«Μαϊμού» η προστασία των Ελλήνων στην Αλβανία

Σε μία εποχή όπου το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι στραμμένο στο Μακεδονικό και στα ελληνοτουρκικά η Εύα Καϊλή με ερώτηση της στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο επανέφερε ένα ξεχασμένο, αλλά πολύ σημαντικό  θέμα, αυτό της κατεδάφισης των περιουσιών των Ελλήνων της Αλβανίας.

Όπως επισημαίνει η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στην ερώτησή της προς τον αρμόδιο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν «ο νόμος – πλαίσιο περί προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που ψήφισε η Αλβανία, έγινε για να ανασκευάσει τις εντυπώσεις και να ανατρέψει τη δυσμένεια της Ε.Ε.».

Όπως τονίζει, ο νόμος αυτός «θίγει εμμέσως πλην σαφώς τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, καθώς παραμένουν τα εμπόδια στην ταυτοποίηση των μελών της, στη δυνατότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή, στη δυνατότητα εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα. Αφήνει επίσης άλυτο το περιουσιακό και συνεχίζει να μην αναγνωρίζει – γεγονός πρωτοφανές στο διεθνές δίκαιο – ως μειονοτικές, περιοχές με πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες που βρίσκονται εκτός των ορίων των Δήμων Δρόπολης και Φοινίκης, όπως είναι η Χειμάρρα και τα ελληνικά χωριά στον Αυλώνα».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης της κ. Καϊλή είναι το ακόλουθο:

«Η ΕΕ στα κριτήρια που θέτει με τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, περιλαμβάνεται ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων. Γεγονός που η Αλβανία επιδιώκει τυπικά να καλύψει κατ’ ελάχιστον, με νόμο – πλαίσιο χωρίς να λύνει προβλήματα ενώ επιπλέον δημιουργεί περαιτέρω για την ελληνική μειονότητα με τις οικίες διατάξεις του εν λόγω νομοθετήματος και τις πρακτικές που υιοθετεί, (κατεδαφίσεις, απαγορεύσεις κ.α.).

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα με την ελληνική μειονότητα που εγείρεται καθώς και το φαινόμενο η Αλβανία να είναι η μόνη χώρα που ορίζει γεωγραφικά τις μειονότητες; Θα ζητηθούν από την Επιτροπή διορθώσεις αναφορικά με αυτό στους εφαρμοστικούς νόμους που αναμένονται;
  2. Η Επιτροπή θεωρείται και είναι θεματοφύλακας των Συνθηκών και των αρχών της ΕΕ, ήτοι, μεριμνά για το σεβασμό και την εφαρμογή τους. Ως εκ τούτου, είναι δόκιμο να συζητά και σε ποια βάση εν τέλει με την Αλβανία των ανωτέρω πρακτικών;
  3. Γνωρίζει η Επιτροπή άλλες παρόμοιες περιπτώσεις όπου έχουμε γεωγραφικό προσδιορισμό μειονοτήτων;».

 

Τι έχει συμβεί

Στην Ελλάδα η εκλογή του Έντι Ράμα στην ηγεσία της Αλβανίας χαιρετίστηκε από τις πολιτικές δυνάμεις με ικανοποίηση, λόγω του ότι ως δήμαρχος Τιράνων έδειξε ότι ήταν προοδευτικός με διάθεση καλής γειτονίας. Όμως η αλήθεια είναι ότι επί ημερών του ο εθνικισμός χτύπησε κόκκινο και ο ανθελληνισμός, με συνέπεια να επανέλθει η ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Δεν είναι μόνο η κλιμάκωση των κινήσεων αφελληνισμού της Χιμάρας με την περιοδική κατεδάφιση αποκλειστικά ελληνικών περιουσιών. Είναι και η εδώ και χρόνια αναγόρευση της απαίτησης των Αλβανοτσάμηδων σε κεντρική συνιστώσα της εξωτερικής πολιτικής των Τιράνων.  Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός συντηρήθηκε σε χαμηλή ένταση από το καθεστώς του Χότζα και αναζωπυρώθηκε όταν η Αλβανία εισήλθε στην μεταψυχροπολεμική εποχή. Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου τροφοδότησε τον αλβανικό εθνικισμό και του προσέδωσε μία επιθετικότητα. Οι Αλβανοί θεώρησαν τότε ότι ήταν η ώρα να διεκδικήσουν και να αποσπάσουν όσα περισσότερα μπορούσαν από τις γειτονικές χώρες.

Οι Αλβανοί εθνικιστές θέτουν τα νότια σύνορα της μεγάλης Αλβανίας στον Αμβρακικό κόλπο! Σχετικοί χάρτες κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στα Τίρανα, στην Πρίστινα και στο Τέτοβο. Οι εθνικιστικές αυτές φαντασιώσεις είναι τόσο παράλογες, που δεν θα άξιζε τον κόπο να αναφέρεται κανείς σ’ αυτές. Διδάσκονται, όμως, στα αλβανικά σχολεία και επιπροσθέτως ο αλβανικός εθνικισμός έχει αποδείξει ότι ρέπει στον τυχοδιωκτισμό. Οι Αλβανοτσάμηδες υποστηρίζονται ποικιλοτρόπως και από την Άγκυρα, η οποία τους θεωρεί ένα χρήσιμο μοχλό πίεσης σε βάρος της Ελλάδας. Ας σημειωθεί πως όταν ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Αλβανία είχε συναντήσει όχι μόνο τον Αλβανό ομόλογό του, αλλά και τον πρόεδρο του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων Ιντρίζι.

Από την εποχή που ο Ράμα ήταν δήμαρχος Τιράνων, είχε καλλιεργήσει για τον εαυτό του την εικόνα ενός διανοούμενου ευρωπαϊστή πολιτικού, ο οποίος δεν διστάζει να συγκρούεται με οργανωμένα συμφέροντα. Ως αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ως πρωθυπουργός, όμως, αποδείχθηκε άξιος συνεχιστής της θλιβερής αλβανικής πολιτικής παράδοσης.

Αν και από καταγωγή ο Ράμα δεν έχει τουρκαλβανική παράδοση, ο καιροσκοπισμός του τον ώθησε να παίζει το τουρκικό χαρτί. Δεν είναι μόνο ότι θαυμάζει ειλικρινώς τον Ερντογάν και όπου μπορεί μιμείται τις αυταρχικές μεθόδους του. Θεωρεί ότι η γονατισμένη λόγω της κρίσης Ελλάδα όχι μόνο δεν μπορεί να του προσφέρει, όπως παλαιότερα, αλλά και είναι εύκολος στόχος.

Αποκαλυπτικές ομολογίες

Αναφορικά με την επιχείρηση αφελληνισμού της Χιμάρας, είναι αξιοσημείωτο ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι Ράμα και Μπερίσα είχαν ανταλλάξει το 2016 αλληλοκατηγορίες, οι οποίες αποδεικνύουν τις μεθοδεύσεις του αλβανικού κράτους σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Ο Ράμα είχε καταγγείλει ότι «έχουν πάρει τα κτήματα των Χιμαραίων με πλαστογραφίες και διαφθορά, άτομα που δεν έχουν καμία σχέση η καταγωγή από την περιοχή». Πράγματι, αυτά τα άτομα έχουν αρπάξει από τους ιδιοκτήτες τους 50.000 στρέμματα στην παραθαλάσσια περιοχή των Αγίων Σαράντα και της Χιμάρας.

Η απάντηση Μπερίσα στη Βουλή είναι αποκαλυπτική: «Εγώ έχω δουλέψει με πρόγραμμα. Στους Αγίους Σαράντα έχω κατεβάσει Λάμπηδες και μόνο Λάμπηδες». Οι Λάμπηδες είναι μουσουλμάνοι που ζουν σε περιοχή ανατολικά της Χιμάρας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο και επισήμως η επιχείρηση αλλοίωσης του πληθυσμού της Χιμάρας.

Η επιχείρηση στηρίζεται στην αρπαγή των περιουσιών που υποχρεώνει τους Έλληνες μειονοτικούς να αποκόπτονται από τις πατρογονικές εστίες τους. Για να μπορεί αυτό να συμβεί το αλβανικό κράτος δεν δίνει τίτλους ιδιοκτησίας στους Έλληνες, αλλά διευκολύνει την πώληση των ελληνικών περιουσιών σε Αλβανούς.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα