«Mεγάλος ισορροπιστής ο Τσίπρας»

Επικριτικός απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε μιλώντας στο Evening Report του Αction24 ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ αλλά πολλοί. Υπάρχουν αντίρροποι ΣΥΡΙΖΕΣ μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Άνθρωποι στους οποίους ο Τσίπρας, όσο τον έζησα, μιλά και με διαφορετικό τρόπο απέναντί τους» τόνισε ο κ. Τατσόπουλος επαναλαμβάνοντας τη γνώμη του ότι ο Α. Τσίπρας είναι ένας μεγάλος ισορροπιστής. Υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κρατήσει όλες αυτές τις αντίρροπες δυνάμεις ενωμένες με το δέλεαρ της εξουσίας που φτάνει, αλλά αργά ή γρήγορα θα έρθουν σε ρήξη. «Και τον καιρό που ήμουν στο ΣΥΡΙΖΑ έλεγα ότι υπάρχουν σοβαρές υπαρκτές δυνάμεις ρεαλισμού ιδιαίτερα στο ηγετικό επίπεδο και πρέπει να τις ενισχύσουμε απέναντι στις άλλες δυνάμεις όσοι δεν είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ» εκτίμησε.

Συμπλήρωσε ότι «το ζήτημα είναι αν θα είναι κυρίαρχες. Όταν θα γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είτε με συμμαχικό σχήμα είτε με αυτοδυναμία, δεν θα κληθούμε όλοι να κυβερνήσουμε, οι αποφάσεις θα πάνε είτε προς την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση». Ο Πέτρος Τατσόπουλος σχολίασε την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ περί ανάγκης, ορισμένες στιγμές, διεύρυνσης των μετώπων πάλης και με συμμάχους ασταθείς λέγοντας ότι επικαλέστηκε «ρήση του Λένιν για τις συμμαχίες, για να χαϊδεύει προφανώς το σκληρό πυρήνα των λαϊκιστών μέσα στο κόμμα του, ή αυτών που θεωρούν ότι είναι λενινιστές, χωρίς να προσθέσει μια άλλη ρήση του Λένιν για το πώς αποκαλούσε αυτούς τους σύμμαχους, «χρήσιμους ηλίθιους»».

«Ο Λένιν είναι ένα κακό παράδειγμα για οποιαδήποτε κοινοβουλευτική χώρα» τόνισε. Και προσέθεσε: «Το να επικαλείσαι ως πρότυπο το Λένιν το 2014, έναν επαναστάτη που μετά έγινε δικτάτορας, γιατί το πρότυπό του ήταν η δικτατορία του προλεταριάτου, δεν είναι ένα πρότυπο που μπορεί να το πλασάρεις στην ελληνική κοινή γνώμη. Στο κομματικό σου ακροατήριο, στους κολλημένους τους δικούς σου, μπορείς να το λες. Αλλά να το λες δημόσια…»

Ο Πέτρος Τατσόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν έφυγε τη λάθος στιγμή από το ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έφυγα έτσι, επειδή ήταν μια δική μου απόφαση. Έχω την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο βάσης, όχι σε ηγετικό επίπεδο, επί μήνες με υπονόμευσε, δημιούργησε μια παραφιλολογία γύρω από εμένα ότι οι απόψεις που λέω δεν είναι απλώς οι προσωπικές μου απόψεις, ή οι απόψεις κάποιου που συνεργάζεται και δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μέλος δεν ήμουν ποτέ, αλλά είναι οι απόψεις κάποιου «βαλτού», φυτευτού κλπ. Αυτό είχε περάσει ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Και ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο και για εμένα και για το ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι και αν έλεγα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να απολογείται καθημερινά εγώ από την άλλη θα έπρεπε να προσέχω, να δέχομαι νουθεσίες και σήκωμα του δαχτύλου από ανθρώπους που δεν εκτιμούσα καθόλου τη γνώμη τους. Νομίζω ότι από αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση απαλλαγήκαμε και οι δύο». Είπε επίσης, ότι αν μιλά κανείς με όρους πολιτικής εχεφροσύνης, «το να πας σε ένα κόμμα όταν είναι στο 6% – 7% και να φύγεις όταν είναι στο 30%, όταν είναι στα πρόθυρα της εξουσίας, δεν δείχνει να είσαι και πολύ πρακτικός άνθρωπος».

Σε ερώτηση αν νιώθει ανεξάρτητος βουλευτής, δήλωσε ότι αισθάνεται όσο ανεξάρτητος μπορεί. «Αν είχα μπει (στη βουλή) σαν ανεξάρτητος, τότε θα ήμουν πραγματικά ανεξάρτητος. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να είχα πάρει πάνω 200.000 ψήφους, δηλαδή να είμαι Σάκης Ρουβάς ή κάποιος ανάλογος. Από τον κανονισμό της βουλής μέχρι τις μικρές λεπτομέρειες του πολιτεύματός μας, κανείς δεν «αγαπάει» τους ανεξάρτητους». «Αυτό έγινε κάποια στιγμή, εκτίμησε, επειδή θέλησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βάζοντας τον πήχυ ψηλά να αποτρέψει, στην πραγματικότητα, την μουσουλμανική μειονότητα να δημιουργήσει έναν κομματικό πυρήνα καθαρά τουρκικό ή τουρκικού προσανατολισμού μέσα στη βουλή. Αλλά από εκεί και πέρα αυτός το πήχυς του 3% έμεινε και κατέστρεψε και κάθε προσπάθεια που έγινε. Τα περισσότερα σχήματα μετά την μεταπολίτευση καρκινοβατούν, εκτός από τα μεγάλα κόμματα, σε κάθε εκλογική περίοδο αν θα μπουν ή αν δεν θα μπουν στη βουλή, και αν θα μπουν ν’ αντέξουν».

«Αν με θέλει το Ποτάμι, θα κατέβω στη Β’ Αθηνών»

Ο Πέτρος Τατσόπουλος δήλωσε ότι είναι στην Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού και αν θέλει το Ποτάμι θα κατέβει και στις εκλογές μαζί του, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει το Ποτάμι. Σε περίπτωση που κατέβει στις εκλογές με το Ποτάμι, δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθήνας.

Ως προς την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο Π. Τατσόπουλος χαρακτήρισε, πολύ σοβαρή την πρόταση που κατέθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από λίγες μέρες, μια πρόταση που, όπως είπε, θα συζητούσε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα, με σοβαρό κοινοβουλευτισμό, μια χώρα που δεν κάνει απλώς για λόγους προεκλογικών εντυπώσεων δηλώσεις. «Ο Στ. Θεοδωράκης είπε λοιπόν αντί να συνεχίσουμε αυτή τη φιέστα που μπορεί να οδηγήσει σε έναν πολύ αποδυναμωμένο πρόεδρο, έναν πρόεδρο που μπορεί να βγει με 150 ψήφους μετά τις εκλογές ή και με ακόμη λιγότερους (γιατί στην τελευταία βγαίνει με σχετική πλειοψηφία, δηλαδή να έχουμε έναν πρόεδρο 130 βουλευτών), να πηγαίναμε σε προεδρική εκλογή με συναίνεση με έναν πρόεδρο όπως ο Παπούλιας θα έβγαινε μεγάλη πλειοψηφία και να πηγαίναμε σε εκλογές τον Νοέμβριο. Μια πολύ λογική πρόταση που κανένας από τους δύο μνηστήρες δεν τη συζητάει».

Πάντως, επανέλαβε ότι δεν προτίθεται ο ίδιος να ψηφίσει για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην παρατήρηση ότι αυτό που υποστηρίζει για την πρόταση που κατέθεσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Στ. Θεοδωράκης έρχεται ενάντια στην θέση του να μην ψηφίσει για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πέτρος Τατσόπουλος χαρακτήρισε εαυτόν «ιδιόρρυθμη περίπτωση».

«Εγώ είμαι ο μοναδικός ανεξάρτητος βουλευτής σήμερα που προέρχομαι από το ΣΥΡΙΖΑ, με αυτόν μπήκα στη βουλή» σημείωσε. Και συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα έχουμε μια «θλιβερή κοινοβουλευτική νοσηρή ιστορία προδοσιών, αποστασιών, κλπ.» «Πιστεύω, προσέθεσε, ότι δεν πρέπει να βγει ένας πρόεδρος που πάντοτε θα έχει από πάνω του την σκιά ότι εκλέχτηκε με την ψήφο ενός πρώην συριζαίου, ο οποίος έφυγε από το κόμμα του, γιατί θα απλωθεί αυτό το παραμύθι μετά, προκειμένου να βγάλει την κρίσιμη στιγμή έναν πρόεδρο». Εκτίμησε ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν εύκολο έργο μπροστά τους για να βρουν τους 50 ή τους 25 βουλευτές αντίστοιχα που επιδιώκουν. «Δεν είναι εύκολο. Θα είναι θρίλερ. Και σας διαβεβαιώ ότι εκείνα τα πενθήμερα ανάμεσα στην πρώτη, στη δεύτερη και στην τρίτη ψηφοφορία το Φεβρουάριο θα γίνει της κολάσεως από πιέσεις κάθε είδους» τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο η στάση που προτίθεται να τηρήσει στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την αιτιολογία την οποία διατύπωσε προσβάλει τον ίδιο το θεσμό του προέδρου και τον δείχνει να συντάσσεται με την κομματοκρατία, την οποία επικρίνει, ο ανεξάρτητος βουλευτής σημείωσε ότι «υπάρχει μια πολύ λεπτή διάκριση ανάμεσα στο να συντάσσομαι και να εθελοτυφλώ απέναντι στην κομματοκρατία. Υπάρχει το νοσηρό περιβάλλον, έχει πλήρως κομματικοποιηθεί η υπόθεση. Για το πρόσωπο του προέδρου δεν ενδιαφέρεται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η συγκυβέρνηση. Κανένας δεν ενδιαφέρεται» υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε ότι γι αυτό ακριβώς είχε δηλώσει, πριν λίγο καιρό, ότι ακόμη και αν πήγαινε ο Τσίπρας και πρότεινε στη συγκυβέρνηση τον Μπανγκς Μπάνι ή τον Ντάφι Ντακ για πρόεδρο, θα το δεχόταν προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές. Επανέλαβε ότι και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν τους ενδιαφέρει το πρόσωπο του προέδρου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί, κατά καιρούς, έχουν ακουστεί με γνώμονα του κατά πόσο θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο να αποφευχθούν οι εκλογές.

Σε ερώτηση γιατί κάνει δικό του πρόβλημα αυτό που φαίνεται να είναι πρόβλημα της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τατσόπουλος απάντησε ότι δεν παριστάνει ότι μεταφέρει ένα διαφορετικό ήθος. «Να με ελέγξετε γι αυτό αν μπω με άλλο σχηματισμό ή αν έμπαινα ως ανεξάρτητος στη βουλή. Αυτή τη στιγμή θέλουμε έναν πρόεδρο που θα βγει με την ψήφο ενός πρώην συριζαίου βουλευτή; Ο πρόεδρος το θέλει αυτό; Το πολίτευμα το θέλει αυτό; Είμαι πρώην συριζαίος βουλευτής είτε μου αρέσει είτε όχι, ανεξαρτήτως αν ήταν λάθος που πήγα στο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Βάζετε τη συζήτηση σε ένα ιδεατό επίπεδο, όπου ο καθένας λέει ότι πιστεύει χωρίς να κατηγορείται από κανέναν. Φτάσαμε, όμως, στο ολέθριο σημείο, που καλλιέργησαν και οι δύο πλευρές, να λέμε ότι θα γίνουν εκλογές πουλημένων εναντίον πουλημένων και ποιοι θα δώσουν τα περισσότερα».

«Χρήσιμος εταίρος το Ποτάμι»

Ο κ. Τατσόπουλος διευκρίνισε ότι δεν είναι της γνώμης ότι δεν πρέπει να γίνουν με κανένα τρόπο οι εκλογές. «Δεν συνυπογράφω ότι οι εκλογές είναι ο μπαμπούλας. Δεν πιστεύω καθόλου στην καραμέλα ότι οι εκλογές όταν μας συμφέρουν, δηλαδή όταν βγει το κόμμα που υποστηρίζουμε, είναι καλές και εθνικά ωφέλιμες, και όταν δεν μας συμφέρουν, τότε οδηγούν στην καταστροφή και στον όλεθρο. Αυτό το παραμύθι το είδαμε πολλές φορές να παίζεται από τις δύο παλιές δυνάμεις του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και τώρα το παίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το νέο μέλος στο δικομματισμό».

Υποστήριξε ότι το Ποτάμι είναι ένας πιθανός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι οποιουδήποτε ΣΥΡΙΖΑ και όχι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. «Με τον εκλογικό νόμο που έχουμε, δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Γι’ αυτό το 2012 δεν μπορούσε να γίνει χωρίς την ΝΔ. Το δίλημμα που θα έχουμε (μετά από μια εκλογική αναμέτρηση) είναι: Ή να πηγαίνουμε στο διηνεκές σε εκλογές μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει μυαλό, να είναι αρεστός σε εμάς, να καταστρέψουμε την ελληνική οικονομία, να καταστρέψουμε τα πάντα, μέχρι που να βγει ένας ωραίος ΣΥΡΙΖΑ ή το άλλο που μπορούμε να κάνουμε, πχ μια δύναμη εγγύησης και ρύθμισης όπως το Ποτάμι, το οποίο καταγράφεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις, να γίνει συνεργασία. Το Ποτάμι δεν θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε ΣΥΡΙΖΑ. Θα βοηθήσει τους ρεαλιστές, και θα το πω πιο ωμά να δώσει άλλοθι στους ρεαλιστές, Ο Τσίπρας και οι άλλοι ρεαλιστές, γιατί τον εντάσσω στους ρεαλιστές, θα έχει και άλλοθι και θα πηγαίνει στο Λαφαζάνη και θα το παίζει λενινιστής, λέγοντας ότι αν δεν είχε το Ποτάμι, θα έκανε πιο ριζοσπαστικά πράγματα».

Ο Πέτρος Τατσόπουλος τόνισε ότι το Ποτάμι θα είναι ένας χρήσιμος εταίρος για μια χώρα που δεν έχει την πολυτέλεια να πηγαίνει από εκλογική αναμέτρηση σε εκλογική αναμέτρηση, υποσκάπτοντας την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών που είναι ήδη στα τάρταρα, για να το πάει ακόμη χαμηλότερα, για να έχει μια διαδοχή εκλογικών αναμετρήσεων που θα φέρουν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Συμπλήρωσε, δε, ότι το Ποτάμι θα είναι χρήσιμος εταίρος και για την Νέα Δημοκρατία αλλά δεν θα συνεργαστεί, επίσης, «με οποιαδήποτε Νέα Δημοκρατία, που συστεγάζει τους ακροδεξιούς και αυτούς που φλερτάρουν με τη Χρυσή Αυγή. Και εκεί θα γίνουν κάποιες επιλογές».

Με αφορμή δε και την τελευταία εξέλιξη με τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «το εργάκι αυτό, που το έχουμε δει τα τελευταία 2,5 χρόνια, δεν χρειάζεται να το ξαναδούμε με άλλον πρωταγωνιστή. Δεν χρειαζόμαστε μια ακόμη αδύναμη κυβέρνηση των 151, των 152 και των 155 βουλευτών. Οι βουλευτές θα κάνουν τους μάγκες και μετά θα πηγαίνουν να ψηφίζουν τα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μεγάλες συμμαχίες και όχι καχεκτικές, όχι ΣΥΡΙΖΑ plus ή ΝΔ plus». Και συνέχισε λέγοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ «εξαρχής ήταν οθωμανικό χαράτσι, φορομπηχτικός νόμος. Δεν είχε καμία σύνδεση η αντικειμενική αξία των ακινήτων με την πραγματική. Τώρα η κυβέρνηση προσπάθησε να εκβιάσει μια έξοδο στις αγορές με οποιοδήποτε τίμημα, ακόμη και με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο από ό,τι παίρνουμε από την ΕΕ, όπως προσπαθεί να εκβιάσει και την εντύπωση ότι βγαίνει από το μνημόνιο ενώ έχει όλους τους νόμους που παραμένει. Δεν χρειάζεται αυτό το θέατρο για εσωτερική κατανάλωση, που όσο πάμε σε εκλογές, θα είναι ολοένα χειρότερα. Δεν χρειάζεται να γίνει αυτό και με νέες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες δεν είναι υπόλογες για κάτι, όπως είναι το Ποτάμι».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Σκουρλέτη για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της Γ. Αγγελοπούλου, ο οποίος είπε ότι η κ. Αγγελοπούλου, στην παρούσα φάση, δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, ο Πέτρος Τατσόπουλος εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεκφεύγει. Και συμπλήρωσε ότι «αυτό το παραμύθι μιας κυρίας μεγαλοαστής, μιας από τις πιο γνωστές κυρίες μεγαλοαστές με πολιτική καταγωγή από την ΝΔ, η οποία ξαφνικά πλασάρεται ως αντισυστημική, δεν μπορεί να το καταπιεί ούτε ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι ο Αγγελόπουλος αντισυστημικός, αν είναι ο Βαρδινογιάννης, και ο Αλαφούζος, μπορώ να πω όλα τα ονόματα, ο Μπόμπολας, τότε ποιος είναι το σύστημα; »

Όσον αφορά δε την κριτική που ασκεί ο Λάκης Λαζόπουλος στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Πέτρος Τατσόπουλος υπογράμμισε ότι «έχει σημασία το ποιος κρίνει και ποιος μιλά και σηκώνει το δάχτυλο κάθε φορά. Ένας άνθρωπος ο οποίος στο βίο του, τη ζωή του, την πραγματικότητά του είναι απόλυτα συνδεδεμένος με το σύστημα, ξαφνικά σηκώνει το δάχτυλο και λέει στο Σταύρο Θεοδωράκη «εσύ δεν είσαι αντισυστημικός, εσύ είσαι προϊόν του συστήματος», πόσο αφελής μπορεί να είμαστε και να το δεχτούμε αυτό από το Λάκη Λαζόπουλο; Έναν άνθρωπο που από το πρωί μέχρι το βράδυ ζει με τους ανθρώπους του συστήματος, είναι μέρος του αναπόσπαστο; Λέει για το Σταύρο Θεοδωράκη ότι είναι παιδί του συστήματος, ο Βασιλάκης Καϊλας του συστήματος, ότι τον κατασκευάσανε επί τούτου, ότι τον βάλανε επί τούτου για να σταματήσει το κισμέτ που λέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;» «Αυτό που λέει ο Λαζόπουλος, συνέχισε ο κ. Τατσόπουλος, δεν είναι άποψη, είναι μια λοιδωρία, χωρίς κανένα στοιχείο. Είναι μια διαίσθηση».

Τέλος κάνοντας λόγο περί πολιτικού πολιτισμού, δήλωσε ότι θεωρεί ότι η πολιτική ορθότητα ξεκίνησε με πολύ υγιείς βάσεις στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του ’90, και προσπάθησε να προστατεύσει όσους είχαν δεχτεί κυρίως λεκτική βία (κοντούς, χοντρούς, άσχημους, μαύρους, κίτρινους κλπ). «Στη συνέχεια, όμως, έφτιαξε μόνη της μια δικιά της δικτατορία και δεν χρειάζεται να την υπερασπιζόμαστε με κάθε μέσο» τόνισε προσθέτοντας ότι «πριν με ελέγξεις για μια φράση που λέω και δεν είναι πολιτικά ορθή, ας εξετάσεις την ουσία όσων λέω».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα