Μ. Κόνσολας: «Τον ασκό του αλυτρωτισμού ανοίγουν οι Πρέσπες»

Ισχυρό και μη αναστρέψιμο είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον βουλευτή Δωδεκανήσου και τομεάρχη Τουρισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον ασκό του αλυτρωτισμού», εκτιμά ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ., Μάνος Κόνσολας. Υποστηρίζει πως «το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας εκτός από ισχυρό είναι και μη αναστρέψιμο», κι εξηγεί πως το πολιτικό σύστημα πρέπει να εγκαταλείψει πρακτικές του παρελθόντος. Μιλά, εξάλλου, για ένστικτο αυτοσυντήρησης του Κινήματος Αλλαγής και κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό ζήτημα, κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες.

Συνέντευξη στην Άννα Στεργίου

 

Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. βρίσκεται κοντά στοn στόχο της, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται. Εκτιμάτε ότι θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τοn σκόπελο της συμφωνίας των Πρεσπών;

«Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να καταφέρει η χώρα ν’ απαλλαγεί από τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο μέλλον η συμφωνία των Πρεσπών. Και για να συμβεί αυτό, ένας τρόπος υπάρχει: να μην κυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή. Μια συμφωνία, που αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς, πράγματα που θα τα βρούμε μπροστά μας από την επόμενη μέρα και θα ανοίξουν τον ασκό όχι του Αιόλου, αλλά του αλυτρωτισμού! Σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας εκτός από ισχυρό είναι και μη αναστρέψιμο…»

 


Το 2018 το Κοινοβούλιο έκλεισε με βροχή τροπολογιών, όπως συνέβαινε κι επί διακυβέρνησης Ν.Δ., κι ο κόσμος είναι καχύποπτος ως προς την άρον-άρον νομοθέτηση. Πώς μπορεί να ξανακερδίσει το πολιτικό σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών;

«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να εγκαταλείψει τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά και πρακτικές όπως η συγκεκριμένη, με την κατάθεση τροπολογιών. Επειδή κατά το παρελθόν αυτό συνέβαινε, δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να το συνεχίσει και η σημερινή κυβέρνηση ούτε βεβαίως και η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εάν υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο το πολιτικό μας σύστημα μπορεί να δημιουργήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αυτό είναι το Κοινοβούλιο».

 

Πώς σχολιάζετε πως το ΚΙΝ.ΑΛ., παρ’ ότι φάνηκε να είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία το προηγούμενο διάστημα, τώρα φαίνεται να κρατά κάποιες αποστάσεις;

«Στην πορεία προς τις εκλογές, λειτουργεί και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και του τακτικισμού για κάποια κόμματα. Δεν είμαστε συγγενείς πολιτικοί χώροι με το ΚΙΝ.ΑΛ. ούτε ταυτιζόμαστε. Πιστεύω όμως ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης σε ορισμένα ζητήματα, όπως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί την αυτοδυναμία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την επόμενη μέρα των εκλογών δεν θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις».

 

Η Ν.Δ. συμφώνησε στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει κυβερνητική διάθεση για αλλαγή του άρθρου 24, ως προς τα δάση, που πολλάκις εμπόδισε επενδύσεις στο παρελθόν…

«Δυστυχώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αναθεώρηση του Συντάγματος με ιδεοληψίες και καθεστωτική νοοτροπία. Θέλει να επιβάλει τις απόψεις της, να μην επιτρέψει να αναθεωρηθούν διατάξεις όπως το άρθρο 24 αλλά και το άρθρο 16 για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Οι προτάσεις μας για την αναθεώρηση του άρθρου 24 είναι προτάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας και εκφράζουν την πλειοψηφία των πολιτών.

Εμείς προτείνουμε:

α) Ν’ αναγνωριστεί ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους η βιώσιμη ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

β) Να καταστεί ρητή η υποχρέωση να κηρύσσονται αναδασωτέες εκτάσεις, που καταστράφηκαν από πυρκαγιά.

γ) Ενιαίο ψηφιακό χάρτη για τα δάση, όπως είναι και η πρόταση του ΤΕΕ για να γνωρίζουμε ποιες δραστηριότητες και χρήσεις γης επιτρέπονται και να σταματήσουν να μπλοκάρονται επενδυτικές πρωτοβουλίες».

 

Κατά κανόνα η τωρινή κυβέρνηση, πλην της κρουαζιέρας, κέρδισε το στοίχημα στον τουρισμό. Θα βελτιώσετε το υπάρχον τουριστικό μοντέλο ή σχεδιάζετε κάτι νέο και προς ποια κατεύθυνση;

«Ο τουρισμός έδειξε τις μεγαλύτερες αντοχές και τη δυναμική του στα χρόνια της κρίσης. Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τον αριθμό των επισκεπτών, με τη διαφορά όμως ότι ο αριθμός δεν έχει ανάλογη αντιστοίχιση στα έσοδα. Το μόνο στοίχημα, που κέρδισε η κυβέρνηση στον τουρισμό, είναι το στοίχημα της υπερφορολόγησης. Στοχοποίησε τον τουρισμό μας και επέβαλε φόρους, που έχουν μειώσει την ανταγωνιστικότητα του, αυξάνοντας παράλληλα και τον ΦΠΑ…

Για εμάς η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στο τουριστικό μας προϊόν τα τρία τελευταία χρόνια, είναι μονόδρομος για ν’ ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητά του αλλά και για να υπάρξει ανάπτυξη. Και θα κάνουμε την αρχή με την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και τη σταδιακή καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 11% για όλο το τουριστικό πακέτο, μαζί με την κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης».

 

«Όχι στα σημερινά hot spot της ντροπής»

Είστε τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. και εκπροσωπείτε ως βουλευτής τα Δωδεκάνησα. Η χρονιά έκλεισε με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τι πρέπει ν’ αλλάξει ως προς τον χειρισμό του Μεταναστευτικού;

«Αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αλλάξει η χώρα μεταναστευτική πολιτική… Εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση αποφεύγει να μας πει το κόστος που είχε η διαχείριση του μεταναστευτικού για τον κρατικό προϋπολογισμό από το 2015 έως σήμερα, για να μην αποκαλυφθεί το ποσό το οποίο δεν θα πιστεύει κανείς, όταν το ακούσει. Στη διαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, έχουμε χιλιάδες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση, διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων στους ίδιους ανθρώπους, αναθέσεις που γίνονται με απλή διαπραγμάτευση που ουδείς γνωρίζει πώς γίνεται και με ποιες ασφαλιστικές δικλείδες διαφάνειας και νομιμότητας από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δημόσιες προκηρύξεις. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο μεταναστευτικό περιλαμβάνει έλεγχο των συνόρων και διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών, όσα δηλαδή δεν θέλει να κάνει ο κ. Τσίπρας. Οι παράνομοι μετανάστες θα επαναπροωθούνται και η διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες θα γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και όχι στα σημερινά hot spot της ντροπής».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα