Μαρσάρουν οι μπουλντόζες

Καλοκαίρι των έργων μπορεί να χαρακτηριστεί το φετινό, καθώς μετά από αρκετά «πέτρινα» χρόνια πολλά από τα παγωμένα έργα ξανάρχισαν, άλλα ανεβάζουν ρυθμούς, ενώ έρχονται και νέες δημοπρατήσεις έργων.
Τα νέα έργα που περιμένουμε να δημοπρατηθούν μέσα στο καλοκαίρι είναι σημαντικά και εντοπίζονται κυρίως στην Αττική. Πρόκειται για έργα υποδομών που αναμένονται εδώ και πολύ καιρό, αλλά για διάφορους λόγους έχουν καθυστερήσει.
Το σημαντικότερο όλων είναι το τριπλό έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου με προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό αποτελείται από οδικά έργα (μετατόπιση του αυτοκινητόδρομου κατά 90 μέτρα προς τη θάλασσα και υπογειοποίησή του κατά τμήματα), αντιπλημμυρικά και έργα ανάπλασης.
Το σιδηροδρομικό έργο-«σκούπα» Κιάτο-Διακοπτό από την ΕΡΓΟΣΕ είναι το επόμενο έργο που περιμένουμε να δημοπρατηθεί. Το κόστος του υπολογίζεται πάνω από 100 εκατ. ευρώ και με το έργο αυτό όλο το τμήμα από το Κιάτο μέχρι τη Ροδοδάφνη θα έχει αναβαθμιστεί και θα απομένει η εργολαβία ηλεκτροκίνησης του τμήματος αυτού.
Το μεγάλο έργο των τριών ανισόπεδων κόμβων στην περιοχή του Σκαραμαγκά έχει προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ και αφορά την ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω,  και πλήρη ανισοπεδοποίηση του κόμβου Σκαραμαγκά που θα καταλήγει στην ΠΑΘΕ και την Αττική Οδό.
Χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο, μεγάλη πιθανότητα υπάρχει και για τη δημοπράτηση του δεύτερου σιδηροδρομικού έργου σκούπα Πειραιάς-3 Γέφυρες, που θα φέρει επιτέλους την ηλεκτροκίνηση μέσα στην πόλη και τους κεντρικούς σταθμούς  Αθήνα και Πειραιά. Το έργο κοστολογείται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ.

Κίνδυνος…
Στο μεταξύ, τον  κώδωνα του υπαρκτού πλέον κινδύνου να χαθούν έργα και χρήματα από το ΕΣΠΑ έκρουσε στο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Αττικής ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.
Ο Γ. Σγουρός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ του Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, καθώς σε 7 μήνες λήγει το ΕΣΠΑ και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση πλήθους έργων υποδομής στους δήμους της Αττικής.
Αν δεν γίνει αυτό, όπως επεσήμανε, υπάρχει διπλός κίνδυνος: Τα έργα θα μείνουν ημιτελή και θα πρέπει να επιστρέψουμε τα χρήματα. «Έχουμε όλο ιστορικό χρέος να ολοκληρώσουμε τα έργα και να μην αφήσουμε τους κοινοτικούς πόρους να χαθούν», τόνισε.
Τέλος, αναφέρθηκε στην έλλειψη ευελιξίας του κεντρικού κράτους: «Το Κράτος πρέπει να μας διευκολύνει και όχι να μας δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ύπαρξη διαφορετικού ποσοστού για το εργολαβικό όφελος στους Δήμους (18%) και στις Περιφέρειες (28%) που ορίζει ο νόμος, δημιουργώντας αδυναμία μεταφοράς ώριμων έργων στο ΕΣΠΑ. Έχουμε ζητήσει αυτό να αλλάξει με μια απλή τροπολογία και ακόμη περιμένουμε».

Υποσχέσεις Τζαβάρα για την Ολυμπία Οδό

Οι εργασίες στην Ολυμπία Οδό για το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα είχαν οριστικοποιηθεί εδώ και καιρό και πλέον έχουν ξεκινήσει. Το ερώτημα που «καίει» την Ηλεία και τη Μεσσηνία ήταν τι θα γίνει με το υπόλοιπο τμήμα του έργου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι δύο νομοί θα έπρεπε να περιμένουν αρκετά για να ολοκληρωθούν και σε αυτές τις περιοχές τα έργα.
Όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει, εάν επαληθευθούν τα όσα είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Όπως τόνισε, σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος έχει αναλάβει να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση την ολοκλήρωση του έργου, πήρε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι ο αυτοκινητόδρομος θα ολοκληρωθεί και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν σχετικές εξαγγελίες!
«Το αίτημα παραμένει ζεστό και σύντομα θα ανακοινωθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης, έτσι ώστε το έργο να φτάσει μέχρι την Τσακώνα», σχολίασε ο Π. Νίκας, μεταφέροντας τις διαβεβαιώσεις του Κ. Τζαβάρα.
Βέβαια, μέχρι οι υποσχέσεις να γίνουν επίσημες εξαγγελίες και, το κυριότερο, έργο, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Διότι την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ζητά επιμόνως συνάντηση, τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον Κ. Χατζηδάκη, για να τους εκφράσει τα παράπονα των κατοίκων της Ηλείας.
Μάλιστα, συνεργάτες του Απ. Κατσιφάρα ισχυρίζονται ότι πολύ δύσκολα η Ολυμπία οδός θα φτάσει έως την Αρχαία Ολυμπία.

Η Άνδρος ετοιμάζεται για εγκατάσταση αιολικού πάρκου

Την τελευταία δεκαετία, πολλά αιγαιοπελαγίτικα νησιά τάχθηκαν εναντίον της ανάπτυξης αιολικών πάρκων, υποστηρίζοντας ότι ετίθετο σε κίνδυνο η φυσιογνωμία τους. Όμως δεν θα είχε χρειαστεί να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, αν οι ίδιοι είχαν ορίσει, αντί να αποκλείσουν, τον τρόπο διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στην περιοχή τους. Αυτό θα επιχειρήσει να κάνει η Άνδρος, με τη βοήθεια του Δικτύου Αειφόρων Νησιών Αιγαίου «Δάφνη», προτείνοντας τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου για το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Παράλληλα, ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια εταιρεία που θα αναπτύξει ανεμογεννήτριες στο νησί.
Η πρόταση αυτή βασίζεται σε μια μελέτη, η οποία εκπονείται για λογαριασμό του Δήμου Άνδρου από το τμήμα Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, έναν υποστηρικτικό μηχανισμό του δικτύου «Δάφνη» (εταιρεία που έχει ως μέλη τους δήμους των νησιών του Αιγαίου). Αφορά τη δημιουργία ενός μεγάλου περιφερειακού πάρκου, το οποίο θα καλύπτει σχεδόν τα 2/3 του νησιού. Σύμφωνα με τον ν. 3937/11 για τη βιοποικιλότητα, τα «περιφερειακά πάρκα» είναι περιοχές που λόγω της θέσης τους ή της οικολογικής τους σπουδαιότητας θεωρούνται σημαντικές σε περιφερειακό επίπεδο. «Το πλεονέκτημα της θεσμοθέτησης ενός περιφερειακού πάρκου είναι ότι θα αφορά την προστασία πολλών διαφορετικών πραγμάτων», εξηγεί ο συντονιστής του δικτύου «Δάφνη», Ηλίας Ευθυμιόπουλος και συνεχίζει:
«Τις περιοχές Natura του νησιού, τα αγροτικά τοπία, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα, θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα υφιστάμενα πλαίσια, όπως τις δύο ζώνες οικιστικού ελέγχου που υπάρχουν στο νησί, τους προστατευόμενους υγρότοπους κ.λπ. Θα δημιουργήσει μια ενιαία δομή, που θα προστατεύεται με έναν ενιαίο τρόπο».
Σύμφωνα με τη μελέτη, το περιφερειακό πάρκο της Άνδρου θα περιλαμβάνει και προτάσεις για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων, με βάση τα όσα ορίζει η νομοθεσία. Στην Άνδρο, επίσης, επιχειρείται να γίνει ένα μεικτό επιχειρηματικό σχήμα για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο δήμος. Όλα αυτά μπορούν να αποφέρουν πολύτιμους πόρους, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη διαχείριση του πάρκου, ακόμα και για τη σταδιακή απαλλοτρίωση κάποιων περιοχών που ο δήμος θα κρίνει ότι θέλει να διατηρηθούν ως έχουν.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα