Λύση από την πρώτη κάλπη αναζητεί το ΠΑΣΟΚ

Στην Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι στις δεύτερες εκλογές θα πιεστούν αφόρητα από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Όλο και μεγαλώνει ο προβληματισμός στην Χαριλάου Τρικούπη με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει βαλτώσει μεταξύ 11-12% και σε καμία περίπτωση εάν αυτά τα ποσοστά επαληθευθούν στις εθνικές εκλογές δεν μπορεί να μετατραπεί σε τρίτο πόλο, αλλά μάλλον θα αρκεστεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ναι μεν στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν ότι θα έχουν πολύ καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα, όμως οι στρατηγική χτίζεται και με βάση το που κινείται δημοσκοπικά το κάθε κόμμα. Διότι διαφορετική θα ήταν η δυναμική του ΠΑΣΟΚ εάν οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ένα 18% και διαφορετική είναι και η αντιμετώπιση των ΜΜΕ τώρα που δείχνει βαλτωμένο.

Όπως γίνεται αντιληπτό όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο θα αυξάνεται η πόλωση, κάτι που πιέζει έτι περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια εάν συμβαίνει αυτό στις πρώτες εκλογές, όπου λόγω απλής αναλογικής κι επειδή οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει κυβέρνηση μπορεί να συμπεριφερθούν χαλαρά πάνω από την κάλπη, τότε στις δεύτερες κάλπες η πίεση θα είναι απείρως μεγαλύτερη. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι στις δεύτερες εκλογές τα δύο πρώτα κόμματα θα έχουν τον πρώτο λόγο και θα υπάρξει προσπάθεια για να «λεηλατήσουν» τα υπόλοιπα κόμματα.

«Όχι» σε δεύτερες εκλογές

Έτσι στο ΠΑΣΟΚ έχει τεθεί επί τάπητος μήπως πρέπει να κινηθούν σε στρατηγική να αποφευχθούν οι δεύτερες εκλογές. Κάτι που φαίνεται και από τις τελευταίες παρεμβάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει υποστηρίξει πολλάκις ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την σταθερότητα και την λύση της επόμενης ημέρας. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ με βάση τις δημοσκοπήσεις αποκλείεται να είναι το πρώτο κόμμα πως θα καταφέρει να πείσει το πρώτο κόμμα σε κυβέρνηση συνεργασίας από τη στιγμή που ο πρόεδρος του κόμματος έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό είτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε τον Αλέξη Τσίπρα;

Με αυτά τα δεδομένα, στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν κινήσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να ανατρέψουν υπέρ του ΠΑΣΟΚ τις αναμενόμενες εκλογικές εξελίξεις. Ειδικότερα, είναι αποφασισμένο το ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα κάνει χρήση της τρίτης διερευνητικής εντολής που αναμένεται να λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναμένεται να αρνηθεί να καθυστερήσει κατά τρεις ημέρες την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, συνεπώς θα παραδώσει αμέσως την εντολή που θα του αναθέσει η Πρόεδρος. Αντίστοιχα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι δεν θα επιχειρήσει να διαμορφώσει μια «κυβέρνηση των ηττημένων», συνεπώς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει δεύτερο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής, αναμένεται κι αυτός να καταθέσει την εντολή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, δεν θέλει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Θα λάβει την εντολή και θα προσπαθήσει μέσα στο τριήμερο που του δίνει το Σύνταγμα, είτε να επιτύχει μια κυβέρνηση συνεργασίας (ακόμα και με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του πρώτου κόμματος στις εκλογές) με συμμετοχή ή ανοχή του ΠΑΣΟΚ, ώστε ο τόπος να αποφύγει ένα μήνα ακυβερνησίας και δεύτερες εκλογές, που θα ταλαιπωρήσουν τους πολίτες (και πιθανότατα θα πλήξουν το ΠΑΣΟΚ). Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή θα αποδεχθεί την πρόταση Ανδρουλάκη, ή θα πάρει το πολιτικό κόστος μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης που, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι θα έχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία, άρα τι θα γίνει; Ο κ. Μητσοτάκης θα μας κουβαλάει στις κάλπες μέχρι να μπορέσει να κυβερνήσει μόνος του;». Η στρατηγική Ανδρουλάκη για ακύρωση των δεύτερων εκλογών είναι ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες στο στάδιο της επεξεργασίας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει με διάφορες πρωτοβουλίες να αποφύγει δεύτερες εκλογές, αλλά και να φανεί ότι εάν υπάρχει υπευθυνότητα, μπορεί η απλή αναλογική να δώσει κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ολομέτωπη επίθεση

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μέχρι τις εκλογές θα κινηθεί σε ήπιους τόνους. Τουναντίον τα βέλη του θα είναι φαρμακερά και θα στοχεύουν και τους δύο αντιπάλους του. Όπως έκανε και σε δήλωση του την Πέμπτη το απόγευμα σχολιάζοντας την συζήτηση στην Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση της ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης καυτηρίασε την στάση τόσο του κ. Μητσοτάκη, όσο και του κ. Τσίπρα λέγοντας: «Ο πρώτος δίχως ίχνος γενναιότητας καταθέτει ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης και εκ των υστέρων νομιμοποίησης των παράνομων ενεργειών της κυβέρνησης του. Από το «ελάτε να ενημερωθείτε στο αυτί», μας λέει τώρα ευθέως: «Ελάτε να ενημερωθείτε μετά από τρία χρόνια». Κάνει ότι μπορεί για να ξεπεράσει τον κάβο των εθνικών εκλογών χωρίς να έχει μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Όμως οι αποκαλύψεις συνεχίζονται. Οι New York Times δημοσιεύουν ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε άδεια εξαγωγής του Predator της εταιρείας Ιntellexa στη Μαδαγασκάρη. Μια ευρωπαϊκή χώρα δηλαδή που οφείλει να προστατεύει αταλάντευτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτίθεται ανοίγοντας το δρόμο σε άλλες χώρες να χρησιμοποιούν τέτοια κακόβουλα λογισμικά σε βάρος των ελευθεριών των πολιτών τους.

Όσον αφορά τον κ. Τσίπρα, καλό θα ήταν να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πως είναι δυνατόν επί ημερών του εμπλεκόμενη με το Predator εταιρεία, που ιδρύθηκε με λίγες χιλιάδες ευρώ, να υπογράφει συμβάσεις εκατομμυρίων με το δημόσιο και μετά ο γιος του υπουργού που τις υπέγραψε, να προσλαμβάνεται εκεί».

Για την τοξικότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα των παρακολουθήσεων μίλησε και ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής: «Το ΠΑΣΟΚ απέχει από την τοξικότητα του δημοσίου διαλόγου, καθώς εμείς δεν χειριζόμαστε το θέμα ως προσωπικό, αλλά ως τέτοιο που αφορά σε κάθε Έλληνα πολίτη. Θεσμικά και με σοβαρότητα. Η τοξικότητα εκπορεύεται από την καταχρηστική επίκληση των απορρήτων από την Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έναντι της Βουλή, και από τον τρόπο με τον οποίον συμπεριφέρθηκε στους Έλληνες συνταγματολόγους. Αν είχε πέσει φως στην υπόθεση στη φάση της Βουλής, δεν θα είχαμε όλη αυτήν την παραφιλολογία».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν συμφωνεί μαζί μας ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στη διαδικασία ούτε στην ουσία. Και φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το ζήτημα, όπου υπάρχουν πολύ βασικές διαφορές».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα