Με απτά στοιχεία η συζήτηση στη Βουλή

Στο διάστημα μεταξύ 14-18 Οκτωβρίου αναμένεται να διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού όλη την επόμενη εβδομάδα θα απουσιάζει στις ΗΠΑ, καθώς έχουν προγραμματιστεί σημαντικές συναντήσεις μεταξύ των οποίων και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επιστροφή του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, ενώ η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συγκληθεί σε σώμα, ούτως ή άλλως, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ήτοι στις 7 του επόμενου μήνα. Δεδομένου, όμως, ότι ο κ. Σαμαράς την Τρίτη 8 Οκτωβρίου θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, επικεφαλής του μισού υπουργικού συμβουλίου και ομάδας επιχειρηματιών, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο η συζήτηση να προγραμματιστεί μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και, συνεπώς, θα παραπεμφθεί για την εβδομάδα 14 – 18 Οκτωβρίου.

Αυτό εξάλλου επιζητά και το Μαξίμου, καθώς μέχρι τότε, όπως διαβεβαιώνουν δικαστικοί κύκλοι θα υπάρχουν απτά στοιχεία από τις εν εξελίξει έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και της Δικαιοσύνης πριν την οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, πολλώ δε μάλλον αντιπαράθεση, στη Βουλή επιθυμεί να έχει ο Πρωθυπουργός.

«Η συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή και τον κίνδυνο διόγκωσης του νεοναζιστικού μορφώματος δεν θα γίνει με συνθήματα αλλά επί πραγματικών περιστατικών» σημειώνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επιδιώκοντας σαφώς να διαφοροποιήσουν τη στάση του Μαξίμου από την, εν πολλοίς, τακτική συνθημάτων από πλευράς αντιπολίτευσης. Πέραν των ερευνών από αστυνομία και δικαιοσύνη, η κυβέρνηση επιταχύνει και τις νομοθετικές της παρεμβάσεις για το ζήτημα, καθώς πολύ σύντομα αναμένεται στη Βουλή η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου για την αυστηροποίηση του αντιρατσιστικού νόμου (πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ήδη ισχύων νόμος θα έχει αρκετές βελτιώσεις), αλλά και η τροπολογία του Υπ. Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη, με την οποία θα παγώνει η χρηματοδότηση κομμάτων, βουλευτές και στελέχη των οποίων κατηγορούνται για κακούργημα

Υπέρ της επιλογής Σαμαρά να δεθεί, ακόμη περισσότερο, ο φάκελος Χρυσή Αυγή που εξετάζει η δικαιοσύνη αλλά και να έχουν προχωρήσει οι έρευνες ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. πριν την όποια δημόσια συζήτηση στη Βουλή συνηγορεί και η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο, ότι η εν λόγω συζήτηση θα χρησιμοποιηθεί τόσο από τον Αλ. Τσίπρα προκειμένου να «στοιχειοθετήσει» πολιτική σχέση μεταξύ ΝΔ και ΧΑ (αυτό άλλωστε επικαλούνται δημοσίως στελέχη της Κουμουνδούρου) όσο και από τον επικεφαλής της Οργάνωσης της Χρ. Αυγής, Νικ. Μιχαλολιάκο, προκειμένου να «σχηματοποιήσει» την εικόνα του «διωκόμενου από το πολιτικό σύστημα».

Αντιπαράθεση
Μέχρι τότε η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης θα έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανεβάσει τους τόνους για την άρνηση του Μαξίμου να συγκληθεί συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, η ΔΗΜ.ΑΡ. συντάχθηκε με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών χαρακτηρίζοντας «κατώτερη των περιστάσεων» την άρνηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Μαζί τους συντάχθηκε και η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε «χρήσιμη» την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Πάντως, η πρόταση για συζήτηση στη Βουλή έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, αν και τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΔΗΜΑΡ κατηγορούν τον Αντώνη Σαμαρά ότι υποτάσσει τα μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής στον κομματικό και εκλογικό του σχεδιασμό. Η Αριστερά πάντως φαίνεται στο σύνολό της να ανησυχεί για τις εξελίξεις φοβούμενη ότι δίνουν το άλλοθι στην κυβέρνηση να στραφεί και εναντίον της, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το σημερινό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο ο αντίκτυπος της αντιπαράθεσης φαίνεται ότι δημιουργεί και ενδοκυβερνητικές τριβές, με το ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιείται στο θέμα της σύσκεψης των αρχηγών αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, το Μαξίμου επιμένει ότι μία σύσκεψη αρχηγών δεν έχει νόημα καθώς, ήδη τα αρμόδια υπουργεία (Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) «τρέχουν» το επιχειρησιακό μέρος της αντιμετώπισης της Χ.Α. και μάλιστα ως εγκληματικής οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα