Με άδεια χέρια γύρισε ο Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε όλα όσα ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

«Πήγε για μαλί και βγήκε κουρεμένος». Με αυτή την παροιμία απαντούν συνεργάτες του πρωθυπουργού για το μπρα ντε φερ Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Και η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε πολλές προσδοκίες από το συγκεκριμένο ταξίδι, αλλά επέστρεψε στην Τουρκία με άδεια χέρια. Ούτε εξασφάλισε μία έστω ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Μπάιντεν όπως επιθυμούσε, ούτε έστω μία υπόσχεση ότι θα ξεμπλοκάρει η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από την άλλη, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, η Ελλάδα ανέδειξε το ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει παιχνίδια, ούτε υποχωρήσεις της σε ό,τι αφορά την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός απάντησε στην επίθεση του Ερντογάν εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι μιλούσε αργότερα από ότι ο Τούρκος πρόεδρος και είχε την ευκαιρία να σχεδιάσει καλύτερα την απάντηση του.

Το μόνο κέρδος που είχε ο Ερντογάν από το ταξίδι στην Νέα Υόρκη ήταν μόνο ότι έστειλε ένα μήνυμα προς τους απανταχού κατατρεγμένους μουσουλμάνους από φτωχές χώρες, ότι αυτός είναι ο μοναδικός που τους σκέφτεται και είναι πρόθυμος να τους υποστηρίξει σε όλα τα διεθνή forum. Διότι και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά, ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει -μέσω των φωτογραφιών με τα νεκρά παιδιά που έδειξε στην ομιλία του- να εξασφαλίσει κάποια επιπλέον κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό. Εξάλλου πολλάκις η Κομισιόν έχει προβεί σε παρατηρήσεις, αλλά και σε καθυστερήσεις εκταμιεύσεων, καθώς η Τουρκία δεν είναι άψογη στις υποχρεώσεις της.

Κέρδος θεωρείται για την Ελλάδα και το ότι ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να κάνει νύξη για την στρατικοποίηση των νησιών, ή το ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες. Κι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά διπλωματικοί κύκλοι «στον ΟΗΕ δεν κάνουν ερμηνεία των συνθηκών, όπως προσπαθεί η Τουρκία. Εξάλλου στη συνθήκη για τα Δωδεκάνησα δεν αναφέρεται πουθενά η Τουρκία». Και βέβαια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να πει το οτιδήποτε, καθώς οι χάρτες που κυκλοφορούν στην Τουρκία, όπου τα ελληνικά νησιά έχουν μετατραπεί σε τούρκικα. Αυτούς τους χάρτες τους έχει κοινοποιήσει η Ελλάδα στους πάντες, οπότε εάν άνοιγε τέτοιο θέμα ο Ερντογάν θα δεχόταν επίπληξη για επιθετικότητα. Οπότε προσπάθησε να δυσφημήσει την Ελλάδα. Ακόμη και για τους Μουσουλμάνους της Θράκης στις διεθνείς συνθήκες αναφέρονται ως θρησκευτική μειονότητα και όχι εθνική.

Ανοιχτοί δίαυλοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις αιτιάσεις των Τούρκων, ανέδειξε την επιθετικότητα της Τουρκίας ωστόσο όπως επισήμανε σε όλους τους συνομιλητές του στη Νέα Υόρκη δεν προτίθεται να κλιμακώσει περαιτέρω την μεγάλη ένταση η οποία επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά θα επιμείνει στην ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι της επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα, γεγονός που, όπως θα πει, αποτελεί και βούληση των δύο λαών που είναι υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να είναι γείτονες.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, πάντως, «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας», τονίζοντας ότι «οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες». Την ίδια στάση τήρησε μιλώντας σε μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, από τα οποία του ζητήθηκε να σχολιάσει την συμπεριφορά της Τουρκίας. «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη», είπε μιλώντας στο Bloomberg. «Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική Συμμαχία», συμπλήρωσε.

Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο αυτό το μοτίβο ρητορικής, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας. Και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο».

Σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, επέμεινε ότι «η Ελλάδα ακολουθεί μια αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική». Όπως είπε, φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και ταυτόχρονα, όποτε χρειαστεί, διασώζει ανθρώπινες ζωές τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο. «H Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Επομένως, το να κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -και αυτή η κατηγορία προέρχεται στην πραγματικότητα από μια χώρα που έχει ιστορικό εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς- είναι εντελώς παράλογο».

Υπενθύμισε με αυτή την αφορμή όσα συνέβησαν πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Ερντογάν ενθάρρυνε ανοιχτά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Επομένως, δεν είμαστε εμείς που εργαλειοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», είπε. «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένα άτομο που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει. Άρα πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Και είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων», τόνισε.

Με τον Γκουτέρες

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων, όσο και σε επίπεδο ρητορικής. Επανέλαβε ότι η Αθήνα πορεύεται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα