Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία» ζητά με ερώτησή του προς την Κομισιόν

«Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού» σημείωσε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

«Αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία αν τολμήσει να προχωρήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων στη Β. Κύπρο που αποτελούν έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ», ζητά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για φόβους που εκφράζει για πρώτη φορά η ελληνική Κυβέρνηση.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ότι «στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που παραμένει μέχρι και σήμερα η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το 37% του εδάφους της βρίσκεται υπό ξένη κατοχή» και ζητά «βαρύτατες κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί η έντονη φημολογία που υπάρχει ότι στην επέτειο της θλιβερής επετείου ο Τούρκος Πρόεδρος, που θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα, αναμένεται να ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία».

«Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού»

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται και στη σχετική ανακοίνωση, «στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 48 χρόνια από την παράνομη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, μία επέτειος όνειδος για την Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας», καθώς «η Κυπριακή Δημοκρατία, 48 χρόνια τώρα, είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, που το 37% του εδάφους βρίσκεται υπό κατοχή».

«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Νήσου κόντρα στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού δικαίου δηλώνοντας ότι συζητούν μόνο τη λύση στη βάση δύο κρατών», τονίζει ο κ. Κεφαλογιάννης στην ερώτησή του, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία στέκονται αταλάντευτα προσηλωμένες στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση μίας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας».

Ερώτηση προς την Ε.Ε.

«Στη θλιβερή επέτειο της εισβολής ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα και έχει δημιουργηθεί μία έντονη φημολογία ότι αναμένεται να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία. Άλλωστε, το «πρωτόκολλο συνεργασίας Τουρκίας-ψευδοκράτους» έχει δημιουργήσει τη βάση για την ενσωμάτωση του ψευδοκράτους στην τουρκική επικράτεια με ένα μοντέλο συνομοσπονδίας, που θα διατηρήσει την ψευδεπίγραφη «ανεξαρτησία» της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου»», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Δυστυχώς, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου (Βαρώσια) ίσως ενθάρρυνε τον Τούρκο Πρόεδρο και τις τουρκικές βλέψεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ έμειναν μόνο σε φραστικές καταδίκες και όχι στην αναγκαία λήψη μέτρων και κυρώσεων. Αν η Τουρκία επιδιώξει το επόμενο βήμα με προσάρτηση του συνόλου των Κατεχομένων που αποτελεί έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο απλώς έχει ανασταλεί η εφαρμογή του κεκτημένου, λόγω ακριβώς της κατοχής, είναι αναγκαίο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και επιβληθούν βαρύτατες κυρώσεις», συμπληρώνει.

Για τους παραπάνω λόγους, ρωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αν η Τουρκία προχωρήσει σε προσάρτηση των Κατεχομένων, που αποτελούν έδαφος της ΕΕ, σε τι μέτρα-κυρώσεις κατά της Τουρκίας, που παραμένει μία υπό ένταξη χώρα, προτίθεται να προβεί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα