δεν θα έχει σχέση με την ΕΠΟ, δείχνουν ότι χρειάζεται απαραιτήτως ένα ταχύρυθμο φροντιστήριο για τα ισχύοντα στα καταστατικά της FIFA και της UEFA.

  1. Eίπε ότι στις συναντήσεις που ΘΑ έκλεινε μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρων UEFA και FIFA οι διεθνείς Ομοσπονδίες θα καταθέσουν προτάσεις για βία, χειραγώγηση αγώνων, κ.λπ. Μα όπως είναι γνωστό για τη βία και τη χειραγώγηση αγώνων, FIFA και UEFA έχουν συγκροτήσει την περίφημη steering committee, η οποία έχει ήδη ανταλλάξει απόψεις με τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Κατά συνέπεια, ο Γ. Γεραπετρίτης υπονοεί ευθέως ότι κατά τις συναντήσεις αυτές δεν θα συμμετέχουν για να προσφέρει τεχνική βοήθεια το υφυπουργείο Αθλητισμού και η ΓΓΑ…

Το πελώριο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος έχει προσφέρει μέχρι σήμερα –μια και το υφυπουργείο έχει μείνει εκτός– τις τεχνικές συμβουλές ώστε να προετοιμαστεί η συνάντηση πρωθυπουργού και διεθνών ομοσπονδιών, την οποία με στόμφο έχει εξαγγείλει ο υπουργός Επικρατείας;

Εικάζεται ότι ο νομοτέχνης για τα θέματα αυτά είναι ο ικανότατος αρχιτέκτονας των off shore εταιρειών του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο συντάκτης του περίφημου νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες –που ως γνωστόν το ΣΤΕ το έθεσε στον κάδο απορριμμάτων– και ο πρώην δ/νων σύμβουλος της ΕΡΤ που ετοιμαζόταν να δώσει 30 εκατ. ευρώ στον ΠΑΟΚ, δηλαδή ο πολυσχιδής Γιάννης Δρόσος.

Και για να κλείσουμε το θέμα του συνυποσχετικού που δεν θα υπογραφεί, είναι πολύ πιθανό για να μην εκτεθεί ο πρωθυπουργός να υπάρξει ένα  μνημόνιο προθέσεων, στο οποίο θα αναφέρεται ότι «κυβέρνηση και UEFA συμφωνούν να συνεργαστούν για το καλό του ποδοσφαίρου σε θέματα βίας χειραγώγησης, πολυϊδιοκτησίας κ.λπ.». Ένα τέτοιο συνυποσχετικό θα μπορούσε να υπογραφεί και για την προστασία της χελώνας καρέτα-καρέτα, αφού δεν εμπεριέχει αναγκαστικές διατάξεις…

  1. Η τροπολογία της… τροπολογίας που θα φέρει στη Βουλή ο Γ. Γεραπετρίτης θα γίνει χωρίς την υπογραφή του αρμόδιου υπουργείου, δηλαδή χωρίς τις υπογραφές Μενδώνη – Αυγενάκη, ή θα υποχρεωθεί ο Λ. Αυγενάκης να την υιοθετήσει, όπως έγινε με το γνωστό tweet του Γ.  Γεραπετρίτη; Αυτό που υποδείχθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού να παρουσιάσει ως δικό του προϊόν σκέψης, και όχι του συντάξαντος, αφού ο κ. Γεραπετρίτης κανονιστικά δεν έχει τη δικαιοδοσία προσυπογραφής του αθλητικού νομοσχεδίου ή τροπολογιών.
  2. Πώς θα διαχειριστεί το θέμα της χειραγώγησης των εκλογών, ώστε να μην κυκλοφορούν πακέτα στους κύκλους κάποιων προέδρων των Ενώσεων; Τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος επεχείρησε και ο Γ. Ορφανός το 2004, το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στη συνέχεια ακυρώθηκε το 2006 με εντολή του Κ. Καραμανλή από τον… Γ. Ορφανό!!!
  3. Επαναλαμβάνει συνεχώς ότι, για παραβατική συμπεριφορά των ομάδων στον ελληνικό χώρο, θα επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ελπίζουμε ότι, για την αξιοπρέπεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, κάτι τέτοιο να περιοριστεί μόνο στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις Γεραπετρίτη. Γιατί αν λεχθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, οι ξένοι θα το εκλάβουν ως ανέκδοτο. Τεράστιες οικονομικές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της UEFA, με τηλεοπτικούς και χορηγικούς φορείς, θα πρέπει να τιναχτούν στον αέρα γιατί κάποιος Γεραπετρίτης, σε κάποια μπανανία της Ευρώπης, είχε αυτήν τη φαεινή ιδέα;
  4. Τελειώνοντας, πρέπει να επισημάνουμε το εξής σημαντικό. Το μοντέλο του επιτελικού κράτους που πρότεινε ο Γ. Γεραπετρίτης, και υιοθέτησε ο πρωθυπουργός, έχει ως αποτέλεσμα κουμάντο σε όλα τα θέματα να κάνει μόνο το Μαξίμου και κυρίως ο νυν υπουργός Επικρατείας.

Η γνώμη των υπουργών απλώς διατυπώνεται και αν συμβεί να συμφωνεί ο Γ. Γεραπετρίτης, έχει καλώς. Η στρατιά των γενικών διευθυντών, των γενικών γραμματέων και των υφυπουργών που με επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου –δηλαδή του Γ.  Γεραπετρίτη κατά κύριο λόγο– που πλαισιώνουν τον κάθε υπουργό, είναι αυτό που τελικά μετράει. Όμως, εν προκειμένω, όλη αυτή την ιεραρχία στον τομέα του ποδοσφαίρου, ο Γ. Γεραπετρίτης την έκανε «αόρατη», πιστεύοντας ότι ως νομικός με τη βοήθεια του Γ. Δρόσου θα εξυγιάνει και θα επανεκκινήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εδώ ταιριάζει η παροιμία «να ’χαμε να λέγαμε»

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα