Με dream team το ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως για μας η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι προσχηματική. Προσερχόμαστε με τις προτάσεις μας, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και κάθε άλλη πρόταση που θα συμβάλει στους στόχους  μας, που θα είναι στη βάση της αναβάθμισης της αξιοπιστίας του Πολιτικού μας Συστήματος και στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών». Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν στο Κίνημα Αλλαγής, και μάλιστα συγκρότησαν μία dream team, όπως τη χαρακτηρίζουν, που θα αποτελείται από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Ανδρέα Λοβέρδο, και τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, εκ των στενότερων συνεργατών της κας Γεννηματά.

Η «τρόικα» του ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπήσει το Κίνημα στην Επιτροπή για την Αναθεωρητική διαδικασία και αναμένονται στην κυριολεξία ομηρικές μάχες, καθώς από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι επικεφαλής στην επιτροπή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, που έγινε γνωστός με τον νόμο με τον οποίο άνοιξε τις φυλακές. Εισηγητής θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ επικυρώθηκε το ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Βασική γραμμή του κόμματος παραμένει η προσπάθεια για προοδευτική αναθεώρηση χωρίς προϋποθέσεις, ενώ φαίνεται πως το Κίνημα θα επιμείνει σε μια σειρά θεμάτων, όπως το άρθρο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, θα εκφράσει τη σαφή διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ θα υπερψηφίσει και το άρθρο 86, δηλαδή τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Κι όπως αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη στο ενημερωτικό προς τον Τύπο, αλλά και τα μέλη του κόμματος, «οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προσπαθούν να εκμεταλλευθούν και την Συνταγματική Αναθεώρηση, για κομματικά οφέλη. Επί 2,5 χρόνια συνειδητά καθυστερούσαν προχωρώντας σε ανούσιες εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές διαδικασίες. Και τώρα ξεκινούν την διαδικασία λίγους  μήνες προ των εκλογών, με προτάσεις που διέπονται από έντονο λαϊκισμό και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων (π.χ. εκλογή ΠτΔ με απευθείας ψηφοφορία, δημοψηφίσματα). Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που εκχώρησαν την Δημόσια Περιουσία για 99 χρόνια, φέρνουν τώρα δήθεν προτάσεις προστασίας της.

»Από την άλλη η Ν.Δ. παρουσιάζει και πάλι το γνωστό vertigo, όταν πρόκειται να πάρει πολιτικές αποφάσεις. Όλα και πάλι στον βωμό του κομματικού κέρδους. Ουσιαστικά προσπαθεί και αυτή να εργαλειοποιήσει το Σύνταγμα για μετεκλογικά οφέλη».

Κι επισημαίνουν ακόμη: «Καμία βέβαια Συνταγματική Αναθεώρηση δεν αρκεί για να προστατεύσει τον τόπο από την ανικανότητα της διακυβέρνησης Τσίπρα και της φιλοδοξίες της δεξιάς παλινόρθωσης του κ. Μητσοτάκη. Χρειαζόμαστε μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση που θα σηματοδοτεί την νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Ένα Σύνταγμα απλό, λειτουργικό βασισμένο στις αρχές της ελευθερίας και του κράτους Δικαίου».

Η σκανδαλολογία και οι επιθέσεις

Πάντως πέραν της Συνταγματικής Αναθεώρησης, στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν συνεχείς συνεδριάσεις με φόντο τη σκανδαλολογία, όπως χαρακτηρίζουν τα ζητήματα που φέρνει στην επικαιρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ προεξάρχοντος του πορίσματος για την Υγεία. Ήδη στο ΚΙΝΑΛ επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ευθύνη για τον Ανδρέα Λοβέρδο, στην υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, τονίζοντας πως «δεν διαπιστώνεται ούτε παράνομη πράξη πολιτικού προσώπου ούτε επιζήμια πράξη, και ως εκ τούτου δεν πληρούται η αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία».

Για το θέμα της σκανδαλολογίας μίλησε και η ίδια η κα Γεννηματά σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό: «Είναι φανερό ότι στην προσπάθειά του ο κ. Τσίπρας να διαχειριστεί την ήττα του μετά τις εκλογές, κάνει τα πάντα και είναι προφανές ότι έχει στηθεί μια ιστορία σκανδαλολογίας η οποία έχει ως στόχο να πλήξει τη δημοκρατική παράταξη. Αρκετά πια με αυτή την κατάσταση. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη, εμείς θέλουμε να έρθουν όλα στο φως. Δεν έχουμε διάθεση να κρύψουμε τίποτα. Όταν εμείς ψηφίζαμε τους νόμους που δίνουν τη δυνατότητα σήμερα στη Δικαιοσύνη να ερευνήσει όλες τις παλιές υποθέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφιζε, ήταν απέναντι».

Γενέθλια με γκάζια στην κυβέρνηση

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής, μεθαύριο Δευτέρα το ΚΙΝΑΛ διοργανώνει εκδήλωση με ομιλία της κας Γεννηματά στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ στις 19.00, όπου θα απευθύνει ομιλία η Φώφη Γεννηματά. Μία ομιλία, η οποία μπορεί να θεωρηθεί και ως έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Όπως ισχυρίζονται οι συνεργάτες της, η κα Γεννηματά θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι κοροϊδεύει τους πολίτες, ενώ αναφερόμενη στον πρωθυπουργό θα υποστηρίξει πως «έχουμε μπει  σε προεκλογική περίοδο και έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι πρέπει να διαχειριστεί την ήττα του. Για αυτό κάνει το μόνο που ξέρει, να υπόσχεται παντού τα πάντα. Αλλά πια όλοι τον έχουν καταλάβει».  Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι παραδίδει μία ναρκοθετημένη χώρα, λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που συμφώνησε.

Αναμένεται να αναφερθεί και στη συμφωνία του κ. Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο, όπου θα κάνει λόγο  για «μια προεκλογική κίνηση και μια προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος της εκκλησίας για μικροκομματικά οφέλη, γιατί δεν έγινε ένα ουσιαστικό βήμα στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας». Ενώ για τις προσλήψεις που εξήγγειλε ο κ. Τζανακόπουλος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα μιλήσει για κοροϊδία: «Η δέσμευση που έχει η χώρα σε σχέση με τις προσλήψεις, δεν έχει να κάνει με τον αριθμό, έχει να κάνει με το δημοσιονομικό κόστος. Αφού λοιπόν εξακολουθεί και επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με τα χρήματα αυτά, πού θα βρεθούν οι πόροι για να γίνουν οι 10.000 προσλήψεις

 

Διαβάστε επίσης