«Μαγειρεύονται» ψηφοδέλτια και πρόγραμμα

ΠΑΣΟΚ: Δηλώνουν έτοιμοι στην Χαριλάου Τρικούπη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που τις περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο

Στο ΠΑΣΟΚ ήταν οι πρώτοι που είχαν προβλέψει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Και το έλεγαν σε ανύποπτο χρόνο, δηλαδή τον Φεβρουάριο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, λοιπόν, μετά τις διαρροές εκ μέρους πολλών υπουργών στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ως δεδομένο ότι το αργότερο στα μέσα Οκτωβρίου θα οδηγηθούν οι πολίτες στις κάλπες. Οπότε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει τεθεί σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού. Κάτι που τονίστηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου ο στόχος που τέθηκε είναι να βρεθεί στην πλευρά των νικητών το βράδυ των εκλογών, όπως δηλώνει κατά κόρον ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι στενοί του συνεργάτες. Και για να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ στην πλευρά των νικητών θα πρέπει να κερδίσει την δεύτερη θέση και να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα μπορεί να παίξει πραγματικό ρυθμιστικό ρόλο την επαύριον των εκλογών. Διαφορετικά θα δεχθεί απίστευτη πίεση από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές.

Ο Βαγγέλης Αργύρης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση- πολλοί εξ αυτών θα δώσουν τη μάχη του «σταυρού»- ότι γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου το 80% των ψηφοδελτίων, ενώ υπογράμμισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη λίστα κάθε εκλογικής περιφέρειας. Άφησε να εννοηθεί ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι περνούν από κρησάρα και τους διαβεβαίωσε ότι οι λίστες θα έχουν ισχυρές δόσεις ανανέωσης, μαχητικές γυναίκες και πρόσωπα από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα των εκλογικών περιφερειών. «Να μην εντάξουμε στα ψηφοδέλτια πρόσωπα που μας «πλήγωσαν», υποστήριξε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ αρκετά στελέχη ζήτησαν να ανακοινωθούν νωρίτερα οι υποψηφιότητες, ώστε οι υποψήφιοι να μπουν εγκαίρως στη μάχη. Η αίσθηση πάντως που επικρατεί είναι ότι η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων θα γίνει τελικά με την προκήρυξη των εκλογών.

Ηγεσία και στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμφωνούν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν ένα πειστικό λόγο για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές πολύ νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας. Μάλιστα πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι ήδη οι περισσότεροι των υπουργών έχουν κατεβάσει μολύβια και ότι συνολικά η κυβέρνηση διακρίνεται μόνο για τον τακτικισμό της.

Το κλίμα ήταν πολύ καλό και μάλιστα ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που προέβλεψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προέβη σε μία πρόβλεψη, που ικανοποίησε τους περισσότερους. Δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει ακόμη και τα πρωτεία σε παλιά «πράσινα» κάστρα όπως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και άλλες περιοχές.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης άκουσε τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, του Κώστα Σκανδαλίδη, του Νίκου Σαλαγιάννη, του Θόδωρου Μαργαρίτη και άλλων στελεχών σχετικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα στην προεκλογική περίοδο και να μην εμπλακεί στα παιχνίδια τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θόδωρος Μαργαρίτης ζήτησε την περιφρούρηση της πολιτικής αυτονομίας του χώρου και την ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών με τη Νέα Δημοκρατία.

Το πρόγραμμα

Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έγινε γνωστό ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος που συγγράφουν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης με άμεσο συνεργάτη τον πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κινηθεί στην ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης, στη μάχη κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και των στρεβλώσεων στους χώρους εργασίας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο συγγραφείς του προγράμματος στην κυριολεξία «ξεζουμίζουν» όλους τους κοινοτικούς πόρους. Δηλαδή αξιοποιούν όλα τα εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης, δίχως να κινδυνεύει με εκτροχιασμό η ελληνική οικονομία. Επίσης ο Νίκος Χριστοδουλάκης ενημέρωσε για τις βασικές ενότητες του προγράμματος για την οικονομία, την εργασία, την ανάπτυξη και την αδιαμφισβήτητη σύνδεσή τους με ένα αποτελεσματικό σύστημα Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας.

Για τα ελληνοτουρκικά ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι απαιτείται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο αποτροπής και όχι κατευνασμού, επισημαίνοντας τα του εμπάργκο όπλων προς την γειτονική χώρα. Ζήτησε εκ νέου συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με στόχο την κοινή στρατηγική και έψεξε τόσο τους κ.κ Μητσοτάκη, Δένδια, όσο και τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι δεν άκουσε από το στόμα τους μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το πώς η Ευρώπη θα αποκτήσει αποτρεπτικό σχέδιο σε σχέση με το σχέδιο κατευνασμού που έχει σήμερα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έψεξε τον πρωθυπουργός σχετικά με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τις πρόωρες εκλογές. «Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να λέει δημοσίως ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας και όλο το υπουργικό συμβούλιο να διαρρέει στους δημοσιογράφους ότι «έχουμε εκλογές το φθινόπωρο. Αυτό δεν είναι δείγμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σε ό,τι αφορά τις οποιεσδήποτε μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Ανδρουλάκης για πολλοστή φορά είπε ότι «έχω πει εξαρχής ότι είναι συνταγματικό ατόπημα να θεωρούμε ότι η πρώτη εκλογή, όπως λέει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, είναι βατήρας για να πετύχουν την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Υπάρχει εκλογικός νόμος, ψηφισμένος από το ελληνικό κοινοβούλιο, είναι η απλή αναλογική. Εμείς θα το σεβαστούμε και θα αγωνιστούμε να έχει σταθερότητα η χώρα από την πρώτη Κυριακή. Πώς θα γίνει αυτό; Αυτό θα το επιλέξει ο ελληνικός λαός».

Αλλά και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος έκανε λόγο για καταστρατήγηση του Συντάγματος. Όπως σημείωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, «θεωρούμε ότι είναι καταστρατήγηση του Συντάγματος να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να λέει ότι στην ουσία πάμε κατευθείαν στις δεύτερες κάλπες. Δηλαδή ο ελληνικός λαός ψηφίζει την πρώτη Κυριακή για τι; Πιστεύω ότι η ενίσχυση του κόμματός μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που βλέπουμε σήμερα».

Μάλιστα ο κ. Σπυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση που θα μετάσχει και ο Γιάνης Βαρουφάκης καθώς, όπως τόνισε, «οι πολιτικές του επιλογές έχουν κριθεί από τον ελληνικό λαό και δεν θέλει να επανέλθει στα ίδια». Κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Σπυρόπουλος γκρέμισε τον μύθο του ΣΥΡΙΖΑ, περί Προοδευτικής Διακυβέρνησης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα