Μακρόν: Ο πληθωρισμός των τροφίμων θα καλπάζει μέχρι το φθινόπωρο στη Γαλλία

H κυβέρνηση του επιχειρεί να πατάξει τα υψηλά περιθώρια κέρδους των μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Με την ακρίβεια να κλιμακώνει την πίεση που ασκείται στον Γάλλο πρόεδρο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα συνεχίσει να πλήττει τους Γάλλους καταναλωτές μέχρι το φθινόπωρο καθώς η κυβέρνησή του επιχειρεί να πατάξει τα υψηλά περιθώρια κέρδους των μεγάλων εταιρειών τροφίμων.

«Θα είμαι ειλικρινής, οι τιμές των τροφίμων θα είναι δύσκολες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Κυριακής.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με μεγάλες εταιρείες τροφίμων θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν «σε ορισμένες στιγμές». Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κάλεσε τις εταιρείες να επαναδιαπραγματευτούν με τους λιανοπωλητές για να μετακυλήσουν το χαμηλότερο κόστος στους καταναλωτές διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν σκληρότερα μέτρα από την κυβέρνηση.

Η χειρότερη κρίση κόστους διαβίωσης εδώ και μία γενιά ασκεί πρόσθετη πίεση στον Μακρόν, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει μαζικές διαμαρτυρίες για την απόφασή του να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στη Γαλλία, η τιμή για το μαγείρεμα ενός παραδοσιακού πιάτου coq-au-vin (κόκορα κρασάτου) έχει ανέβει 15,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, πάνω από τον γενικό πληθωρισμό, σύμφωνα με τον προσαρμοσμένο δείκτη τροφίμων του Bloomberg για τη χώρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα