«Μακράν ο καλύτερος πρωθυπουργός τα τελευταία 40 χρόνια ο Σαμαράς. Απαράδεκτο το “Βήμα”»

«Στήριξε Κ. Καραμανλή και Κυριάκο, είπε όχι για τη Σκοπιανή Μακεδονία, αντιμετώπισε το προσφυγικό, έκανε συμμαχίες, διέλυσε τη Χρυσή Αυγή, έχει όραμα, και ο κύκλος του αργεί να κλείσει»

Άρθρο του Δημήτρη Καραγκούνη*

Στο απαράδεκτο άρθρο προ ημερών στο «ΒΗΜΑ», με αφορμή τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά για τις διερευνητικές με την Τουρκία και επειδή έχω γνωρίσει τρεις πρωθυπουργούς στα 55 χρόνια που ασχολήθηκα με τα κοινά, και επί 25 χρόνια από κοντά τον Αντώνη Σαμαρά, θα προσθέσω μερικά ακόμα ντοκουμέντα για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Οι στίχοι του Καβάφη, «Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή των ώρισαν και φυλάττουν Θερμοπύλες, ποτέ από χρέος μη κινούντες», έχουν διαχρονική αξία… Ισχύουν για κάθε πολίτη που θέτει το καθήκον προς την πατρίδα πέρα και πάνω από προσωπικά συμφέροντα. Κατά μείζονα λόγο για πολιτικά πρόσωπα που ο βίος και η πολιτεία τους έχουν καθοριστική σημασία για την τύχη της πατρίδας.

Με πολύχρονους αγώνες για την πατρίδα και τα ιδανικά της από τον χώρο της παλαιάς αριστεράς, έχω τη δυνατότητα να διατυπώσω αυτή τη γνώμη για το πρόσωπο του Σαμαρά που πράγματι στην πολιτική ζωή του φυλάττει Θερμοπύλες , που τον θεωρώ  άξιο ηγέτη, απόγονο της Πηνελόπης Δέλτα που αυτοκτόνησε τη μέρα που μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, και εγγονό του Εμμ. Μπενάκη.

Ο Σαμαράς ήταν εκλεκτός υπουργός του Κων. Μητσοτάκη το ’90-’92 με βάσιμη προοπτική να τον διαδεχθεί στην ηγεσία της Ν.Δ. Θυσίασε αυτή την προοπτική για το όνομα της Μακεδονίας μετά από σχετική διαφωνία επ’ αυτού.

Στήριξε τον Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2004, αν και τότε ήταν εκτός πολιτικής.

Ως ευρωβουλευτής της Ν.Δ. το 2006-2007 στήριξε με επιτυχία τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη.

Αργότερα, ως υπουργός πολιτισμού της Ν.Δ. πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του μουσείου Ακρόπολης.

Το 2009 με μεγάλο ποσοστό σε σχετική ψηφοφορία εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ.

Με ρεαλιστική αντιπολίτευση μέχρι τις εκλογές του 2012, πάντα λάτρης του πολιτισμού, έκανε μια μνημειώδη ομιλία σε κεντροαριστερό ακροατήριο στο κέντρο Κακογιάννη για τον πολιτισμό, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Η πατρίδα δεν είναι πια απαγορευμένη λέξη. Είναι αυτό που συν-έχει μια κοινωνία. Είναι αυτό που προϋποθέτει η ίδια η Δημοκρατία. Είναι αυτό που εξυψώνει τα άτομα και τα κάνει πρόσωπα γιατί προϋποθέτει τη σχέση μεταξύ τους». Πιο κάτω είπε: «Οι Έλληνες όταν θέλουμε τα καταφέρνουμε. Όταν ατενίζουμε τον ξάστερο ουρανό μας, όταν νοτιζόμαστε από τις θάλασσές μας, όταν εμπνεόμαστε από αυτό που έχουμε, από αυτό που είμαστε, από αυτό που ήμασταν, και από αυτό που μπορούμε να γίνουμε πάλι. Είμαστε καταδικασμένοι να αποτελούμε την πρωτοπορία και το παράδειγμα».

Ο Σαμαράς, ως ικανός οικονομολόγος, όταν η πατρίδα μας μπήκε στην οικονομική κρίση και στο Δ.Ν.Τ., ήταν ο πρώτος που διέγνωσε ότι το φάρμακο για την οικονομία ήταν λάθος. Δικαιώθηκε πανηγυρικά. Έκανε προτάσεις για ανόρθωση της οικονομίας στο Ζάππειο, οι οποίες συκοφαντήθηκαν από δανειστές και αντιπάλους, επειδή έκανε αναγκαστικό συμβιβασμό για να μη ρίξουν οι δανειστές την πατρίδα στα βράχια, ενώ υλοποίησε αρκετές και δεν συμβιβάστηκε στο θέμα της Μακεδονίας.

Ανέλαβε ως πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τον Κουβέλη, θέτοντας πρώτα την πατρίδα και μετά το εγώ.

Υπήρξε ο μόνος πρωθυπουργός μετά τον Κων. Καραμανλή που παρέλαβε την πατρίδα χαμηλά και την παρέδωσε ψηλά, παρά τις πιέσεις των δανειστών.

Αντιμετώπισε το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα με αξιοπρέπεια απέναντι στην Τουρκία, ενώ πολιτικοί αντίπαλοι σήμερα λένε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ανήκει στα ψάρια της…

Έκανε καλές συμμαχίες για την οικονομία με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο.

Μίλαγε με αξιοπρέπεια με ξένους ηγέτες, σε αντίθεση με εγχώριους αντιπάλους που διεθνοποίησαν τη λέξη κωλοτούμπα. Που έβριζαν τους Αμερικάνους, ενώ τους έγλειφαν σε επαφές. Που έκαναν υποκλίσεις σε εκείνους που θα τους χόρευαν με νταούλια. Ισχύει για αυτούς η ρήση του νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, που ήταν κομμουνιστής και είπε, «χρησιμοποιούν την ονομασία αριστερά για να προσδίδουν κύρος στα ψέματα και όχι για να υπερασπίζονται την αλήθεια».

Οδήγησε ο Σαμαράς τη Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη και στη διάλυσή της.

Έκανε έναρξη αγώνα για επιστροφή των γλυπτών, ξεκινώντας με τη συνεργασία με τη δικηγόρο Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ.

Ξεκίνησε το 2014 διαδικασίες για την οργάνωση παγκόσμιου φόρουμ των διακεκριμένων της διασποράς, που θα βοηθούσαν στον αγώνα για τα γλυπτά, την οικονομία κ.λπ., που διεκόπησαν λόγω της πτώσης της κυβέρνησης.

Είχε παγκόσμια αναγνώριση του έργου του από σημαντικές προσωπικότητες, όπως το 2015 ο Γιούνκερ, ο Ντολ και ο Εστουρίζ, οι οποίοι είπαν ότι «ο Σαμαράς ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» («New Post» 5/5/2015)..

Επίσης, ο πάλαι ποτέ τοποτηρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ευρώπη, Μάθιου Μπράιζα, που είχε συγκρουσθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, κυρίως για το θέμα της Μακεδονίας, παραδέχθηκε πως ο Σαμαράς είχε δίκιο στο συγκεκριμένο θέμα και σε συνέντευξή του που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» είχε δηλώσει πως τον θαυμάζει εξαίροντας το καθοριστικό του έργο, θεωρώντας ότι είναι από τους πιο γενναίους πολιτικούς της Ευρώπης.

Η εργατικότητά του ήταν παροιμιώδης. Ακόμα και με σημαντικό πρόβλημα υγείας με το μάτι του συνέχισε να δουλεύει για τη χώρα. Πάντα έλεγε ότι δεν είμαστε χώρος, αλλά χώρα. Όχι πληθυσμός, αλλά λαός.

Στην πατρίδα μας, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, η φιλοσοφία, ο πολιτισμός, τα τελευταία χρόνια επαληθεύθηκε η ρήση του Αυστριακού δημοσιογράφου και συγγραφέα Καρλ Κράους: «Όταν ο ορίζοντας του πολιτισμού πέσει πολύ χαμηλά, τότε και οι νάνοι σηκώνουν μεγάλη σκιά».

Έτσι αναδείχθηκαν πολιτικοί που μπερδεύουν τη στροφή 180 μοιρών με αυτή των 360, που θεωρούν χωριστά νησιά Λέσβο και Μυτιλήνη και λένε ότι στην Κατοχή ακούγαμε Ντόιτσε Βέλλε.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μεγάλη μόρφωση. Όχι μόνο στα οικονομικά, στον πολιτισμό, στη φιλοσοφία, αλλά έχει και πολιτική οξυδέρκεια που επέδειξε ως πρωθυπουργός, χωρίς προκαταλήψεις, και γι’ αυτό είχε αμοιβαία εκτίμηση με αληθινούς αριστερούς.

Ο Αντώνης Σαμαράς στήριξε τον Κυριάκο για πρόεδρο της ΝΔ, τον στήριξε να γίνει πρωθυπουργός και τον στηρίζει συνεχώς στο έργο του. Τη συνέντευξή του στο «Βήμα» έδωσε ο Σαμαράς, όχι μήνες πριν από τις διερευνητικές με Τουρκία, γιατί τότε καλοθελητές θα έλεγαν ότι θέλει να τις σαμποτάρει. Την έδωσε την παραμονή για να προβλέψει την τύχη τους, ξέροντας ότι κακοπροαίρετοι θα κακολογούσαν. Για το απύθμενο μίσος της Ντόρας δεν χρειάζεται σχόλιο. Και για την απαράδεκτη συμφωνία Πρεσπών, ο Σαμαράς ήταν πάντα στο πνεύμα της δήλωσης του Κ. Καραμανλή, «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική». Με όποιο κόστος ο Σαμαράς θα υπερασπίζεται την πατρίδα. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», είχε πει ο Κάλβος.

Η Ελλάδα χρειάζεται πρόσωπα που έχουν όραμα για την πατρίδα μας, και ένα τέτοιο είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο πολιτικός κύκλος του οποίου αργεί να κλείσει.

 

*ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ, Πολ. Μηχ. – Συγγραφέας

–Το 1974 οργάνωσε την προεκλογική ομιλία του Ανδρέα  Παπανδρέου στο Σύνταγμα ως αντιπρόεδρος της επιτροπής εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ

–ΤΟ 1982 ως σύμβουλος του Υπ. Αθλητισμού ομιλητής στην ΟΥΝΕΣΚΟ

–Το 1989 μέλος Κ.Ε. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας

–Το 2012 μέλος της Κ.Ε. Εκλογών της Ν.Δ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα