Καθημερινή ενημέρωση

Μ. Θεοδωράκης: Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Στα επίτιμα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών συγκαταλέγεται από σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης. Όπως αποφάσισε η ολομέλεια των Ακαδημαϊκών ο διάσημος μουσικοσυνθέτης τιμάται για το σύνολο του έργου του.

Κρητικός στην καταγωγή ο Μ. Θεοδωράκης, γεννήθηκε στη Χίο το 1925 και σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη και αργότερα με υποτροφία στο Conservatoire στο Παρίσι, όπου υπήρξε μαθητής του Olivier Messiaen και του Eugène Bizot.
Έχει συνθέσει έργα για σχεδόν όλα τα είδη της μουσικής δημιουργίας: έργα συμφωνικής μουσικής (πέντε Συμφωνίες, ανάμεσα σε αυτές και η περίφημη Συμφωνία των Χορικών), μουσικής δωματίου, Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, εννέα Ορατόρια (μεταξύ αυτών το Άξιον Έστί και το Canto General), πέντε Όπερες, τις οποίες ονομάζει Λυρικές Τραγωδίες (Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Μήδεια, Λυσιστράτη και Καρυωτάκης – Οι Μεταμορφώσεις του Διονύσου), μουσική για το Αρχαίο Δράμα (δέκα Τραγωδίες), για το θέατρο (εννέα θεατρικά έργα), για τον κινηματογράφο (εννέα έργα), για τρία μπαλέτα (με γνωστότερο τον Ζορμπά), καθώς και πολλούς Κύκλους Τραγουδιών.
Ο συνθέτης, ιδιαίτερα με τους «Κύκλους Τραγουδιών» του και με τα «Ορατόρια», έκανε ευρύτερα γνωστή την ελληνική ποίηση κορυφαίων δημιουργών.

Διαβάστε επίσης