Μαραθώνια η πρώτη συνάντηση με Τσακαλώτο – Σταθάκη

Μαραθώνιο ήταν η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρά τα όσα ακούγονται δεν ετέθη κατά τη συνάντηση ζήτημα νέων προαπαιτούμενων μέτρων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως συζητήθηκαν το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι στόχοι για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και οι ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών , στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον τόπο διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών και διήρκησε έξι ώρες, σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης αφορούσε σε θέματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, με στόχο αφ’ ενός να απομειώνεται το δημόσιο χρέος και αφ’ ετέρου να κατευθύνονται κεφάλαια και για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους στόχους της επόμενης τριετίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τέθηκαν και οργανωτικά θέματα, πώς δηλαδή θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις και πώς θα επιλύονται εγκαίρως προβλήματα που ανακύπτουν, προκειμένου για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Τσακαλώτο, «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων «θεσμών» μετέβησαν και στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ενημερωθούν και από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Διαβάστε επίσης