ΜΑΤΙ, 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Ανοιχτές πληγές και ατιμωρησία των υπευθύνων-μεγαλοστελεχών

Στην τελική ευθεία για την αποκατάσταση της περιοχής, αλλά οι συγγενείς των θυμάτων αναμένουν και τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει στον καταλογισμό ευθυνών και να ασχοληθεί με τις αγωγές

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την αποφράδα ημέρα που μέσα σε λίγες ώρες η πύρινη λαίλαπα σάρωσε τα πάντα στο διάβα της εξαφανίζοντας το Μάτι, παίρνοντας τη ζωή από 103 συνανθρώπους μας που αφέθηκαν από το επίσημο κράτος να καούν ζωντανοί.

Τρία χρόνια αργότερα σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Κόκκινο Λιμανάκι είναι εμφανή τα σημάδια του πόνου, όπως φάνηκε και στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε χθες το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κόκκινο Λιμανάκι όπου έδωσαν το «παρών» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, κι ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς.

Πλέον το ενδιαφέρον είναι το πότε θα αποκατασταθεί ο οικισμός, που μέχρι το 2018 έσφυζε από ζωή. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο ρυθμός για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιταχύνθηκε. Έτσι σε συνεργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του ΥΠΕΝ, έχει ήδη ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για περιοχές που συνολικά καλύπτουν έκταση 7.935 στρεμμάτων στις δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας: Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα, και Πευκώνας.

Σύμφωνα με τα πλάνα του ΥΠΕΝ, από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, σε τρία χρόνια δηλαδή, θα έχει διαμορφωθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και στις δύο φάσεις και ΕΠΣ και Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής. Ειδικότερα, με το ΕΠΣ, το οποίο προωθείται στο ΣτΕ, μπαίνει τάξη στις χρήσεις γης στην περιοχή και ξεκινά η διαδικασία εφαρμογής προγράμματος αστικής ανάπλασης, περιβαλλοντικής προστασίας και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη μεγάλη φυσική καταστροφή, ώστε το Μάτι να αποτελέσει οδηγό και για άλλες περιοχές. Μετά την ολοκλήρωση του ΕΠΣ, τίθεται σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του σχεδιασμού, η οποία αφορά στην εκπόνηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου και στην Πράξη Εφαρμογής που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022. Η περιοχή επέμβασης συνολικά φθάνει τα 7.935 στρέμματα. Τα 3.028 θα είναι τελικά πολεοδομημένα και από αυτά τα 452 είναι ήδη στο σχέδιο πόλεως. Άρα νέα επιφάνεια που μπαίνει σε σχέδιο πόλης που πολεοδομείται είναι 2.600 στρέμματα. Οι ζώνες που πολεοδομούνται είναι η Αγία Μαρίνα, το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, τα Σκουφέικα και ο Πευκώνας, ενώ σε μία περιοχή 17,5 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν περίπου 100 κοινωνικές κατοικίες των 80 τετραγωνικών μέτρων.

Το ΕΠΣ θα αποσταλεί στο ΣτΕ για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και έτσι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση σχεδιασμού. Στη δεύτερη και τελευταία φάση του σχεδιασμού, που περιλαμβάνει το Ρυμοτομικό Σχέδιο και την Πράξη Εφαρμογής, θα υπάρξει ο χώρος στον οποίο θα εξελιχθούν οι διαδικασίες κατασκευής κοινωνικών κατοικιών για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Υπάρχει η πρόβλεψη για τον παραλιακό πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο και ταυτόχρονα υπάρχει και μια ιεράρχηση του οδικού δικτύου, η οποία δίνει τη δυνατότητα να έχουμε και ποδηλατοδρόμους αλλά και μεγάλα πεζοδρόμια με φύτευση. Στόχος δεν είναι μόνο να αναπτυχθούν οι ποδηλατικές υποδομές στο Μάτι και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά να τις συνδεθούν με τους κοινόχρηστους χώρους και να υπάρχει ένα πλαίσιο, ένα σύμπλεγμα δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Παράλληλα, από τον σχεδιασμό έχουν γίνει διανοίξεις για την πρόσβαση στην παραλία που θα συνδέεται με το εσωτερικό τοπικό δίκτυο.

Τα δικαστικά

Μέχρι στιγμής, οι κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ξεπερνούν τους 20 και ανάμεσά τους συγκαταλέγονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, κ.α.

Στη δικογραφία καταδεικνύεται το χάος, το οποίο κυριάρχησε το κρίσιμο διάστημα της 23ης Ιουλίου του 2018 στον ανύπαρκτο συντονισμό. Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει στο πόρισμα του ο κ. Μαρνέρης, έκτασης 97 σελίδων: «Η αδιαφορία που επιδείχθηκε συναρτώμενη με την αυξημένη ευθύνη των υπαίτιων συνιστά ενδεχόμενο δόλο επίτασης του κινδύνου. Αυτό το γνώριζαν οι αρμόδιοι και παρ’ όλα αυτά αδιαφόρησαν επιδεικτικά και παρακολουθούσαν αμέτοχοι επί της ουσίας τις εξελίξεις σε Νταού Πεντέλης – Νέο Βουτζά – Μάτι ωσάν τον Ξέρξη, όταν παρακολουθούσε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας από τον χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω».

Μόνο που ο κ. Μαρνέρης δεν ζήτησε να χαρακτηριστούν ως κακουργηματικές οι πράξεις ή η απραξία των προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι αρμόδιοι υπουργοί (Τόσκας, Σκουρλέτης) και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο διοικητής της Πολιτικής Προστασίας και ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Αντίθετα, προσπαθεί να φορτώσει στις πλάτες μικροστελεχών της Πυροσβεστικής, τις ευθύνες με ενδεχόμενο δόλο(!!!). Εκ του αποτελέσματος οι «υπηρεσίες» του εν λόγω ανακριτή στο ΣΥΡΙΖΑϊκό περιβάλλον εκτιμήθηκαν δεόντως…

Ιδιαίτερη αξία, όμως, για το έργο των δικαστών, που τώρα καλούνται να αποφανθούν για την παραπομπή της υπόθεσης σε ποινικό ακροατήριο, έχουν οι συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και οι οποίες βρέθηκαν στα χέρια του ανακριτή, έπειτα από την κατάσχεση, το περασμένο καλοκαίρι, του καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ). Συγκεκριμένα, από συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία αποδεικνύεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν ότι στο Μάτι υπήρχαν νεκροί, πριν από την ευρεία σύσκεψη είχε λάβει χώρα, παρουσία τού τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα των τότε υπουργών Σκουρλέτη, Τόσκα, Πολάκη, Παππά, της Ρένας Δούρου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Οι αστικές διεκδικήσεις

Την ίδια ώρα, συγγενείς των θυμάτων έχουν καταθέσει αγωγές-μαμούθ στα Διοικητικά Δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Στις αγωγές τους οι συγγενείς των θυμάτων περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το εφιαλτικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου, με τους δικούς τους ανθρώπους να βρίσκουν τραγικό θάνατο αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι από τους αρμόδιους φορείς.

Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, ως καταλύτης στην τελική κρίση της Δικαιοσύνης για αυτές τις αστικές αξιώσεις των συγγενών των θυμάτων, αναμένεται να λειτουργήσει η πρόσφατη απόφαση που εκδόθηκε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την οποία επιδικάσθηκε αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ για ψυχική οδύνη στην οικογένεια ενός 29χρονου που έχασε τη ζωή του από πνιγμό κατά τη διάρκεια των φονικών πλημμυρών στην Μάνδρα Αττικής, το 2017.

Με την εν λόγω απόφαση, που εκδόθηκε τέσσερα χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα κρίθηκε ότι τόσο η Περιφέρεια Αττικής, όσο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και η Ελληνική Αστυνομία φέρουν ευθύνες για τον θάνατο του 29χρονου και θα πρέπει να αποζημιώσουν την οικογένειά του για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα