ΜΑΞΙΜΟΥ: «Η Ελλάδα έχει απόθεμα εμπιστοσύνης στις αγορές»

Δραματικές οι εκτιμήσεις από ΙΟΒΕ και ΓΣΕΕ για τις επιπτώσεις στην οικονομία της υγειονομικής κρίσης

Όσο τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαίο ρυθμό, μεγαλώνει και την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός lock down, κάτι που θεωρείται καταστροφικό. Και δεν μιλάμε για κλείσιμο της ελληνικής οικονομίας, όπου ακόμη αυτό το ενδεχόμενο είναι μακριά, όσο για την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα κρούσματα αυξάνονται με απίστευτη ταχύτητα.

Ήδη οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ και η έρευνα της ΓΣΕΕ τρομάζουν, αλλά οι πολιτικές δυνάμεις ασχολήθηκαν το τριήμερο με την αστεία πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα αντί να συζητήσουν αυτά τα στοιχεία. Ειδικά η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ δείχνει ότι δωδεκαπλασιάστηκε το ποσοστό των εργαζομένων με αποδοχές έως 200 ευρώ τον μήνα, από εκεί που πριν την υγειονομική κρίση και το πρώτο κλείσιμο της οικονομίας οι μισθοί τους ήταν μεταξύ των 400-700 ευρώ.

Την ίδια ώρα το ΙΟΒΕ ανακοίνωσε πως περιμένει ύφεση 8% στο ΑΕΠ, όμως εμφανίζεται επιφυλακτικό και για το 2021, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο συνέχισης της ύφεσης στο δυσμενές του σενάριο (δηλαδή αν δεν κατασκευαστεί νωρίτερα το εμβόλιο). Ειδικότερα, για το 2021 το ΙΟΒΕ «βλέπει» ανάπτυξη μεταξύ 4% και 4,5% στο βασικό του σενάριο, ενώ στο εναλλακτικό εκτιμά ανάπτυξη από -2,5% έως 4%.

Το ΙΟΒΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Βέττα (ο οποίος έχει οριστεί και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πισσαρίδη), δεν αποκλείει το ενδεχόμενο βαθύτερης ύφεσης εάν υπάρξει lock down σε Ελλάδα και Ευρώπη και προβλήματα για το εμβόλιο. Είναι ίσως η πρώτη φορά που από τέτοιο επίπεδο μπαίνει ανοιχτά στο τραπέζι το ενδεχόμενο της ύφεσης για τη νέα χρονιά, με τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ, μάλιστα, να εκφράζει και δημοσίως την ανησυχία ότι το η ύφεση θα είναι το 2021 αδύναμη ή και ότι δεν θα υπάρξει καμία ανάκαμψη!

Φυσικά, αυτές οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου, που έχουν ξεκινήσει τα σχέδια επί χάρτου, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Πάντως, το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι ότι «η Ελλάδα έχει πάρει τα μέτρα της και υπάρχει απόθεμα χρημάτων στα ταμεία, αλλά και απόθεμα εμπιστοσύνης στις αγορές». Ένα μήνυμα που απαντά πως η ύφεση θυμίζει πλέον μνημονιακές εποχές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα