«Μακεδονία» και τα Σκόπια…

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. «Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Το μόνο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πια είναι πως στην όποια λύση δοθεί στο Σκοπιανό ζήτημα, στο όνομα θα εμπεριέχεται και η λέξη «Μακεδονία». Παρά τις αντιδράσεις στη βόρεια Ελλάδα κυρίως και τα αντίστοιχα συλλαλητήρια και στην Αθήνα, το θέμα αυτό θεωρείται λήξαν μολονότι το πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται μεγάλο, ενώ άγνωστο παραμένει προς ώρας τι θα πράξει ο μικρός κυβερνητικός εταίρος. Θυμίζεται πως ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση.

Επί του πρακτέου, τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα Σάββατο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Όπως έγινε γνωστό, αυτό θα γίνει τηλεφωνικά και πιθανότατα κάποια ραντεβού να γίνουν και την Κυριακή. Το μόνο βέβαιο είναι πως στις 09.30 το πρωί θα περάσει τις πόρτες του προεδρικού μεγάρου για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Η σημειολογία του Ίλιντεν

Την ίδια ώρα πάντως από την κυβέρνηση προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ειδικά μετά τα σκοπιανά δημοσιεύματα που αποκάλυψαν άλλη μία πρόταση από την αντίθετη πλευρά: «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Ταυτόχρονα επικρατεί προβληματισμός καθώς η υιοθέτηση μιας τέτοιας ονομασίας επιτρέπει στους γείτονες να συντηρούν τις αλυτρωτικές τάσεις τους. Και αυτό γιατί η μάχη του Ίλιντεν –εθνική εορτή στη ΦΥΡΟΜ– έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εκείνους:

Η Εξέγερση του Ίλιντεν ήταν μία επανάσταση σλαβοφώνων της Μακεδονίας που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο Μακεδονικό έδαφος από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονο-Αδριανουπολιτική Επαναστατική Οργάνωση τον Ιούλιο (Ιουλιανό Ημερολόγιο) / Αύγουστο (Γρηγοριανό Ημερολόγιο) του 1903 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στις 2 Αυγούστου (η χρονική διαφορά λόγω του νέου ημερολογίου) ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικής εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία.

Στα τότε σχέδια για την αυτονόμηση της Μακεδονίας περιλαμβάνονταν και τα ελληνικά εδάφη. Μάλιστα, η στάση τού τότε ελληνικού κράτους, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα ιστορικά, επάνω στη Σλαβομακεδονική επανάσταση του Ίλιντεν, δεν φαίνεται να ήταν θετική, γιατί προφανώς μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία θα ήταν κόντρα στις εδαφικές βλέψεις της χώρας στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Πεζά, τον τότε πρόξενο της Ελλάδας στο τότε Οθωμανικό Μοναστήρι (Μπίτολα), και τα όσα γράφει σε έκθεση προς τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης το 1902, η επερχόμενη εξέγερση (Ίλιντεν) έχει ως στόχο μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη Μακεδονία, προτίθενται να την ακολουθήσουν και πατριαρχικοί και εξαρχικοί πληθυσμοί και περιγράφονται οι άθλιες συνθήκες ζωής πολλών Μακεδόνων (κυρίως αγροτών). Δεν είναι δε λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο όνομα είναι η απόλυτη δικαίωση του αλυτρωτισμού όχι μόνο των Σκοπιανών αλλά και των Βουλγάρων!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ, ΕΙΔΙΚΑ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΜΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ»

 

Επιβεβαιώνει την πολιτική βούληση ο Τζανακόπουλος

Ερωτώμενος σχετικά πάντως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως «πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Όλα αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε ότι δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων. Σας ξαναλέω ότι πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε κάτι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, θα υπάρξει συμφωνία με την πΓΔΜ, μέσα στον Ιούνιο και σημείωσε: «Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, το βέβαιο είναι ότι πολιτική βούληση υπάρχει. Ωστόσο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, έχουμε ακόμα αρκετή απόσταση να διανύσουμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία». Επανέλαβε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με αίσθημα ευθύνης για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί τη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή για σχεδόν 30 χρόνια.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί».

«Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό», τονίζουν και διευκρινίζουν ότι:

«1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

  1. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε. – ΝΑΤΟ)».

 

Προετοιμάζουν το έδαφος για αποτυχία

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος προετοιμάζοντας το έδαφος ακόμα και για μια αποτυχία τόνισε πως «υπάρχει δρόμος να διανυθεί με την έννοια ότι χρειάζονται διεργασίες» και ότι «στη χώρα μας δεν υπάρχει πίεση χρόνου», ρίχνοντας το γάντι στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Πάντως, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως υπάρχουν ευρωπαϊκές πιέσεις για να κλείσει η υπόθεση, κάτι που επανέλαβε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζοντας πως «και στις Βρυξέλλες οι πάντες εκτιμούν –συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας που ανήκει η ΝΔ– ότι αυτή η ευκαιρία για μια λύση δεν πρέπει να χαθεί», επιμένοντας πως «το κλειδί είναι το erga omnes, για τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων των χρήσεων, για όλους τους τρόπους και λόγους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα