Ματθίλδη Μαγγίρα: «Το “YFSF All Star” είναι μια μορφή διασκέδασης που χρειάζεται ο κόσμος»

Η Ματθίλδη Μαγγίρα ως περσόνα Μαμαγγίρα προκαλεί με το «Φταίω εγώ για όλα» όλους εκείνους που δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη για την οικονομική κατρακύλα της χώρας μας

Μία εξαιρετικά ταλαντούχα καλλιτέχνιδα και μία εξίσου δυναμική προσωπικότητα συνθέτουν την αγαπημένη στο κοινό Ματθίλδη Μαγγίρα. Έχοντας στο πλουσιότατο βιογραφικό της ρόλους που μας έχουν μείνει αλησμόνητοι, μας ξεδιπλώνει και μια άλλη πτυχή του ταλέντου της, καθώς ερμηνεύει ένα πολύ γνωστό τραγούδι το οποίο δίνει πολλαπλά μηνύματα. Πολυτάλαντη, εκρηκτική, και με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, μας μεταφέρει τα «πιστεύω» της σε αυτήν τη συνέντευξη, και την ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Κυρία Μαγγίρα, μιλήστε μας για το νέο σας εγχείρημα.

«Το νέο μου εγχείρημα με χαροποιεί ιδιαιτέρως, γιατί αγαπώ τη μουσική, το τραγούδι, και η συγκεκριμένη διασκευή με βρήκε απολύτως σύμφωνη για να ξεκινήσω δισκογραφικά με αντικείμενο το θεατρικό σατιρικό τραγούδι. Παλιότερα εκπρόσωπός του ήταν ο Γιώργος Μαρίνος, ένας perfomer υπέροχος. Σήμερα δεν υπάρχει κανείς, οπότε σκεφτήκαμε να καλύψω αυτό το κενό».

Ένα μήνυμα περνάει πιο εύκολα μέσα από μια γνωστή μελωδία; Και τι σας ώθησε να ερμηνεύσετε κάτι τόσο παρεμβατικό;

«Σίγουρα μια τόσο γνωστή μελωδία είναι οικεία στα αυτιά μας, από τη γνωστή, κλασική ταινία “Gilda”, οπότε πολύ πιο εύκολα γίνεται δεκτική, με έναν στίχο όμως παρεμβατικό, όπως λέτε. Η διασκευή και οι στίχοι είναι του δασκάλου μου Γιάννη Σκουλά, που όταν μου το πρότεινε είπα αμέσως το ναι, γιατί καλλιτεχνικά με εκφράζει απόλυτα. Το τραγούδι γενικά είναι ένας τρόπος έκφρασης που σίγουρα με ενδιαφέρει, ειδικά αυτό το διάστημα που οι καλλιτέχνες έχουμε σχεδόν αποκλειστεί από τους χώρους έκφρασής μας. Με το συγκεκριμένο τραγούδι, θεωρώ ότι μπορώ να επικοινωνήσω με το κοινό, να περάσω το μήνυμά μου, το οποίο είναι τόσο επίκαιρο. Βεβαίως, τίποτα δεν θα συνέβαινε αν η δισκογραφική εταιρεία Ιnside Οut Μusic Ελλάδος και Κύπρου δεν πίστευε σε μένα και στο τραγούδι, τους ευχαριστώ γι’ αυτό».

Η Μαγγίρα και η Μαμαγγίρα έχουν κοινά σημεία; Προκαλούν με τις τοποθετήσεις τους; Δίνουν σαφώς το στίγμα των απόψεών τους;

«Η Μαμαγγίρα είναι η νέα μου τραγουδιστική περσόνα που δημιουργείται από την καλλιτέχνιδα Ματθίλδη Μαγγίρα, οπότε σίγουρα έχουν κοινά σημεία. Το τραγούδι μου “Φταίω εγώ για όλα” προκαλεί, γιατί μιλάει για την οικονομική κατρακύλα του χρηματιστηρίου του ’99, όπου κανείς δεν πήρε καμία ευθύνη, με συνέπεια να ξεμείνουμε από λεβεντιά. Η Μαμαγγίρα, λοιπόν, με λεβεντιά βγαίνει μπροστά και παίρνει όλη την ευθύνη επάνω της, μιας και κανένας δεν λέει να το κάνει, εννοώντας τους υπεύθυνους πολιτικούς αλλά και γενικότερα σαν λαός δεν ενηλικιωθήκαμε, δείχνουμε με το δάχτυλο τους άλλους ότι φταίνε και δεν το στρέφουμε σε μας να δούμε πού φταίμε εμείς σε κάθε περίπτωση, για να μάθουμε το μάθημά μας και να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι, γι’ αυτό και είμαστε στα ίδια, χρόνια τώρα. Αυτό για να αλλάξει οφείλουμε πρώτα ν’ αλλάξουμε εμείς. Χρειάζεται να ωριμάσουμε, να γίνουμε υπεύθυνοι αναγνωρίζοντας τα λάθη μας, να μάθουμε από αυτά και μόνο έτσι θα εξελιχθούμε. Αν δεν το αντιληφθούμε αυτό, θα συνεχίζουμε να ζούμε σ’ ένα τέλμα. Τώρα η κάθε άποψη είναι σεβαστή, αρκεί να είναι τεκμηριωμένη διαφορετικά είναι η άποψη για την άποψη και αυτό δεν με αφορά».

Το «Φταίω εγώ για όλα» έρχεται σε μια εποχή όπου κανείς δεν φταίει για το παραμικρό. Αλλά και όταν όλα δείχνουν ότι φταίει, αρκείται σε μία συγνώμη….. μέχρι το επόμενο φταίξιμο. Είστε αισιόδοξη ότι αυτό μπορεί κάποτε και να αλλάξει;

«Είμαι αισιόδοξη, γιατί βλέπω κάποια αφύπνιση πνευματική να συμβαίνει και να μεγαλώνει αργά αλλά σταθερά. Πού θα πάει; Κάποια στιγμή θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και θα συμβεί αυτό που χρειάζεται. Δυστυχώς, ελάχιστοι νίκησαν το Εγώ τους και ζητούν συγγνώμη συνειδητά, οι οποίοι είναι εκείνοι που θα κάνουν νέα λάθη. Οι περισσότεροι αρνούνται να ζητήσουν συγγνώμη, οπότε δεν μαθαίνουν ποτέ από τα λάθη τους, γι’ αυτό και τα επαναλαμβάνουν».

Ας έρθουμε όμως και στα τηλεοπτικά. Το «YFSF All Star» είναι γεγονός. Πώς νιώθετε που επιστρέψατε;

«Είμαι χαρούμενη, γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να ξαναεπικοινωνήσω τηλεοπτικά, καλλιτεχνικά με το κοινό μέσα από ένα παιχνίδι που θεωρώ ότι θα διασκεδάσει τον κόσμο μιας και δεν απόμεινε άλλος τρόπος για τους ηθοποιούς τουλάχιστον. Νιώθω βαθιά μέσα μου την ανάγκη του κόσμου να γελάσει, να διασκεδάσει, να συγκινηθεί, και αυτό το “YFSF ALL STAR” θεωρώ ότι μπορεί να το προσφέρει απλόχερα, έχοντας τους καλύτερους παίκτες από όλους τους κύκλους και ενδιαφέρουσα κριτική επιτροπή, με μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές που έχουμε δει τηλεοπτικά τα τελευταία χρόνια».

Πώς αισθάνεστε όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας;

«Αισθάνομαι λιοντάρι στο κλουβί, όπως όλοι μας θέλω να πιστεύω. Έχω στερηθεί το πολυτιμότερο αγαθό για μένα, την ελευθερία μου. Έχω βεβαίως ακόμη την πνευματική μου ελευθερία ευτυχώς, που μου δίνει κουράγιο και αισιοδοξία. Αυτήν δεν τη διαπραγματεύομαι με κανέναν. Ο εγκλεισμός και ο επαγγελματικός αποκλεισμός δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις για κανέναν άνθρωπο. Προσωπικά με θύμωσε στην αρχή, μετά άλλαξα στάδιο, κοιτάζοντας τι κέρδος μπορώ ν’ αποκομίσω από τη συγκεκριμένη κατάσταση και να εστιάσω σ’ αυτήν. Βρέθηκε πολύς χρόνος λοιπόν ξαφνικά και αποφάσισα να με φροντίσω περισσότερο κυρίως εσωτερικά. Μετά ήρθε το στάδιο της κουρασμένης υπομονής και ποιος ξέρει τι άλλο θα νιώσουμε».

Θα θέλατε να πείτε κάτι και για τις πολλές καταγγελίες και στον χώρο του θεάματος;

«Μετά τον επαγγελματικό αποκλεισμό των καλλιτεχνών, αντιλαμβάνομαι ότι οι πιέσεις αυτές ώθησαν τα γεγονότα. Τώρα προφανώς ωρίμασαν τα πράγματα κοινωνικά, για να βγουν στο φως γεγονότα χρόνων, μαζικά, τώρα η κοινωνία είναι έτοιμη να τα ακούσει και ν’ αλλάξει προς το καλύτερο. Ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρ των αδικημένων και αδύναμων, και μέχρι τώρα όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί μου το γνωρίζουν. Πάντα έπαιρνα θέση και αντιμετώπιζα την οποιαδήποτε ανάλογη κατάσταση, αν έπεφτε στην αντίληψή μου να συμβαίνει σε οποιονδήποτε από τους συνεργάτες μου. Σε μένα λόγω χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας δεν έτυχαν ακραία, βαριά περιστατικά, μου έχουν κάνει bullying, με έχουν μειώσει στην αρχή της καριέρας μου, στο θέατρο, τους αντιμετώπισα και αργότερα τους συγχώρεσα, οπότε μέσα μου είμαι ήσυχη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα