ΜΑΝΙΑΤΗΣ-ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ Πυρά κατά Σπίρτζη για Καλογρίτσα

“Ο εκλεκτός και αγαπημένος εργολάβος της κυβέρνησης χάνει και τις τέσσερις εργολαβίες στον άξονα Πάτρα – Πύργος, καταρρίπτοντας εκκωφαντικά το αφήγημα του κ. Σπίρτζη για την επιλογή του να κατατμηθεί το έργο σε 8 εργολαβίες”. Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους ο Γιάννης Μανιάτης, υπεύθυνος Υποδομών, Μεταφορών, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο Γιάννης Κουτσούκος, υπεύθυνος Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής επιτίθενται με σφοδρότητα όχι μόνο στον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, αλλά και στον Χρήστο Καλογρίτσα. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά “μετά από τέσσερα χρόνια ο σχεδιασμός του κ. Σπίρτζη μόνον ως φάρσα μπορεί να αξιολογηθεί”, και προσθέτουν ότι “για ακόμα μία φορά διαψεύδονται οι αυταπάτες που διαρκώς καλλιεργούσε ο κ. Σπίρτζης για την έναρξη των εργασιών από μήνα σε μήνα, αλλά και ο κ. Τσίπρας που δεσμεύτηκε από την Πάτρα ότι το έργο θα ξεκινήσει το Καλοκαίρι”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη: «Ο εκλεκτός του κ. Σπίρτζη και αγαπημένος εργολάβος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ. Καλογρίτσας, «χάνει» και τις τέσσερις εργολαβίες στον άξονα Πάτρα – Πύργος και καταρρέει εκκωφαντικά το αφήγημα του κ. Σπίρτζη για την επιλογή του να κατατμήσει το έργο σε 8 εργολαβίες. Μια κατάτμηση που στόχευε στη δήθεν βελτίωση του ανταγωνισμού με την είσοδο και μικρότερων εργοληπτικών εταιριών στην κατασκευή των μεγάλων έργων, που όμως είχε ως τελικό αποτέλεσμα την προσφορά μεγάλων εκπτώσεων, που κατά τον κ. Σπίρτζη αποτελούσαν μια θετική εξέλιξη για το δημόσιο, μιας και θα εξοικονομούσε περισσότερους πόρους για νέα έργα.

Μετά από τέσσερα χρόνια ο σχεδιασμός του κ. Σπίρτζη μόνον ως φάρσα μπορεί να αξιολογηθεί.

Τελικά, για ακόμα μία φορά διαψεύδονται οι αυταπάτες που διαρκώς καλλιεργούσε ο κ. Σπίρτζης για την έναρξη των εργασιών από μήνα σε μήνα, αλλά και ο κ. Τσίπρας που δεσμεύτηκε από την Πάτρα ότι το έργο θα ξεκινήσει το Καλοκαίρι.

Απολογηθείτε κε Σπίρτζη τώρα στις τοπικές κοινωνίες που αμήχανες βλέπουν ένα τόσο μεγάλο έργο για την περιοχή τους να απομακρύνεται σταθερά από την ασφάλεια της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ».

Σοβαρό πρόβλημα

Όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες ο όμιλος Καλογρίτσα αδυνατεί να εκτελέσει τα έργα και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά οι δεύτεροι τη τάξει ανάδοχοι για κάθε εργολαβία, προκειμένου να προχωρήσει με αυτούς η υπογραφή της σύμβασης.

Το οριστικό «χτύπημα» αναμένεται να δοθεί από την Τράπεζα Αττικής, τον αποκλειστικό χρηματοδότη μέχρι και το 2016 του κ. Καλογρίτσα, η οποία έχει πλέον αναστείλει κάθε χρηματοδότηση προς τις εταιρείες του και δεν εκδίδει πλέον τις απαραίτητες για την υπογραφή της σύμβασης εγγυητικές καλής εκτέλεσης. Αυτό συνέβη με τα έργα του ΔΕΔΔΗΕ από τα οποία η «Τοξότης» είναι ήδη έκπτωτη και με δικαστική βούλα, καθώς η τράπεζα έκρινε ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος καταβολής αποζημιώσεων προς τον ΔΕΔΔΗΕ (μέσω των εγγυητικών που θα εξέδιδε για τις νέες συμβάσεις που είχε αναλάβει στις αρχές του έτους ο κ. Καλογρίτσας) και ανέστειλε κάθε περαιτέρω χρηματοδότηση.

Πρόκειται για κρίσιμο στοιχείο, καθώς σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο στη συνέχεια ο κατασκευαστής δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις όσον αφορά την ομαλή εκτέλεση του έργου και κηρυσσόταν έκπτωτος, τότε οι εν λόγω εγγυητικές θα εκπέσουν ζημιώνοντας την Τράπεζα Αττικής με ένα ποσό που εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ. Το «στοίχημα» για την τράπεζα είναι μεγάλο, καθώς ήδη μόνο από τις εγγυητικές που έχει συνολικά εκδώσει στις εταιρείες του κ. Καλογρίτσα, κινδυνεύει με απώλειες ύψους 44 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι η αξία τους ισοδυναμεί με το 40% του συνολικού δανεισμού του εν λόγω επιχειρηματία, ύψους 110 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, η συνολική «έκθεση» της τράπεζας στον κ. Καλογρίτσα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ (εγγυητικές+δάνεια).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα