«Μάλλον δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο η Ελλάδα»

Την άποψη ότι η Ελλάδα ίσως και να μη χρειαστεί να εφαρμόσει τρίτο πρόγραμμα στήριξης εξέφρασε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει βελτιωθεί «αξιοσημείωτα», και είναι πιθανό να μη χρειαστεί τελικά νέο πακέτο για τη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, υποστήριξε πως οι προοπτικές βελτιώνονται ενώ δήλωσε πως προκαλεί θλίψη το γεγονός πως το πρόγραμμα των Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών (OMT) αποτελεί ακόμα σημείο αντιπαράθεσης.

Επίσης, αναφερόμενος στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο Ολλανδός αξιωματούχος τόνισε πως η ευρωζώνη δεν μπορεί να μειώσει την ανεργία με τόσο χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρέπει να βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανάπτυξης. «Στο Eurogroup έχουμε ασχοληθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά τώρα πρέπει να βρούμε και τρόπους ανάπτυξης. Αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά προβλήματα. Και πρέπει να βρούμε διαφορετικές λύσεις», υπογράμμισε.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά εκτιμά πως σημείο-κλειδί για την οικονομία αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για την έκθεση αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσει έγκαιρα η εκταμίευση της δόσης, και κατόπιν αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση και για το χρέος, μία συζήτηση που ουσιαστικά έχουν ήδη ανοίξει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως παραπέμπουν για το δεύτερο μισό του 2014, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέλει τον Απρίλιο, πριν από τις ευρωεκλογές και μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, μία πολιτική δήλωση στήριξης.

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt ανέφερε πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε, δια του γενικού γραμματέα του, Στέφαν Κάμπετερ, την ύπαρξη ενός πεντασέλιδου εγγράφου εργασίας που περιλαμβάνει όλα τα πιθανά σενάρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων και το σενάριο του κουρέματος.

Διαβάστε επίσης