Μαστίγιο και καρότο η στρατηγική Θεοδωράκη

Την τακτική του μαστίγιου και του καρότου επέλεξε ο Σταύρος Θεοδωράκης έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα. Από τη μία άνοιξε παράθυρο συνεργασίας τη Δευτέρα μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όμως την επoμένη στη Βουλή κατά την ομιλία έσπευσε να το κλείσει.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από το «ναι στη συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή, υπό προϋποθέσεις και με κανόνες», πέρασε στο «εσείς θα μετατρέπατε τη χώρα σε αριστερό παράδεισο χωρίς καμία προσπάθεια, πρόγραμμα και σχέδιο, όμως το σχέδιο δεν πέτυχε και τώρα αλλάξατε τακτική και βαφτίζετε χρυσό ό,τι έκαναν και οι άλλοι», παρομοιάζοντας ειρωνικά την κυβέρνηση Τσίπρα με τους αλχημιστές του Μεσαίωνα που ό,τι μέταλλο έπιαναν το μετέτρεπαν σε χρυσό.

Όλοι πλέον στο Ποτάμι εκτιμούν πως μέσα στο 2016 θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις τού επικεφαλής του κόμματος: «Η κυβέρνηση χρειάζεται μια καινούργια νομιμοποίηση. Όχι νομιμοποίηση από τις εκλογές. Μία μεγαλύτερη κοινοβουλευτική βάση, που πιθανόν θα δώσει και μεγαλύτερη κοινωνική βάση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι η μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι δεν έχει τη δυναμική, τους ανθρώπους, τις λογικές πειστικές λύσεις απέναντι στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Είναι αστείο να λέμε ότι θα κάνουμε εκλογές, άρα η λύση την οποία προσδοκάμε αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση να ξεβουλώσει λίγο τα αυτιά της και να ακούσει λίγο αυτά που της λένε οι άνθρωποι, που έχουν μελετήσει τα προβλήματα της χώρας σε πολλούς τομείς και δίνουν απαντήσεις συγκεκριμένες, τις οποίες θα πρέπει να τις ακούσουν και να μη συμπεριφέρονται σαν ξερόλες».

Ποιος θα είναι ο ρόλος του Ποταμιού στις εξελίξεις αυτές; Με βάση τα όσα ψήφισε και η πλειοψηφία των μελών του κόμματος στο πρόσφατο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, είναι η συμμετοχή υπό όρους στην κυβέρνηση συνεργασίας. Βέβαια, όλοι στη Σεβαστουπόλεως ισχυρίζονται πως το Ποτάμι έχει προτείνει λύσεις. Κι όπως τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Θεοδωράκη για τη συμμετοχή του Ποταμιού: «Θα πάμε, όταν πρέπει να πάμε, εάν έχουμε τις προϋποθέσεις για να αλλάξουμε τη χώρα, να μην υπάρχουν αυτά τα επαναλαμβανόμενα μικρά λάθη, τα οποία κρατούν τη χώρα δέσμια.

Πρέπει να γίνει με κανόνες, αλλιώς θα το είχαμε κάνει από τον Φλεβάρη, όταν είχαμε αναδειχθεί τρίτη πολιτικά δημοκρατική δύναμη και είχαμε προσκληθεί να μετέχουμε σε ένα πείραμα, και τους είχαμε πει τότε ότι το πείραμά σας δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, είναι ατελέσφορο, και δεν συνεργαστήκαμε”.

Στη Βουλή
Πάντως, στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν υπέρ του δέοντος επιθετικός. Αφού παρομοίασε την κυβέρνηση με τους αλχημιστές του Μεσαίωνα, έφερε ως παράδειγμα τις δακρύβρεχτες συμβάσεις με τα 14 αεροδρόμια που υπέγραψε ο Σπίρτζης και εκτίμησε ότι «βρεγμένα με δάκρυα θα είναι και όσα θα υπογράψει ο Δρίτσας για τα λιμάνια σε λίγο καιρό». Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι δίνει με «αλχημείες» αυξήσεις στα δικά της παιδιά, πριμοδοτεί αυτούς που βρίσκονται κοντά στους υπουργούς και τους βάζει στο ανώτατο επίπεδο της δημοσιοϋπαλληλικής κλίμακας.

«Υπάρχουν χρήματα για το Δημόσιο και όχι χρήματα για τους ανέργους, χρήματα για το Δημόσιο αλλά όχι για τη μείωση των φόρων», είπε και διαμήνυσε προς τον «Εθνάρχη της Αριστεράς» όπως αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα αναφερόμενος στις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου, ότι «το ζήτημα των δικών μας παιδιών είναι τόσο παλιό όσο και η πλατεία Κλαυθμώνος». Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι η άσχημη εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων οφείλεται στην προτροπή να μην πληρώνουν οι οφειλέτες τις δόσεις. «Έτσι έσκασε η ωρολογιακή βόμβα και τα δάνεια παραχωρούνται χωρίς κανόνες και σχέδιο στις μεγάλες ξένες εταιρίες», είπε και έψεξε το Μαξίμου ότι «το μόνο που κάνει είναι να έχει κατεβάσει τα μολύβια και να μεταφράζει αυτά που του ζητούν».

Ο Θεοχάρης
Σε πολύ υψηλούς τόνους ήταν και η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τσίπρα ως τη χειρότερη από το 1827, αφήνοντας αιχμές και για την αντιπολίτευση (συμπεριλαμβανομένου και του Ποταμιού) υποστηρίζοντας πως «το μόνο χειρότερο στη χώρα από αυτή την κυβέρνησή σας είναι δυστυχώς η αντιπολίτευση». Όπως γίνεται πλέον αντιληπτό, ο Θεοχάρης έστειλε μήνυμα ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου, ότι έχει ηγετικές βλέψεις.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση στην κυβέρνηση, άσκησε έντονη κριτική στο υποτιθέμενο, όπως το χαρακτήρισε, παράλληλο πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων τόνισε:  «Γιατί αφού είπατε αλήθεια τον Σεπτέμβριο, αφού είστε οι μόνοι που φέρατε τη συμφωνία ενώπιον του ελληνικού λαού, αφού τη διαπραγματευτήκατε και πήγατε σε εκλογές, γιατί δυσκολεύεστε; Εξηγήστε το. Να σας πω εγώ; Γιατί είπατε ψέματα ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Καταθέσατε το παράλληλο πρόγραμμα. Παράλληλα ρουσφέτια πρέπει να το πούμε. Θα το δούμε αναλυτικά στη συζήτηση που θα έρθει πάλι ως επείγον ή κατεπείγον αλλά σταχυολογώ όμως ορισμένα που είδαν το φως της δημοσιότητας:
* «ΚΕΠ για φτωχούς»: Τι θέλει να πει ο ποιητής εδώ; Θα παίρνουν πιστοποιητικά μειωμένης τυπικής ισχύος; Θα κάνουν λιγότερες συναλλαγές; Πραγματικά ποιος τα σκέφτεται αυτά;
* «Λίστα για χειρουργεία»: Αυτό τι είναι πάλι; Θα χρειάζεσαι πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να χειρουργηθείς; Οι ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά προτεραιότητας και οι άλλοι από ’δώ;
* Καθιέρωση της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης: Αφού διαλύσατε το ολοήμερο, την ειδική αγωγή, τώρα δίνετε ασπιρίνες.

Αυτό το πρόγραμμα σίγουρα δεν σας κάνει εθνάρχες. Γιατί ακούστηκαν και αυτά τα αστεία. Εθνάρχης γίνεται κάποιος με το έργο του. Δεν θυμάμαι προσωπικά πόσες φορές νίκησε σε εκλογές ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Θυμάμαι όμως την καθιέρωση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων, το μεγάλωμα της πατρίδας μας, τις διαπραγματεύσεις σε συμβάσεις μετά από νίκες ή ήττες της πατρίδας μας που πάντα είχαν επιτυχία. Αυτό κάνει έναν πολιτικό, Εθνάρχη. Όχι αν κατάφερε να πουλήσει στα κοράκια τα κόκκινα δάνεια χωρίς να ανοίξει μύτη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα