Μακρόν: «Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών της»

Ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε επίσης ότι η Ένωση πρέπει να επιδιώξει τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο – Τι είπαν Μέρκελ και Μπορέλ

«Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών και να επιδιώξει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν δείχνοντας την θέση της Γαλλίας όσον αφορά τις εξελίξεις στην Μεσόγειο.

Ο Γάλλος πρόεδρος σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογράμμισε ότι επιδιώκει τη συνεργασία όλων των χωρών στη μάχη κατά της πανδημίας και κυρίως σε ό,τι αφορά την παραγωγή και διάθεση των εμβολίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο Μακρόν δήλωσε ότι η θέση της Γαλλίας παραμένει σταθερή στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και ζητεί την υπεράσπιση της κυριαρχίας των κρατών – μελών της ΕΕ και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. «Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υπερασπίζονται την κυριαρχία τους».

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει την ολοκλήρωση ενός συμβιβασμού αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Μέρκελ: Εργαστήκαμε για να επέλθει συμφωνία για το Ταμείο

Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η γερμανική προεδρεία έκανε συστηματικές προσπάθειες για να βρεθεί μια συμφωνία με την Ουγγαρία και την Πολωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και σήμερα θα φανεί εάν υπάρχει ομοφωνία.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Politico Μέρκελ και Μακρόν είχαν διμερή συνάντηση λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Μπορέλ: Η στάση της Άγκυρας δεν έχει βελτιωθεί

Τέλος, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η στάση της Άγκυρας όχι απλώς δεν έχει βελτιωθεί, αλλά αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει χειροτερέψει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα