Μαθήματα διακυβέρνησης…

Φουλ προετοιμασμένη και με απίστευτη ταχύτητα διαχειρίζεται την καθημερινότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η πρώτη εβδομάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να αποτιμηθεί θετικά. Ειδικά οι άμεσοι συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού δείχνουν σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό να αναλάβουν τη διακυβέρνηση.

Διότι σε χρόνο ρεκόρ υπάρχουν μία σειρά από δράσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο ανοίγουν παράθυρο αισιοδοξίας ότι ως χώρα θα ξεπεράσουμε τα βήματα χελώνας που ακολουθεί ο κρατικός μηχανισμός σε όλες του τις εκφάνσεις. Ακόμη και στην αποκατάσταση των ζημιών στο Μάτι το έχουμε διαπιστώσει. Όπως επίσης έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν αμηχανία μπροστά σε μία καταστροφή.

Μέχρι στιγμής αυτή η αμηχανία απουσιάζει από το λεξιλόγιο της νέας κυβέρνησης. Ίσως επειδή είναι αρχή και όλοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Μπορεί αργότερα, όταν θα έχουν χαλαρώσει κι έχουν βολευθεί στις αναπαυτικές πολυθρόνες τα αντανακλαστικά να έχουν ατονήσει. Όμως, τώρα, το πρώτο crash test το πέρασαν με απόλυτη επιτυχία.

Σαν έτοιμοι από καιρό…

Η θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική και άφησε στο πέρασμά της επτά νεκρούς, δεκάδες τραυματίες στα νοσοκομεία και εκτεταμένες καταστροφές δοκίμασε τα αντανακλαστικά της νέας κυβέρνησης κι έστειλε ένα μήνυμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν έτοιμος από καιρό για να αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Η πρωτοφανής κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού με τη συμμετοχή των υπουργών που βρέθηκαν στη Χαλκιδική αναμφίβολα σχολιάστηκε θετικά από την κοινή γνώμη. Ναι μεν ακόμη η χώρα είναι ανοχύρωτη σε τέτοιες φυσικές καταστροφές, αλλά αν μη τι άλλο έδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει θεομηνίες εάν υπάρχει συντονισμός, εάν υπάρχει συμμετοχή και εάν ο υπουργός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να απεξαρτήσει τη Δημόσια Διοίκηση από το εκάστοτε κόμμα που κυβερνά. Κάτι που το έχουν επιτύχει οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Για φανταστείτε πώς θα ήταν η Ελλάδα, αν όπως το Βέλγιο για 12 μήνες δεν είχε κυβέρνηση; Ή να είχε εκλογές ανά τρεις μήνες, όπως είχε συμβεί πολλάκις στο παρελθόν (όχι στο μακρινό) στην Ιταλία. Εδώ δυστυχώς όποτε προκηρύσσονται εκλογές σταματά να δουλεύει το κράτος.

Γι’ αυτό, για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, δυστυχώς πρέπει να βρεθεί ο υπουργός στην πρώτη γραμμή για να ξεκινήσουν να δουλεύουν τα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού. Όπως έγινε και στη Χαλκιδική. Η παρουσία των Χρυσοχοΐδη, Θεοδωρικάκου, Καραμανλή, Καράογλου, Θεοχάρη, αλλά και του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, έδωσε το έναυσμα, ώστε όλες οι υπηρεσίες να δουλέψουν νυχθημερόν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πληγέντων. Φανταστείτε ότι χθες οι δήμαρχοι των πληγέντων περιοχών δήλωναν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς εκστασιασμένοι που μίλησαν με τον πρωθυπουργό και τους ζήτησε ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιούργησε η θεομηνία.

Ακόμη και η πιλοτική δοκιμή του 112 στα κινητά τηλέφωνα καταγράφεται στα υπέρ της νέας κυβέρνησης.

 

Οι ξαφνικές επισκέψεις

Πολλές φορές υπουργοί στο παρελθόν έχουν επιχειρήσει απροειδοποίητες επισκέψεις στον τομέα ευθύνης τους, περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους. Όμως η επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σε βραδιά εφημερίας ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ιατρούς και τους νοσηλευτές ότι ο υπουργός είναι δίπλα τους. Ήταν σαν να τους λέει «κάντε λίγο κουράγιο, βάλτε λίγο πλάτη, μέχρι να προχωρήσουν οι προσλήψεις». Όχι οι παραμυθένιες του Παύλου Πολάκη, που τις έχει ανακοινώσει δέκα φορές και ο κόσμος που δεν έχει επισκεφθεί δημόσια νοσοκομεία νομίζει ότι άλλοι 10.000 σχεδόν ιατροί και νοσηλευτές εργάζονται κανονικά στο ΕΣΥ. Κι όμως, όποιος βρεθεί στην ανάγκη κι επισκεφθεί ένα νοσοκομείο, θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις τρομακτικές ελλείψεις και την υπεράνθρωπη προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Και ο Βασίλης Κικίλιας έκανε πολύ καλά που επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό και βέβαια οφείλει πλέον να τρέξει τις διαδικασίες για προσλήψεις, αλλά και για επίλυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων προβλημάτων.

Αλλά και τα αντανακλαστικά του Νότη Μηταράκη με τον ΕΦΚΑ ήταν εξαιρετικά. Όταν ένας υπουργός τηλεφωνεί στον ασφαλιστικό οργανισμό και ουδείς του απαντά, τότε είναι πολύ λογικό να ανησυχήσεις και να κατανοήσεις από πρώτο χέρι τι ακριβώς τραβάει ο απλός πολίτης. Και φυσικά όταν ο κ. Μηταράκης πήγε στα γραφεία του ΕΦΚΑ διαπίστωσε αφενός μεν τις ελλείψεις σε προσωπικό, αφετέρου δε το ελαττωματικό λογισμικό που δεν μπορεί να λαμβάνει πολλές κλήσεις με συνέπεια να ταλανίζεται ο πολίτης.

Στο παρελθόν κάποιος υποψήφιος πρωθυπουργός για να πείσει τους ψηφοφόρους είχε πει την ατάκα ότι «θα είμαστε κυβέρνηση ελικοπτέρων», εννοώντας ότι όπου υπάρχει πρόβλημα οι υπουργοί θα πηγαίνουν άμεσα στο γεγονός, προκειμένου να επιληφθούν. Η ζωή μάς έχει δείξει ότι δεν χρειάζονται για όλες τις δουλειές ελικόπτερα. Αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση και καλός συντονισμός. Και το σημαντικότερο, αφού διαπιστώσεις το πρόβλημα να επιζητάς ει δυνατόν γρήγορες λύσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα