Μαρινάκης: Όταν κριθεί αναγκαίο, θα έχουμε μια δεύτερη σειρά ανακοινώσεων

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τοποθετήθηκε για την κρίση στη Μέση Ανατολή και την επίδρασή της στις τιμές των καυσίμων. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη σοβαρή πρόκληση, με σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις.

«Δυστυχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και εμείς και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μια σειρά από κρίσεις. Αυτή φαίνεται πως είναι από τις πολύ σοβαρές, με προεκτάσεις οι οποίες είναι αρκετά έως πάρα πολύ επικίνδυνες, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Η εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις δείχνει ότι πρέπει να έχεις συνεχώς το νου σου να “διαβάσεις” την έκταση και τη διάρκεια», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας, πρόσθεσε: «Θυμίζω ότι, όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, σχεδόν όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα φώναζε να δοθούν όλα τα χρήματα από νωρίς, με αποτέλεσμα τους επόμενους μήνες να μην υπήρχε η δυνατότητα στήριξης. Εδώ, λοιπόν, έχουν ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα, όπως το πλαφόν στο καύσιμο και στα είδη σούπερ μάρκετ. Καθημερινά, το οικονομικό επιτελείο αξιολογεί τα δεδομένα σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και με βάση τις εξελίξεις θα υπάρξει επόμενη παρέμβαση».

Ο κ. Μαρινάκης ρωτήθηκε για το αίτημα της αντιπολίτευσης να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ήταν κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος προς τον κόσμο που μας βλέπει, γιατί η ανησυχία τους είναι ιερή. Ένας άνθρωπος που βλέπει τα πάντα να αλλάζουν γύρω του και ανησυχεί λόγω του κόστους ζωής που είναι αυξημένο, εμείς δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε κάτι που θα βάλει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας», είπε.

Στη συνέχεια σχολίασε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης: «Καταρχάς, να πούμε ποιοι είναι αυτοί που το ζητάνε από την αντιπολίτευση και ποιοι είμαστε εμείς που απαντάμε. Αυτοί που το ζητάνε ως κόμματα, το ζητάνε χωρίς να το κοστολογούν και μάλιστα, όταν είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου, δεν είδαμε να κάνουν τέτοιες φοροελαφρύνσεις. Αντίθετα, ειδικά η προηγούμενη από εμάς κυβέρνηση, αύξησε και επέβαλε 30 φόρους. Ποιοι είμαστε εμείς; Είμαστε η κυβέρνηση που έχει μειώσει ή καταργήσει 85 άμεσους και έμμεσους φόρους».

Αναλύοντας τα κριτήρια για μια πιθανή μείωση του ΕΦΚ, τόνισε: «Πρώτον, να βγαίνει ο λογαριασμός, γιατί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης φέρνει περίπου 4 δισ. το χρόνο στο κράτος έσοδα. Το δεύτερο κριτήριο είναι να εξασφαλίσεις ότι θα φτάσει σε αυτόν που κάνεις τη μείωση, δηλαδή στον καταναλωτή. Και υπάρχει και μια τρίτη ανάγκη, ότι αντιμετωπίζεις μια κρίση. Να στηρίξεις παραπάνω αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία. Τη μεσαία τάξη, τους μικρομεσαίους. Αυτούς δηλαδή που κάθε ευρώ παραπάνω στο βενζινάδικο κοστίζει πολύ».

Κλείνοντας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων: «Όταν κριθεί αναγκαίο, θα έχουμε μια δεύτερη σειρά ανακοινώσεων», διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα