Μακρόν, Κουρτς και Βέμπερ η ισχυρή τριάδα υποστηρικτών της Ελλάδας

Η χώρα μας στο δρόμο προς την Σύνοδο Κορυφή που θα αποφασίσει για τις κυρώσεις στην Τουρκία, μετράει τους συμμάχους της, όχι στα λόγια, αλλά στα έργα

Μετά από μήνες αλλεπάλληλων προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, η Ελλάδα-όσο πλησιάζουμε προς την Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου-μετράει τους σύμμαχους της. Και δεν μιλάμε σύμμαχοι στα λόγια, διότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. λόγω και της σύμβασης που υπάρχει έχουν ήδη ανακοινώσει ότι στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρος. Όμως μέχρι εκεί, καθώς την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι μας στηρίζουν κάνουν λόγο για την ανάγκη διαλόγου. Και το χειρότερο υιοθετούν όλα τα θέματα που θέλει να ανοίξει στο τραπέζι του διαλόγου η Τουρκία.

Έτσι τόσο το Μαξίμου, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών μετά από μία καμπάνια ενημέρωσης προς όλες τις κατευθύνσεις έχουν ξεκινήσει να καταγράφουν συμμάχους, οι οποίοι θα πάρουν ανοιχτά τη θέση μας σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Αυτή τη στιγμή στο πλευρό μας έχουν ταχθεί ανοιχτά δύο ισχυρές χώρες.

Η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν ενδιαφέρεται να αναλάβει τα ηνία στην Μεσόγειο, τώρα που οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω. Η Γαλλία, λοιπόν, είναι η «πλάτη» μας. Η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία, που λόγω της οικονομικής της ευμάρειας έχει ανεξαρτητοποιηθεί (όπως και η Ολλανδία) από τη γερμανική επιρροή κι ακολουθεί δική της ρότα.

Η Αυστρία λόγω του μεταναστευτικού και της ιστορικής αντιπαλότητας με την Τουρκία (από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας), μέσω του καγκελάριου της Σεμπάστιαν Κουρτς έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι πρέπει να αντιταχθεί τώρα στους εκβιασμούς του Ερντογάν. Γαλλία και Αυστρία μπορούν να επηρεάσουν αρκετές χώρες. Η Γαλλία της χώρες του νότου και η Αυστρία όλες τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία), οι οποίες έχουν δείξει με κάθε τρόπο την απέχθεια τους στους μετανάστες κι έχουν κλείσει τα σύνορα τους, κάποιες μάλιστα υψώνοντας και φράχτες, κάποια σημεία τους τα οποία είναι εξοπλισμένοι και με ηλεκτροφόρα καλώδια.

Ο Αταλί

Ως όπλο για να πειστούν κάποιες χώρες με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, ειδικά της Μεσογείου (όπως Ισπανία και Ιταλία), οι οποίες προβάλλουν τα οικονομικά συμφέροντα,  η Γαλλία πρωτίστως χρησιμοποιεί το ενδεχόμενο βέτο. Η Γαλλία έλαβε κι ενθαρρυντικά μηνύματα από τις αγορές, κάτι που κάνει τον Μακρόν πιο αποφασιστικό. Ήδη το επιτόκιο δανεισμού έπεσε κάτω από το 1%, καθώς οι αγορές έκριναν ότι η προσπάθεια της Γαλλίας να θυμηθεί το ιμπεριαλιστικό της πρόσωπο την ισχυροποιούν στη συνείδηση όλων των Ευρωπαίων. Οπότε το ενδεχόμενο βέτο εκ μέρους της Γαλλίας στην Ε.Ε. εκπέμπει πολύ πιο ισχυρά μηνύματα.

Επίσης το Παρίσι έχει ανεβάσει ψηλά τις δηλώσεις του πρώην συμβούλου του αειμνήστου Φρανσούα Μιτεράν, του Ζακ Αταλί, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτήρισε ως δικτάτορα τον Ερντογάν και ότι του θυμίζει τον Χίτλερ. Ο εβραϊκής καταγωγής Ζακ Αταλί, που ενέταξε το 1981 τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τον Φρανσουά Ολάντ στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχει γράψει μέχρι στιγμής 50 βιβλία και συγκαταλέγεται όχι μόνο στους κορυφαίους οικονομολόγους του πλανήτη, αλλά και στις προσωπικότητες με μεγάλη πολιτική επιρροή στη Γαλλία.

Και ο Μακρόν, μπορεί να είναι νέος στην ηλικία, αλλά γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει ακόμη και για την σημερινή σοσιαλδημοκρατία το όνομα Φρανσουά Μιτεράν. Όπως και την τεράστια επιρροή του Αταλί. Οπότε στην Κορσική ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει ότι θα πείσει τουλάχιστον τον σοσιαλδημοκράτη Πέδρο Σάντσεθ (πρωθυπουργός της Ισπανίας) να στηρίξει πιο δυναμικά Ελλάδα και Κύπρο. Όσον αφορά την Ιταλία, ακολουθεί δική της ρότα, με το βλέμμα στην οικονομία. Όμως εδώ ο Κόντε πριν κάνει κάποια κίνηση θα πρέπει να συνεννοηθεί και με τους σοσιαλδημοκράτες του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Βέμπερ

Ο Μακρόν, όπως είναι γνωστό έχει δική του ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο (απορρόφησε τους Φιλελευθέρους του Φερχόφσταντ), που είναι η Τρίτη σε δυναμικότητα, όμως η Ελλάδα έχει και ισχυρούς συμμάχους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και δεν μιλάμε για τον Αυστριακό Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά για τον επικεφαλής του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο, τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Βέμπερ ανήκει στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (κόμμα που συνεργάζεται με τους συντηρητικούς της Μερκελ), έχει ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και δεν συμφωνεί, όπως και οι Γάλλοι με την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ήδη ο Βέμπερ έχει επιτεθεί στον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας για την ουδετερότητα του. Κι όπως είπε και στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ την Τρίτη ο κ. Βέμπερ πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθορίσει τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να προκαλέσει  νέες οικονομικές κυρώσεις. «Εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις, ο Ερντογάν πρέπει να χτυπηθεί εκεί που πονάει περισσότερο, στο πορτοφόλι του. Ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τους δεσμούς μας με την Τουρκία. Πρέπει να τερματίσουμε τη διαδικασία ένταξης και να ξανασκεφτούμε μία νέα σχέση βασισμένη στην ιδέα της εταιρικής σχέσης, στην οποία δεν μας κρατούν ομήρους», επεσήμανε, ο Βέμπερ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα