Μαρτσίνιακ: Μόνο ένας «ματιασμένος επιστήμονας» θ’ αγνοούσε το VAR

Χρόνο με το χρόνο αποκαλύπτεται ότι το VAR μπορεί να εξελιχθεί σε τεράστια απάτη, όταν ο άνθρωπος το επιθυμεί. Μπορεί η τεχνολογία να βοήθησε στην απονομή δικαιοσύνης, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας τη νίκησε στο παιχνίδι της Γουλβς με τον Ολυμπιακό.

Εξηγούμαστε: Το γκολ του Καμαρά ήταν οφ σάιντ για μερικά χιλιοστά. Ας δεχτούμε ότι ήταν. Πόσο δίκαιο είναι ν’ ακυρώνεται ένα γκολ για μερικά χιλιοστά; Αυτό κάνει καλύτερο το ποδόσφαιρο, το κάνει πιο… δίκαιο; Πρέπει να βρεθούν άλλοι κανόνες. Δεν μπορεί ο ώμος ενός ποδοσφαιριστή να προεξέχει χιλιοστά του παπουτσιού ενός άλλου και να σφυρίζεται οφσάιντ.

Όμως, το πλέον τραγικό, όσο και ύποπτο στο παιχνίδι του «Μολινό» είναι οι δυο περιπτώσεις στις οποίες ο Ολυμπιακός ζήτησε πέναλτι. Του Ελ Αραμπί, που σπρώχθηκε και βγήκε εκτός πορείας, με συνέπεια η κεφαλιά του να καταλήξει άουτ και η ανατροπή στον Τσιμίκα.

Δεν εξετάζουμε αν πράγματι υπήρξε πέναλτι ή όχι. Εξετάζουμε την αντίδραση του Πολωνού διαιτητή Μαρτσίνιακ, που ούτε πήγε αυτός στο VAR, αλλά ούτε ειδοποιήθηκε από τους VARistes να προστρέξει, για να διαπιστώσει αν πράγματι υπήρχε η όχι, πέναλτι.

Αυτή η αντίδραση των Πολωνών διαιτητών θα μπορούσε να ερμηνευτεί πως προαποφασισμένη, αφού δεν ήταν διλληματική. Ότι σε αμφισβητούμενες φάσεις «δεν παίζουμε Ολυμπιακό». Αυτό αποσαφηνίστηκε με την άρνησή τους.

Προσέξτε: Αν ο Μαρτσίνιακ πήγαινε στο VAR και στις δυο περιπτώσεις κι έκρινε ότι δεν είναι κολάσιμες, είναι μία ιστορία, ενδεχομένως και παραδεκτή. Το γεγονός ότι δεν πήγε, προκάλεσε την υποψία των παικτών του Ολυμπιακού, ότι κάτι εδώ, δεν πάει καλά». Κι η υποψία, ρίχνει την ψυχολογία.

Επίσης, ο Μαρτσίνιακ και χωρίς να χρειαστεί VAR. Φόρτωσε με κίτρινες κάρτες τους παίκτες του Ολυμπιακού. Αντίθετα, ανέχτηκε το σκληρό έως αντιαθλητικό παιχνίδι του Ραούλ να σηκώσει στον αέρα τον Ρατντζέλοβιτς. Δεν ειδοποιήθηκε από τους συμπατριώτες του VARistes να ξαναδεί τη φάση, που θα επέσυρε σίγουρα επίδειξη κόκκινης κάρτας.

Εν κατακλείδι, στο «Μολινό» γελοιοποιήθηκε το VAR από τον Μαρτσίνιακ και την παρέα του. Όχι με κάποιον έξυπνο τρόπο, αλλά… επιστημονικό. Και το ερώτημα που τίθεται, είναι, αν πρέπει να θεωρούμε θέσφατο ό,τι σχετίζεται με το VAR, όταν ένας επιτήδειος μπορεί να χρησιμοποιεί όποτε θέλει…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα