Μάνδρα: Αποζημίωση 270.000 ευρώ με δικαστική απόφαση στην οικογένεια του 29χρονου

Αποδίδονται ευθύνες σε ΕΛΑΣ, Περιφέρεια και Πολιτική Προστασία

Το ποσό των 270 χιλιάδων ευρώ επιδίκασε ως αποζημίωση το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας στους συγγενείς ενός 29χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017.

Ο άτυχος νέος πήγαινε με το αυτοκίνητό του στην εργασία του, όταν τα ορμητικά νερά στο ρέμα Σούρες τον παρέσυραν, με αποτέλεσμα να βρεθεί πνιγμένος μετά από τρεις ημέρες στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα.

Οι δικαστές στην πολυσέλιδη απόφαση επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην Περιφέρεια Αττικής, όσο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Αστυνομία και με την υπ’ αριθμ. 6816/2021 απόφαση επιδικάζουν την καταβολή αποζημίωσης για ψυχική οδύνη, σημειώνοντας ότι ο θάνατος του 29χρονου ήταν «απρόσμενα τραγικός», ενώ «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους ενάγοντες».

Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται εκτενής αναφορά στις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην Μάνδρα Αττικής», δηλαδή τα ρέματα που υπερχείλισαν και προκάλεσαν τον θάνατο 25 πολιτών.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο καταλογίζει ευθύνες και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς «είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα

Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία οι δικαστές υπογραμμίζουν τρία σημεία όπου υπήρξαν παραλείψεις από τα αρμόδια όργανα:
*Δεν εκπόνησαν ειδικό σχέδιο αντιμετωπίσεως κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. *Δεν διενήργησαν προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
*Δεν διέταξαν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών ήδη από 6:50 πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο και δεν εξέδωσαν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα