«Μαντίμπα»: Ενας από τους τελευταίους ηγέτες

Πιο φτωχός είναι από χθες το βράδυ ο κόσμος μας, μετά τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλ σε ηλικία 95 ετών. Ο άνθρωπος που πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή από το καθεστώς των λευκών στη Νότια Αφρική, αλλά όταν ανέλαβε την προεδρία της χώρας του το 1994 το πρώτο πράγμα που έσπευσε να κάνει ήταν να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους.

Οπως, άλλωστε, είχε πει και ο ίδιος «αν θέλεις να κάνεις ειρήνη με τον εχθρό σου, πρέπει πρώτα να συνεργαστείς μαζί του. Τότε ο εχθρός σου γίνεται σύμμαχός σου» -μία φράση τόσο φιλοσοφημένη, όσο και ουτοπική συνάμα. Ο «Μαντίμπα» απέδειξε με τις πράξεις του πως τα λόγια του δεν ήταν έπεα πτερόεντα, ενώ κατάφερε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες που έχουν περάσει ποτέ από τον πλανήτη. «Αν ονειρευόμαστε μια ωραία Νότια Αφρική, τότε υπάρχουν δρόμοι για να το πετύχουμε. Και ένας από αυτούς έχει ονομασία: λέγεται συγχώρεση» συνήθιζε να λέει ο 95χρονος εκλιπών πρόεδρος.

H κηδεία του,Νέλσον Μαντέλα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, κήρυξε εθνικό πένθος διάρκειας 10 ημερών.

Who is who
Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στον αγώνα κατά του ρατσιστικού απαρτχάιντ. Βρέθηκε από νωρίς στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη χειραφέτηση του μαύρου πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής και για αυτές τις αρχές του πέρασε 27 χρόνια πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του αρνείται τις προτάσεις για απελευθέρωση υπό όρους, με το όνομα του σταδιακά να λαμβάνει «μυθικές» διαστάσεις ανάμεσα στους οπαδούς του -εκτός νόμου- Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. Στις αρχές του 1990 αποφυλακίζεται και τότε ξεκίνησε μια περίοδος αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος.

Εγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικάνικου λαού το 1994 και έμεινε σε αυτή τη θέση για μια 5ετία. Ωστόσο, ακόμα και μετά, συνέχιζε να είναι στο μυαλό και την καρδιά των πολιτών της Νοτίου Αφρικής ο πραγματικός, ο ένας και μοναδικός, ηγέτης του. Μια θέση που δεν πρόκειται να χάσει ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Διαβάστε επίσης