Με Αλμέιδα…. πετάει

Η ΑΕΚ πλέον με τη σφραγίδα του Αργεντινού προπονητή οδηγείται σε υψηλές πτήσεις και παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, βάζοντας για τα καλά πλώρη για τίτλο στην «Opap Arena-Αγιά Σοφιά»

Του Νίκου Συνοδινού

 

Κι όμως… πετάει. Δεν είναι μόνο ο αητός που κάνει υψηλές πτήσεις στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αντίστοιχα πετάνε και οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης στα γήπεδα. Η Ένωση ήδη πάτησε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα με άνετη νίκη 0-2 επί του Άρη στη Θεσσαλονίκη και τον καταδιώκει διεκδικώντας με πολλές αξιώσεις ξανά το πρωτάθλημα.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης τα τελευταία χρόνια έριξε χρήμα στις μεταγραφές. Αποκτήθηκαν πολλοί ικανοί ποδοσφαιριστές, αλλά η ΑΕΚ δεν είχε το σύνολο που θα την έκανε ουσιαστική πρωταγωνίστρια. Μέχρι που πέρυσι έμεινε κι εκτός Ευρώπης. Πάντα κάτι έφταιγε, πάντα υπήρχαν κενά, πάντα καλοί παίκτες δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί όχι μόνο έγιναν υπερβάσεις στο μεταγραφικό τοπίο, αλλά στον πάγκο βρέθηκε ένας προπονητής με ικανότητες, που ταιριάζει στην ελληνική ιδιοσυγκρασία, έχει προσωπικότητα και είναι ακριβοδίκαιος και προσαρμοστικός.

Ναι, για να πάρει πρωτάθλημα η ΑΕΚ χρειαζόταν έναν Ματίας Αλμέιδα στον πάγκο. Η Ένωση ήδη παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Χαίρεσαι να τη βλέπεις, είτε μέσα στην Opap Arena-Αγιά Σοφιά, είτε εκτός έδρας. Και το μέλλον προδιαγράφεται… βέβαιο. Όχι μόνο γιατί απολαμβάνεις να ξεδιπλώνονται στην κόντρα παίκτες όπως ο Λιβάι Γκαρσία, ο Γκατσίνοβιτς, ο Πινέδα, ο Αραούχο, και ο Σιμάνσκι ως κλασικός κόφτης, αλλά κυρίως γιατί σε αυτό το χρονικό σημείο ο προπονητής φρόντισε να λυθούν τα πόδια των παικτών του και ως εκ τούτου να βρίσκονται σε δαιμονισμένη κατάσταση.

Η σφραγίδα του Αλμέιδα

Ο Αργεντινός προπονητής της ΑΕΚ, έδειξε σπάνιες αρετές. Ο Ματίας Αλμέιδα δεν είναι εμμονικός κάτι που θα κατέστρεφε ό,τι με κόπο φτιαχνόταν. Μαθαίνει σχεδόν… αστραπιαία από τα λάθη του.

Ο Αλμέιδα κατάλαβε γρήγορα ότι με την τριάδα στην άμυνα δεν πάει πουθενά, άλλαξε το σύστημά του και πλέον η ομάδα του πετάει φωτιές. Δεν είπε, όχι αυτό το σύστημα πρέπει να παίξουμε γιατί έχω τη συγκεκριμένη λογική του πως πρέπει να στήνεται και ν’ αναπτύσσεται μια ομάδα. Αντί ν’ αλλάξει όλη την ομάδα, ή μεγάλο μέρος της, προτίμησε, ή ορθότερα είχε τη γενναιότητα ν’ αλλάξει ο ίδιος.

Το καλό είναι πως ο Αργεντινός είχε το χρόνο να μάθει και να χτίσει την ομάδα του. Είδε κάθε παίκτης τι μπορεί να κάνει και πού. Εντόπισε τα κενά και τις προσθήκες που ήταν απαραίτητες να γίνουν. Βρήκε άξιους συνεργάτες, ευήκοα ώτα, είχε τη στήριξη που χρειαζόταν και… νάτη η νέα ΑΕΚ.

Τι έκανε ο Αλμέιδα το καλοκαίρι; Πρώτα από όλα έριξε μεγάλο βάρος στη φυσική κατάσταση. Η προετοιμασία έγινε με τέτοια τακτική, πολιτική και πρόγραμμα, ώστε η ομάδα να βγάλει την πραγματική της εικόνα, αυτή την περίοδο. Να φορμαριστεί τον Οκτώβριο, μέχρι τη διακοπή του Μουντιάλ να είναι σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια, να γίνει νέα μίνι προετοιμασία στη διάρκεια του Παγκοσμίου κυπέλλου, ώστε να υπάρξει νέο διάστημα που θα τρέχει και θα αυτοματοποιήσει το παιχνίδι της.

Ο Αλμέιδα ρούφηξε την ΑΕΚ και μελέτησε το υλικό της στα τελευταία ματς της περασμένης σεζόν. Έμαθε για τα καλά τους ποδοσφαιριστές που βρήκε. Έκανε τις δοκιμές του στα φιλικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, έλαβε τις απαντήσεις στις απορίες και τους προβληματισμούς που είχε, κι έτσι ενίσχυσε την προσαρμοστικότητά του.

Ο προπονητής έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Πέτρο Μάνταλο που πολλοί τον οδηγούσαν στην έξοδο. Πολλές ευκαιρίες πήρε ο Άμραμπατ, που ήθελε να φύγει. Δεν επέτρεψε στον Δημήτρη Μελισσανίδη να ακολουθήσει τακτική παλαιότερων ετών. Ας μην ξεχνάμε πως μετά από σειρά ανεπιτυχών αποτελεσμάτων και την πίεση των οπαδών ότι αυτοί που οδήγησαν στην κατρακύλα την ΑΕΚ δεν αξίζει να φοράνε τη φανέλα της, ήταν πιθανό να ξηλωθεί άναρχα το πουλόβερ.

Ο Αλμέιδα μελέτησε και αποφάσισε πως δεν του κάνουν κάποιοι παίκτες, ο καθένας για ξεχωριστούς λόγους. Έτσι στην έξοδο οδηγήθηκαν Βράνιες, Καρίμ, Κρικόβιακ, Μισελέν, Σιμόες

Ο Αργεντινός όπως ήταν φυσικό ήθελε παίκτες με κίνητρο, εμπειρία, παίκτες που θα παίζουν και γι’ αυτόν. Και αποκτήθηκαν με επιμονή και υπερβάσεις, όπως ο Πινέδα. Έκρινε πως είναι πλεονέκτημα να ενισχυθεί με ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν το ελληνικό πρωτάθλημα, έχουν αποδώσει σε αυτό και δεν θα χρειαστούν χρόνο προσαρμογής. Έτσι προέκυψαν οι Γκατσίνοβιτς και Φαν Βέερτ.

Ο Αλμέιδα είδε πολλά στο φινάλε των περυσινών playoffs στα καταστροφικά παιχνίδια που η ΑΕΚ διεκδικούσε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο Αραούχο είχε τεθεί εκτός μάχης λόγω τραυματισμού, ο Ανσαριφάρντ δεν μπορούσε να προσφέρει περισσότερα από 10-15 λεπτά έχοντας τραυματιστεί στο μάτι, ενώ ο Άμραμπατ δεν είχε αποδώσει καλά στην κορυφή της επίθεσης. Μία εναλλακτική λύση υπήρχε: ο Λιβάι Γκαρσία!

Το προπονητικό δίδυμο στον πάγκο της ΑΕΚ, αποτελούμενο από τους Σωκράτη Οφρυδόπουλο και Ηλία Κυριακίδη, αποφάσισε να το τολμήσει, δουλεύοντάς το στην προπόνηση. Στο προτελευταίο παιχνίδι της σεζόν με τον Άρη στο ‘Βικελίδης’, ο Λιβάι βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης. Με δύο “σεντερφορίσια” γκολ στο 53′ και στο 59′, έβαλε την Ένωση μπροστά στο σκορ με 2-0 και κάπου εκεί φαινόταν ότι το ευρωπαϊκό εισιτήριο ήταν δικό της. Από το 78′ έως το 88′ κατέρρευσε, δέχθηκε τρία γκολ κι έμεινε εκτός Ευρώπης. Το αμέσως επόμενο (και τελευταίο της διαδικασίας) ματς με τον Ολυμπιακό ήταν άνευ βαθμολογικής ουσίας.

Ωστόσο και σε αυτό το ματς, στην ήττα με 2-3 από τους ερυθρόλευκους ξανά με ανατροπή (από 2-1 σε 2-3), ο Γκαρσία βρήκε δίχτυα. Ξανά με τρόπο που δημιουργούσε την εντύπωση ότι ίσως έχει κάνει κάποιο λάθος στην καριέρα του και αντί για φορ, επέλεξε να είναι εξτρέμ.

Ο Αλμέιδα είδε μπροστά του μια τρανή λύση, την οποία εφάρμοσε με τον καλύτερο τρόπο. Τράβηξε από τα άκρα της επίθεσης τον παίκτη από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο για να τον μονιμοποιήσει στην κορυφή και να δώσει χώρους στον Αραούχο να ξεδιπλώσει το ταλέντο της διεισδυτικότητας και αποτελεσματικότητάς του.

Ο Αλμέιδα είδε πως το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ ήταν η αμυντική της λειτουργία και ζήτησε φυσικά στόπερ και κόφτη αφού με τους περσινούς, ήταν αδύνατο να επιτευχθούν μεγάλοι στόχοι.

Κάποιος που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Ιταλία ξεκινά από την άμυνα. Αποκτήθηκαν σημαντικοί παίκτες για να ισχυροποιηθούν τα μετόπισθεν, με πρώτο και καλύτερο τον Αρόλντ Μουκουντί. Αυτός με τον Νταμαγκόι Βίντα έχει δημιουργήσει ένα συμπαγές, σκληρό, αμυντικό δίδυμο. Έχουν ταιριάξει τάχιστα μαζί, στον «αέρα» καθαρίζουν τα πάντα, στις μονομαχίες βγαίνουν πάντα πρώτοι, είναι αρκετά σταθεροί. Η καριέρα του Νταμαγκόι Βίντα μιλάει από μόνη της. Τόσο σε συλλογικό επίπεδο, όσο και με την Εθνική Κροατίας, με την οποία έγινε δευτεραθλητής κόσμου στο Μουντιάλ του 2018. Και η προσθήκη του στο ρόστερ της ΑΕΚ το καλοκαίρι συνιστούσε βάσει βιογραφικού μια σπουδαία αναβάθμιση στην αμυντική γραμμή των κιτρινόμαυρων. Ο 33χρονος Κροάτης στόπερ με την εμπειρία του δίνει σταθερότητα και ηρεμία στα μετόπισθεν.

Η ΑΕΚ είχε κενά με τρεις πίσω, αλλά όταν υπήρξε ενίσχυση στα στόπερ, με τις περισσότερες επιλογές στην άμυνα, άλλαξε το σύστημα και με την κλασσική τετράδα η Ένωση δυνάμωσε. Σε τέτοιο βαθμό που προσέφεραν δυναμική και στη γραμμή κρούσης.

Ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ ως μπακ υψηλής ποιότητας δεν θυσιάστηκε σε τριάδα. Η ένταξη του Γάλλου παγκόσμιου πρωταθλητή (το 2018 στη Ρωσία) που ήλθε στη γόνιμη ηλικία των 30 ετών, ενίσχυσε με την εμπειρία και την ποιότητά του την Ένωση.

Ο Αλμέιδα στην Αργεντινή απέκτησε την βασική ιδέα για το τι είναι ποδόσφαιρο: δεν είναι σπορ επίδειξης, αλλά αποτελέσματος.

Το αποτέλεσμα έρχεται με τρόπους που δίδαξαν προπονητές όπως ο Μενότι κι ο Κάρλος Μπιάνκι. Αν αυτοί αγαπούσαν μια βασική διάταξη, αυτή ήταν το λατινοαμερικάνικο 4-2-2-2 ή το 4-1-3-2, που είναι μια μικρή παραλλαγή του. Και στα δυο σχήματα το βασικό είναι να υπάρχουν πέντε παίκτες που πιέζουν (με ή χωρίς τη μπάλα) και πέντε παίκτες που αμύνονται, έτσι ώστε ποτέ ο αντίπαλος να μην έχει αριθμητικό πλεονέκτημα.

Ο Αλμέιδα έχει τα κατάλληλα εργαλεία και υπόσχεται πως τα… καλύτερα έρχονται. Οι φίλοι της ΑΕΚ απολαμβάνουν την ομάδα τους και στις συζητήσεις τους μετά από χρόνια λένε ξεκάθαρα πως η κούπα της πρωταθλήτριας θα πάει στην «Αγιά Σοφιά». Γιατί η ΑΕΚ έχει πλέον την καλύτερη ομάδα και παίζει απολαυστικό ποδόσφαιρο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα