Μ. Σφακιανάκης (ΠΑΠΕΙ): «Είναι κοινός τόπος ότι έχει μειωθεί η βία στα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια»

«Θεωρώ ότι όταν κατατεθεί το ν/σ θα ληφθεί υπόψη το τεκμήριο της αθωότητας», υπογράμμισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Συνέντευξη στο EΡΤNews παραχώρησε χθες Κυριακή (11/5) ο έγκριτος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιχαήλ Σφακιανάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανομία στα Πανεπιστήμια και τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα.

«Η κυρία Ζαχαράκη, την οποία τυχαίνει να γνωρίζω γιατί υπήρξε απόφοιτη μεταπτυχιακού του Πανεπιστημίου μας και είναι απόφοιτη δημόσιας εκπαίδευσης. Έχει τελειώσει προπτυχιακά το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά και γνωρίζει πλήρως τη δημόσια εκπαίδευση και ο υφυπουργός κ. Παπαϊωάννου. Ξέρουν τα πανεπιστήμια, είναι κάποιοι από εμάς που προϋπήρξαν και έχουν δώσανε ουσιαστικά έναν γόνιμο διάλογο», επισήμανε αρχικά ο γνωστός Πρύτανης.

«Μπορώ να πω ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου, τα οποία έχουν ήδη δημοσιευθεί, είναι ορατά από όλους (… ) Το θέμα το οποίο θεωρείται φλέγον είναι αυτό της βίας στα πανεπιστήμια. Είναι κοινός τόπος ότι έχει μειωθεί η βία στα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια και επίσης το πανεπιστήμιο σαν θεσμός είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής θεσμός σε διάφορες έρευνες δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει τελευταία (…)», είπε ακόμη.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη νομολογία που να έχει κατατεθεί και θεωρώ ότι αν υπάρξει και όταν υπάρξει, θα έχει προφανώς μέσα τις συμπεριλάβει τις δικλείδες που θα εξασφαλίζουν το τεκμήριο της αθωότητας.

Δηλαδή δεν θεωρώ ότι συλλήβδην όποιοι συλλαμβάνονται θα χάνουν την φοιτητική ιδιότητα. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει αυτό. Άρα σε αυτό γίνεται πολύς λόγος. Αλλά πρέπει να δούμε ουσιαστικά όταν η πολιτεία καταθέσει το πλαίσιο, να δούμε ακριβώς το τι προβλέπεται (…)

Θεωρώ δεδομένο ότι όταν κατατεθεί αυτό το πλαίσιο θα συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά και το τεκμήριο της αθωότητας, όπως είπα, εφόσον ουσιαστικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις (…) Στη Σύνοδο δεν ειπώθηκε κάτι εξειδικευμένο πάνω σε αυτό το κομμάτι και λογικά όταν αυτό τεθεί θα μπορούμε να πούμε και την άποψή μας», συμπλήρωσε ακόμη.

«Το πλαίσιο για διαγραφές φοιτητών αν υποπέσουν σε αδικήματα πάντα υπάρχει, αλλά ουσιαστικά στα πανεπιστήμια προσπαθούμε να λειτουργούμε ειρηνικά. Στο δικό μου πανεπιστήμιο -κλείνω τον τρίτο χρόνο πρυτανείας- το περιβάλλον είναι απόλυτα ειρηνικό και οι φοιτητές είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Φύσει και θέσει και ουσιαστικά σε όλες τις εκδηλώσεις που κάνουμε, ακόμα και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας συμμετέχουν και οι προπτυχιακοί φοιτητές», πρόσθσε.

Και κατέληξε: «Έχουμε -ουσιαστικά πιστεύω- εμπνεύσει τους φοιτητές μας να βιώνουν και να νοιώθουν το Πανεπιστήμιο σαν ένα δικό τους περιβάλλον το οποίο προστατεύουμε (…) Πιστεύω ότι οι συνάδελφοί πρυτάνεις κάνουν τα πάντα για να προσπαθήσουν ουσιαστικά να έχουν το καλύτερο περιβάλλον σε σχέση με αυτό που αντιμετωπίζουν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα