Μαθητές στο Βιετνάμ μεταφέρονται σε πλαστικές σακούλες για να πάνε στο σχολείο! (φωτό+βίντεο)

Τα παιδιά στο χωριό Huoi Hai είναι γεννημένα πραγματικοί μαχητές της ζωής!  

Της Βίκυς Καλοφωτιά

Ένας άνδρας παλεύει με τα αφρισμένα κύματα στην απόχρωση της λάσπης, βάζοντας όλη του τη δύναμη για να μεταφέρει σώα και αβλαβή μέχρι την απέναντι όχθη την ερμητικά κλειστή πλαστική σακούλα που σέρνει ενάντια στο ρεύμα του ποταμού «Nam Ma».

Λίγα μέτρα πιο πίσω ακολουθεί κι άλλη σακούλα, και πιο πίσω και άλλη, και άλλη,  έτσι που αν κάποιος κοιτάξει από ψηλά, θα αντικρίσει αμέτρητες πλαστικές σακούλες να μεταφέρονται με αξιοθαύμαστη δύναμη σώματος και ψυχής, ενώ η βροχή που πέφτει καταρρακτωδώς, «φουσκώνει» όλο και περισσότερο τα επικίνδυνα και βαλτώδη νερά.

Δεν πρόκειται για κάποια παρανοϊκή τελετή, ούτε για ανθρώπους που αποφάσισαν ξαφνικά να υποδυθούν τους ήρωες. Πρόκειται για ανθρώπους, που το ένστικτο του πατέρα τούς οπλίζει με θάρρος και άφθονη αντοχή, όση ακριβώς χρειάζεται για να βάλουν μέσα στις παραπάνω σακούλες ό,τι πολυτιμότερο έχουν, έτσι ώστε να τους προσφέρουν την ελπίδα παρά τις αντιξοότητες να τολμήσουν να ονειρευτούν ένα καλύτερο αύριο.

Μέσα στις σακούλες βάζουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της περιόδου των άγριων νεροποντών που οδηγούν σε πλημμύρες, προκειμένου να φτάσουν στην απέναντι όχθη του ποταμού και μετά από επιπλέον πολύωρο ποδαρόδρομο σε ολισθηρό έδαφος, να φτάσουν στο σχολείο(!).

Θέλουν να μορφωθούν γιατί χωρίς αυτήν την «πολυτέλεια» είναι καταδικασμένα να παλεύουν μια ολόκληρη ζωή με τη φτώχεια και τις κακουχίες χωρίς την παραμικρή προοπτική αυτό κάποια στιγμή να αλλάξει. Σίγουρα δεν είναι σκηνικό βγαλμένο από ταινία τρόμου στον κινηματογράφο, αλλά είναι η σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα για τα παιδιά στο χωριό Huoi Hai στο βορειοδυτικό Βιετνάμ, όπως αναφέρεται σε συγκλονιστικό δημοσίευμα του ξένου Τύπου, που πραγματικά καθηλώνει.

Πόσες φορές δεν θυμάται ο καθένας μας σαν «εφιάλτη» τη στιγμή που η μητέρα του έμπαινε το πρωί φουριόζα στο δωμάτιο για να τον ξυπνήσει για το σχολείο και αυτός κουκουλωνόταν περισσότερο για να εξασφαλίσει έστω και λίγο ακόμη χρόνο κάτω από το πάπλωμα;

Κι όμως, ο «εφιάλτης» αυτός για τα παιδιά του δυτικού κόσμου, αποτελεί το μεγαλύτερο όνειρο για τα παιδιά του χωριού Huoi Hai, και για να μπορέσουν να το πραγματοποιήσουν, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους!

Χωρίς επαρκή ποσότητα οξυγόνου, και με την αυξημένη πιθανότητα όλη η επιχείρηση «πλαστική σακούλα» να τους κοστίσει την ίδια τους τη ζωή, δεν έχουν άλλη επιλογή για να πάνε στο σχολείο, και έτσι μεταφέρονται αναγκαστικά σαν «προϊόντα» μέσα στις σακούλες -εν δυνάμει «υγρούς τάφους»- έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο σχολείο για να τους ανοιχτεί κάποτε η πόρτα σε έναν κόσμο όπου δεν θα νιώθουν ποτέ το στομάχι τους κενό και την τσέπη του παντελονιού τους αδειανή!

Όταν ο καιρός δεν είναι βροχερός, και τα νερά του ποταμού είναι λιγότερο επικίνδυνα, η μεταφορά των παιδιών αυτών γίνεται με αυτοσχέδιες σχεδίες φτιαγμένες από μπαμπού, τις οποίες ο κάθε πατέρας τραβάει με σχοινί μέχρι την απέναντι όχθη. Όταν, όμως ο καιρός επιδεινώνεται, η «λύση» της πλαστικής σακούλας κρίνεται ως μονόδρομος(!) παρ’όλο που ο αρχηγός της τοπικής κοινότητας έχει επανειλημμένα τονίσει ότι πρόκειται για μια ενέργεια εξαιρετικά επικίνδυνη, και ότι τα παιδιά αυτά είναι ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένα στον άμεσο κίνδυνο για θάνατο από ασφυξία ή πνιγμό.

Η ταλαιπωρία τους, όμως δεν σταματάει εκεί, καθώς μόλις τα καταφέρουν να περάσουν απέναντι, τους περιμένει περίπου πέντε ώρες επίπονη διαδρομή με τα πόδια μέχρι επιτέλους να περάσουν την πολυπόθητη πόρτα του σχολείου. Εκεί όπου παραμένουν για μια εβδομάδα μέχρι να έρθει το Σαββατοκύριακο και να πάρουν το δρόμο της επιστροφής για τα σπίτια τους. Πάλι με τον ίδιο επικίνδυνο τρόπο.

Σε κάθε σακούλα ένα παιδί, μια ψυχή, ένα όνειρο, που περιμένει να πραγματοποιηθεί. Όταν αποφοιτήσουν από το σχολείο. Το σχολείο, που είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους και παίρνουν το «ρίσκο της πλαστικής σακούλας».

Εκεί, στο μακρινό βορειοδυτικό Βιετνάμ. Στο χωριό Huoi Hai.

Στο χωριό όπου ζουν γονείς με ψυχή λιονταριού και παιδιά με θάρρος και τσαγανό, γεννημένα πραγματικοί μαχητές της ζωής!

 

Στο ακόλουθο βίντεο, δείτε ένα μικρό δείγμα της επιχείρησης «πλαστική σακούλα» για την μετάβαση των παιδιών, στο πολυπόθητο σχολείο:

 

Ένα δεύτερο βίντεο που αποτυπώνει με λεπτομέρεια, την σκληρή πραγματικότητα για τα παιδιά στο χωριό Huoi Hai του  βορειοδυτικού Βιετνάμ:

Διαβάστε επίσης