«Μαυρίστηκαν» οι εθνοπατέρες

Πριν από χρόνια οι βουλευτές εκκινούσαν από προνομιακή θέση, όταν αποφάσιζαν να θέσουν υποψηφιότητα για περιφέρειες (παλαιότερα για νομαρχίες) και δήμους. Το αντίθετο συνέβη στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων που προέρχονταν από τη Βουλή, συμπεριλαμβανομένων και των απερχόμενων ευρωβουλευτών (σ.σ. δεν επανεξελέγη ουδείς), μάλλον το καλοκαίρι δεν θα χρειαστούν αντηλιακό για να μαυρίσουν. Βοήθησαν σε αυτό οι ψηφοφόροι που τους «μαύρισαν» διά της (μη) ψήφου τους!

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Είναι δεδομένο ότι οι βουλευτές που εκτέθηκαν σε αυτές τις εκλογές καταποντίστηκαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις –4 στις ευρωεκλογές και μόλις 2 υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές– να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Οι «διασωθέντες» που κατάφεραν να εκλεγούν στις ευρωεκλογές είναι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ηράκλειο, Ν.Δ.), ο Μανώλης Γλέζος (Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ), η Σοφία Σακοράφα (Β΄ Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρης Παπαδημούλης (Β΄ Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ). Απέτυχε και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική ο Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα για να είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Σε ό,τι αφορά περιφέρειες και δήμους, εκεί διεσώθησαν η Ρένα Δούρου στην περιφέρεια Αττικής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Φθιώτιδας, προερχόμενος από τη Ν.Δ., Νίκος Σταυρογιάννης που εκλέχθηκε δήμαρχος Λαμίας.

Οι υπόλοιποι εθνοπατέρες που δοκίμασαν την τύχη τους απέτυχαν παταγωδώς, ενώ κάποιοι απέτυχαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ειδικότερα, εκτός δευτέρου γύρου για τον δήμο Αθήνας έμειναν όλοι οι υποψήφιοι με θητεία στα βουλευτικά έδρανα. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, προκειμένου να δείξει ότι είναι πρόθυμος να αφιερωθεί πλήρως στον δήμο Αθήνας, κατετάγη τρίτος. Παταγώδης ήταν η αποτυχία τόσο του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος είναι ανεξάρτητος πλέον (διεγράφη από τη Ν.Δ., διότι καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο), όσο και του Βασίλη Καπερνάρου, όπου ουσιαστικά με το ποσοστό που συγκέντρωσε (3,5%) έδειξε ποια θα ήταν η τύχη των ΑΝ.ΕΛ. στις ευρωεκλογές.

 

«Ναυάγια» και… διασωθέντες!

Στην περιφέρεια Αττικής υπήρχε πληθώρα υποψηφίων βουλευτών. Από όλους διεσώθη στο τέλος η Ρένα Δούρου, η οποία εξελέγη, χωρίς όμως να είναι και η μόνη κερδισμένη. Για παράδειγμα, στους κερδισμένους συμπεριλαμβάνεται ο Ηλίας Παναγιώταρος – το ποσοστό που έλαβε ήταν μεγαλύτερο της Χ.Α. πανελλαδικά. Επιτυχημένη ήταν και η παρουσία του Παύλου Χαϊκάλη, ο οποίος απέσπασε διπλάσιο ποσοστό από ό,τι οι ΑΝ.ΕΛ. στις ευρωεκλογές, όπως και ο Θανάσης Παφίλης, για το ΚΚΕ που απέσπασε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το κόμμα του.

Από ’κεί και πέρα, αρχίζει το χάος… Ξεκινώντας με τη ΔΗΜ.ΑΡ., η Μαρία Γιαννακάκη έχει να επαίρεται μόνο για το γεγονός ότι το ισχνότατο 1,7% που πήρε ήταν κατά τι μεγαλύτερο του ποσοστού που πήρε το κόμμα της στις ευρωεκλογές. Κατά τα λοιπά:

# Στον Πειραιά, ο Θόδωρος Δρίτσας, αν και στον ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζαν ότι θα είναι ο νικητής, εν τούτοις έμεινε εκτός δεύτερου γύρου. Ο άλλος βουλευτής που μετείχε στις δημοτικές ο Νίκος Κούζηλος της Χρυσής Αυγής κατέγραψε τα μισά ποσοστά από ό,τι το κόμμα του στις ευρωεκλογές.

# Στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής της Ν.Δ. και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, κατέγραψε αξιοπρεπή ποσοστά, δεν κατάφερε όμως να νικήσει τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Τον ίδιο δήμο διεκδίκησε και ο βουλευτής της Χ.Α., Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που κατέληξε τέταρτος, καταγράφοντας μικρότερα ποσοστά από ό,τι το κόμμα του στις ευρωεκλογές.

# Απογοητευτική απόδοση είχαν οι βουλευτές-υποψήφιοι περιφερειάρχες των δύο μεγάλων κομμάτων και στην Κεντρική Μακεδονία. Ο Γιάννης Ιωαννίδης πέρασε στον δεύτερο γύρο, αλλά γνώρισε τη συντριβή από τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Στο ψηφοδέλτιο του Ιωαννίδη είχε συμπεριληφθεί ως αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και ο βουλευτής της Ν.Δ., Δ. Χριστογιάννης. Απογοητευτική ήταν η παρουσία της Δέσποινας Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ), όπου κατετάγη στην 3η θέση και φυσικά αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο. Ως ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η απόδοση του ψηφοδελτίου του ανεξάρτητου βουλευτή και πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, Μάρκου Μπόλαρη.

# Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Τέρενς Κουίκ είχε υψηλότερες προσδοκίες, αλλά τελικά απέσπασε το 8,17% των ψήφων.

# Ανάλογη ήταν και η επίδοση της Άντζελας Γκερέκου στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, όπου έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, παρά το γεγονός ότι απέσπασε το διόλου ευκαταφρόνητο 14,49%.

# Απογοητευτικά ήταν ποσοστά που έλαβαν τρεις βουλευτές που ήταν υποψήφιοι στην περιφέρεια της Θεσσαλίας. Η βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, από εκεί που ήταν φαβορί για να κοντράρει τον Κ. Αγοραστό κατέληξε 3η με 13,30%. Μικρό ποσοστό απέσπασε και ο υποψήφιος της Χ.Α. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι έγκλειστος στον Κορυδαλλό. Επίσης η Μαρίνα Χρυσοβελώνη των ΑΝΕΛ απέτυχε παταγωδώς.

# Στην Ήπειρο η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, περιορίστηκε στο 25%, ποσοστό υποδιπλάσιο από αυτό του Αλέξανδρου Καχριμάνη (Ν.Δ.) που πήρε την περιφέρεια από την πρώτη Κυριακή.

# Μάχη για τη δεύτερη θέση έδωσε ο Οδυσσέας Βουδούρης στην περιφέρεια Πελοποννήσου, που κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο για 1.400 ψήφους από τον ανεξάρτητο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ έχοντας τη στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ., Γιώργο Δέδε. Και φυσικά δεν αποτέλεσε απειλή για τον Πέτρο Τατούλη.

# Στην Κρήτη απέτυχε και ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, όπου δεν κατάφερε να υπερφαλαγγίσει τον Σεραφείμ Τσόκα.

# Δύο βουλευτές ήταν υποψήφιοι στη Δυτική Ελλάδα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου έμεινε τρίτος, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατετάγη 5ος.

# Στη Στερεά Ελλάδα ο Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ), αν και εισήλθε στον δεύτερο γύρο, εν τούτοις δεν απείλησε ούτε στο ελάχιστο τον Κ. Μπακογιάννη.

# Τέλος, παταγώδης ήταν η αποτυχία του βουλευτή της Ν.Δ., Δημήτρη Σαμπαζιώτη, καθώς δεν κατάφερε να μπει καν στον δεύτερο γύρο για τον δήμο Μεσσήνης, ενώ ο Στάθης Κωνσταντινίδης (Ν.Δ.) έχασε τη δεύτερη Κυριακή τον δήμο Φλώρινας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα