Με αιχμή στα θέματα ασφάλειας

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να παρουσιαστεί ως ο βασικός πόλος της αντιπολίτευσης κι ο Ανδρουλάκης ετοιμάζεται για τη μάχη της Βουλής

Ως ο βασικός πόλος της αντιπολίτευσης θέλει να παρουσιαστεί το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές, που αναμένεται να διεξαχθεί στην Βουλή, εκμεταλλευόμενο το έλλειμμα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου      

Ήδη όπως ενημέρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αυτή θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όμως την ίδια ημέρα κατέθεσε ανάλογο αίτημα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ποια είναι η διαφορά; Επί της ουσίας καμία απολύτως. Με βάση το πρωτόκολλο η διαφορά είναι μεγάλη.

Εάν το προεδρείο της Βουλής αποδεχθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πάρει πρώτος το λόγο και η αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι ντέρμπι για δύο. Εάν όμως το προεδρείο της Βουλής αποφασίσει να γίνει η συζήτηση με βάση το αίτημα του πρωθυπουργού, τότε πρώτος θα μιλήσει ο πρωθυπουργός κι εν συνεχεία οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί με σειρά προτεραιότητας. Δηλαδή Φάμελος, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Στίγκας, Βελόπουλος και ο επικεφαλής της Νίκης.

Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση με επίκεντρο τις αποτυχίες στα θέματα ασφάλειας των πολιτών, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ναι μεν η αιχμή του δόρατος στην συγκεκριμένη συζήτηση θα είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Έβρο κι άλλες περιοχές της χώρας όμως την ίδια ώρα στην ομιλία του κ. Ανδρουλάκη θα συμπεριληφθεί και η «επέλαση» των Κροατών χούλιγκανς στην Ελλάδα και η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στις 7 Αυγούστου. Οι υψηλοί τόνοι που θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα φάνηκαν και από μία δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, του Θανάση Γλαβίνα, τις προηγούμενες ημέρες όπου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «επικρατεί ένα γενικό έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών σε πολλαπλά επίπεδα και η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά την «επιτελική» της ανεπάρκεια και τη διαχειριστική αναποτελεσματικότητά της».

Στην Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Βουλή θα ζητήσει απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι υπήρξαν κενά συντονισμού, πρόληψης και αντανακλαστικών που καταγράφηκαν στην Πολιτική Προστασία.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσωπικά τηρούν, ούτως ή άλλως, εξαρχής μια πάγια γραμμή επίθεσης στο επιτελικό κράτος, έχοντας τη θέση ότι η επικέντρωση της εξουσίας και της διοίκησης στο Μέγαρο Μαξίμου δημιούργησε, επί της ουσίας, μια κατάσταση στην οποία η επικοινωνιακή διαχείριση έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό έλλειμμα διαφάνειας και λογοδοσίας. Επιπλέον, όπως τονίζουν πλέον όλο και πιο συχνά, αυτή η κυβέρνηση δεν είναι πλέον καινούργια και πολλές από τις κρίσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί ανέδειξαν σοβαρές επιχειρησιακές αρρυθμίες. Αυτές, όπως λένε, γίνονται πλέον πολύ εμφανείς σε όλο το φάσμα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών, ένα ζήτημα που, όπως έχουν διαπιστώσει, απασχολεί ιδιαιτέρως το κεντρώο ακροατήριο που καταγράφει ανασφάλεια για τις πυρκαγιές και προβληματισμούς για τις αποτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. Ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν και ως δύο κομβικά γεγονότα, για τα οποία δεν υπήρξε ουσιαστική ανάληψη πολιτικής ευθύνης, το δυστύχημα των Τεμπών και την πρόσφατη πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο που προκάλεσε την έκρηξη πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Η πολιτική ευθύνη

Τις τελευταίες μέρες, χαρακτηριστική ήταν η κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ηγεσία για την αποτυχία της Αστυνομίας να αποτρέψει τα αιματηρά επεισόδια οπαδικής βίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, για τα οποία η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι δεν υπήρξε καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για την έλλειψη συντονισμού των προληπτικών ενεργειών. Ενδεικτικά, ο Θανάσης Γλαβίνας σχολίασε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε τη θητεία της χθες. Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης τετραετούς διακυβέρνησης της Ν.Δ., άρα δεν υπάρχει καμία «περίοδος χάριτος» ή ακόμη και ανοχής. Είμαστε στον πέμπτο χρόνο, όμως, και μείζονα ζητήματα, όπως η ασφάλεια των πολιτών, παραμένουν σε εκκρεμότητα».

Παρόμοια ήταν κι η αποτίμηση του περιστατικού από τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την υπογράμμιση ότι «το αφήγημα του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αποδεικνύεται ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης».

Βασικός πόλος της αντιπολίτευσης

Αυτές οι δηλώσεις δίνουν μια πρόγευση από την αντιπολιτευτική στρατηγική που σχεδιάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εναντίον του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη, για όλο το επόμενο διάστημα και τα κρίσιμα ραντεβού του Σεπτεμβρίου στη Βουλή και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.          Μάλιστα όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρόεδρου του Κινήματος, «το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μπορεί να ασκήσει και πιο παραγωγική αντιπολίτευση, αλλά και ότι διαχωρίζει τη θέση του, τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικός προοδευτικός πόλος της αντιπολίτευσης που μπορεί να διεκδικεί και κεντρώα απεύθυνση».

Πάνω σε αυτή τη ρότα ελήφθη και η απόφαση να κατατεθεί πρόταση νόμου για τον αποκλεισμό της καθόδου του Κασιδιάρη, ως υποψηφίου δημάρχου της Αθήνας.  «Ο εκλογικός νομοθέτης μπορεί να θεσπίσει αποκλεισμό εκλογιμότητας ορισμένων συνδυασμών υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπως το έχει ήδη πράξει για τις βουλευτικές εκλογές, για λόγους προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος» τονίζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, «για τον αποκλεισμό εκλογιμότητας συνδυασμών στις εκλογές για την ανάδειξη Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών». Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση νόμου φέρει και την υπογραφή του Νίκου Ανδρουλάκη. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν πρόκειται φυσικά να ψηφιστεί, καθώς η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να την ψηφίσει, καθώς θεωρεί ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στον Ηλία Κασιδιάρη να λάβει καμία απολύτως θέση, λόγω της καταδίκης του.

Από το ΠΑΣΟΚ, όμως επισημαίνουν ότι ακόμη και η καταγραφή δύναμης εκ μέρους του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη και αόρατου αρχηγού των Σπαρτιατών, θα είναι πλήγμα για την Δημοκρατία. Πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως η επίθεση που δέχθηκαν από τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού, μετά την κατάθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ένα καλό μήνυμα προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι στις κάλπες θα εκτιμήσουν την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ στην καταπολέμηση των ναζιστικών μορφωμάτων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα