Μαχαίρωσαν τον Σαλμάν Ρουσντί που έγραψε το βιβλίο «Σατανικοί στίχοι»

Στοχοποιήθηκε από ακραίους μουσουλμάνους και σήμερα δέχτηκε επίθεση ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί φετφά από φανατικούς ισλαμιστές.

Ο Ρουσντί θα μιλούσε την Παρασκευή σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Τσοτόκουα, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια από το Μπάφαλο, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο 75χρονος μαχαιρώθηκε στον λαιμό από έναν άνδρα, λίγο πριν την ομιλία του, ενώ ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκαλ, ο Ρούσντι είναι ζωντανός.

To BBC, που επικοινώνησε με γιατρό που παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον Ρούσντι, αναφέρει ότι ο συγγραφέας δέχθηκε πολλαπλά τραύματα από το μαχαίρι, ωστόσο δεν χρειάστηκε να του κάνουν ΚΑΡΠΑ καθώς είχε ακόμα σφυγμό.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Ρουσντί δέχθηκε 10-15 μαχαιριές από τον δράστη, μεταξύ των οποίων η μία στον λαιμό.

Ο συγγραφέας δεχόταν καιρό απειλές για τη ζωή του, για το βιβλίο «Satanic Verses». Δέχτηκε την επίθεση καθώς ετοιμαζόταν να δώσει διάλεξη στη σκηνή για την εκδήλωση CHQ 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο του, με τίτλο «Σατανικοί Στίχοι», είναι απαγορευμένο στο Ιράν από το 1988. Έναν χρόνο αργότερα ο Αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε τον φετφά που καλούσε στον θάνατο του Ρουσντί. Ακόμα, είχε επικηρυχθεί για 3 εκατ. δολάρια.

Έκτοτε, όπως σημειώνει το Associated Press, η κυβέρνηση του Ιράν έχει λάβει τις αποστάσεις της από τον διάταγμα, αν και τα αισθήματα κατά του συγγραφέα παραμένουν εχθρικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα