Μαδουριστάν με ολίγη από… γκαζόζα

Σε μία κλασικού τύπου δυτική δημοκρατία, η επιδίωξη της κυβέρνησης να νομοθετεί χωρίς δεδηλωμένη πλειοψηφία θα προκαλούσε μείζον θέμα εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος

Όσες φορές κι αν πεις σε αυτήν τη χώρα ότι τα έχεις δει όλα, έρχεται ένα καινούργιο περιστατικό, μία νέα συνθήκη, να ανατρέψει με πάταγο το «σιγουράκι». Όπως για παράδειγμα αυτή η πλειοψηφία-«κουρελού» (όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση των 145+6+2 βουλευτών), που υπερψηφίζει στη Βουλή από μείζονα εθνικά ζητήματα σαν την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια, μέχρι χαμηλότερης πολιτικής νομοσχέδια τύπου ενίσχυσης του ΑΣΕΠ!

Ειδικά η προ ημερών ψηφοφορία για το ΑΣΕΠ εξελίχθηκε σε τραγέλαφο καθώς αρχικά καταψηφίστηκε η τοποθέτηση του πρώην συμβούλου του υπουργού Παιδείας Παντελή Κυπριανού στη θέση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τι σκαρφίστηκε τότε η κυβέρνηση; Διά του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, υποστηρίχθηκε ότι οι αρνητικές ψήφοι και τα «παρών» δεν μπορεί να συνυπολογιστούν, επομένως ο εκλεκτός της για τη θέση του προέδρου στην ΑΔΙΠ μπορεί να διοριστεί κατά πλειοψηφία! Το σωσίβιο, τελικά, αναζητήθηκε και βρέθηκε με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας όπου ο μαγικός αριθμός 153 έκανε ξανά το θαύμα του!

Σε μία κλασικού τύπου δυτική δημοκρατία, η παραπάνω διαδικασία θα προκαλούσε μείζον θέμα εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος, καθώς η παρούσα κυβέρνηση στηριζόμενη σε μόλις 145 βουλευτές επιδιώκει να νομοθετεί χωρίς δεδηλωμένη πλειοψηφία.

Αλλά φαίνεται ότι αυτές οι αιτιάσεις είναι ψιλά γράμματα για την Ηρώδου Αττικού και την πλατεία Κουμουνδούρου. Και πάντα τέτοια ήταν, αφού από την πρώτη ημέρα της αναρρίχησής της στην εξουσία η «Πρώτη φορά Αριστερά» του Αλέξη Τσίπρα εφάρμοσε μία αλαζονικού τύπου διακυβέρνηση που:

-Διαπραγματεύτηκε με δημιουργική ασάφεια το μέλλον της χώρας.

-Δίχασε τους πολίτες στο δημοψήφισμα του 2015, το οποίο εντέλει και δεν σεβάστηκε.

-Έφερε την Ελλάδα στην προτελευταία θέση του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2018 ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (σ.σ. μόνο η Βουλγαρία είναι χειρότερή μας) κι αυτό εξαιτίας –μεταξύ άλλων– της τοποθέτησης της Βασιλικής Θάνου στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

-Έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της το 70% του ελληνικού λαού που αντιτίθεται στη Συνθήκη των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους αντιδρούντες ως ακροδεξιούς και (καινούργιο αυτό) μη σκεπτόμενους.

Από την άλλη, ίσως, γι’ αυτό παραμένει ακόμη στη θέση του ο Παύλος Πολάκης. Μάλλον για να υπενθυμίζει την αγοραία εκδοχή της πολιτικής, να υπηρετεί το α-λά Μαδουριστάν δόγμα «Όλοι σας και μόνος μου! Σας έχω!», να πετάει με φτηνά νταηκίλια την μπάλα στην εξέδρα προκειμένου να μην απολογηθεί για ποιο λόγο εν έτει 2019 δύο παιδιά πεθαίνουν σε ένα κρατικό νοσοκομείο.

Ακόμη κι έτσι, όμως, μη στοιχηματίσετε ότι τα έχουμε δει όλα. Αρκετοί μήνες μένουν –τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα– έως ότου στηθούν οι εθνικές κάλπες, ο Πάνος (ένας είναι ο Πάνος…) έχει απασφαλίσει και απειλεί με αποκαλύψεις και… γκαζόζες τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο του, οπότε να κλάψουμε μπορεί. Να πλήξουμε όχι…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα