Με χαμηλές προσδοκίες η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα τεθεί επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν αποφάσεις, το κλίμα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι αυτή την φορά η Τουρκία δεν γλιτώνει την επιβολή κυρώσεων.

Όμως για να μην δημιουργούμε φρούδες ελπίδες: Το κλίμα δείχνει κυρώσεις. Όμως το κλίμα ποτέ δεν επηρεάζει την Άνγκελα Μέρκελ. Και ναι μεν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας κατέληξε πως από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα η Τουρκία όχι μόνο δεν βελτίωσε την συμπεριφορά της απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία, αλλά σε πολλά πεδία αυτή χειροτέρευσε. Επίσης η πλειοψηφία των 27 κρατών μελών της Ένωσης τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου για την επιβολή κυρώσεων, ωστόσο, οι συγκλίνουσες πληροφορίες μιλούν για αποφάσεις που θα αφορούν φυσικά πρόσωπα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας συμφώνησαν ότι η Τουρκία προκαλεί με την συμπεριφορά της. Όμως η Μέρκελ, ο Σάντσεζ και ο Κόντε σκέφτονται πρωτίστως τα οικονομικά αλισβερίσια που έχουν με την κυβέρνηση Ερντογάν. Οπότε όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα βρεθεί μία μέση λύση. Δηλαδή να ζητηθεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζόζεπ Μπορέλ, να καταρτίσει μια λεπτομερή λίστα σκληρών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, όπως η διακοπή της τελωνειακής σύνδεσης. Η λίστα αυτή σύμφωνα με την Κομισιόν θα τεθεί αυτόματα σε λειτουργία στο τέλος Ιανουαρίου. Όμως όλες οι πληροφορίες οδηγούν ότι η Μέρκελ θα δώσει μία νέα παράταση στον Ερντογάν μέχρι τον Μάρτιο. Και η δικαιολογία που θα χρησιμοποιήσει η Καγκελάριος είναι να δοθεί περίοδος προσαρμογής στο Τζο Μπάιντεν (αναλαμβάνει τα ηνία των ΗΠΑ από τις 20 Ιανουαρίου) για να συναποφασίσουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία. Απλά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια της Ελλάδας αναμένεται ότι οι άμεσες κυρώσεις θα αφορούν μέλη της Κρατικής Εταιρείας Ερευνών της Άγκυρας, αντίστοιχες με αυτές που επιβλήθηκαν μετά τις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες του Yavuz.

Αισιοδοξία με μέτρο

Όσο πλησιάζουμε προς την αυριανή ημέρα τόσο και μειώνεται η ένταση της αισιοδοξίας από ελληνικής πλευράς. «Είμαι σίγουρος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος», δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός δίνοντας τον τόνο για την ελληνική στάση. Πάντως ήδη από το Μαξίμου έχουν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών και μάλλον ετοιμάζονται για το πώς θα επικοινωνήσουν την απόφαση της Συνόδου, καθώς ήδη η αντιπολίτευση έχει έτοιμες τις ανακοινώσεις μιλώντας για εθνική ήττα.

Στην Αθήνα εκτιμούν πως σίγουρα θα υπάρξουν κυρώσεις και μέχρι την τελευταία ώρα πιέζουν για να εφαρμοστούν εδώ και τώρα. Ήδη στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών δεν προέκυψε συμφωνία ούτε καν για τυχόν μέτρα για το «Ορούτς Ρέις», παρά μόνο για κάποιους αξιωματούχους. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταθέσει βέτο η χώρα μας σε περίπτωση που οι αποφάσεις της Συνόδου δεν μας ικανοποιούν. Το ενδεχόμενο σκληρότερων κυρώσεων που θα μπορούσαν να πλήξουν την Τουρκική οικονομία θεωρείται σχεδόν αδύνατο, λόγω σοβαρών διαφορών που μπορεί να εγείρουν χώρες με οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία.

Στο Μαξίμου, όμως εκτιμούν πως η πίεση που θα ασκηθεί από Γαλλία και Ολλανδία προς την Καγκελάριο Μέρκελ τουλάχιστον για εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία θα φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το θέμα του εμπάργκο στην πώληση όπλων θα το θέσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει ήδη ενημερώσει και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του και τους πρωθυπουργούς Σλοβακίας, Σλοβενίας και Πολωνίας, ειδικά για την συμπαραγωγή των έξι υποβρυχίων μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.

Ευθύνες και απαισιοδοξία

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε επικριτικός για την κυβέρνηση σχετικά με την ήπια στάση που κράτησε «δυστυχώς καθυστερήσαμε, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καθυστέρησαν». Επίσης δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε, ότι αυτή τη φορά υπάρχουν σοβαρά θέματα που τρέχουν και πιέζουν όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ο προϋπολογισμός της ΕΕ και την αντιπαράθεση με Ουγγαρία και Πολωνία αλλά και το Brexit. Και αυτό όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, είναι ένας βασικός λόγος που δεν επιτρέπουν να είναι προτεραιότητα της Ένωσης η επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία, ωστόσο, έχει συμμάχους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχυρά κράτη όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία είναι κατά των κυρώσεων, είπε ο ευρωβουλευτής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα