Με ενίσχυση στην κυβέρνηση η ανάκαμψη της οικονομίας

Το ερώτημα που τίθεται είναι για το εάν το πέρασμα στη νέα εποχή θα γίνει με το ίδιο κυβερνητικό σχήμα, ή θα μπολιαστεί με νέο αίμα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Όμως για να αποφευχθεί το καλοκαιρινό σίριαλ με τις κυβερνητικές αλλαγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει εξωτερικεύσει τις σκέψεις του ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες. Συμβουλεύεται το λάπτοπ του Άκη Σκέρτσου, αλλά μέχρι εκεί.  

Απλά αυτοί που τον γνωρίζουν καλά και επί πολλές ώρες δουλεύουν δίπλα του εκτιμούν πως όσοι με λάθη, παραλείψεις και αστοχίες έχουν αποδεδειγμένα «γρατζουνίσει» την κυβέρνηση κι έχουν χαμηλό βαθμό, κινδυνεύουν με αποχώρηση. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα περί των 10 βουλευτών έχουν περάσει κατά κάποιο τρόπο το κρας τεστ και θεωρείται ότι έχουν τα φόντα να αντεπεξέλθουν σε καθήκοντα υπουργών ή υφυπουργών. Κι όπως λέγεται, σε αυτήν τη δεκάδα δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο ακραιφνώς «μητσοτακικοί» βουλευτές, δηλαδή πρόσωπα που εισήλθαν στην πολιτική σκηνή από τότε που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τουναντίον, είναι βουλευτές από όλες τις τάσεις και τις φυλές του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός πάντα έχει στο μυαλό του την περαιτέρω διεύρυνση του κόμματος στον λεγόμενο κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο. Ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει τον πρώτο λόγο στον κεντρώο χώρο, οπότε κάποιες επιπλέον ενισχύσεις στο κυβερνητικό σχήμα με νέες μεταγραφές θα αποστείλουν ένα μήνυμα πως σιγά-σιγά όλοι θα πάρουν σειρά.

Πάντως, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας γίνεται λόγος ότι ο ανασχηματισμός ενδέχεται να είναι «εκλογικός» και οι αλλαγές που θα γίνουν στο υπουργικό συμβούλιο να προϊδεάζουν για τη στρατηγική του πρωθυπουργού για το επόμενο διάστημα, μετά την έλευση του εμβολίου, την αναδιάρθρωση που θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η κρίση στη χώρα μας. Και σε έναν «εκλογικό» ανασχηματισμό, είναι βέβαιον ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνοχή και η ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού.

Εάν ισχύσει αυτό, δηλαδή μεγαλύτερη αξιοποίηση βουλευτών, τότε είναι πιθανό να υπάρξουν πολλές αποχωρήσεις εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών. Κι όπως λένε κάποιοι συνομιλητές του Μαξίμου, «ίσως και να μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί που θα γλιτώσουν στον επερχόμενο ανασχηματισμό και θα παραμείνουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα – κατά κανόνα οι απολύτως έμπιστοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσοι εκ των υπολοίπων είναι απαραίτητοι στη δουλειά τους».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ίσως αφήσει το επιτελικό κράτος για το υπουργείο Εξωτερικών

Αλλαγές(;) και στο επιτελικό κράτος

Πηγές του Μαξίμου εκτιμούν πως αλλαγές μπορεί να υπάρξουν και στο Επιτελικό κράτος. Έτσι, οι αλλαγές να αγγίξουν και τους δύο μέχρι σήμερα ακίνητους υπουργούς, τον Νίκο Δένδια και τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Δηλαδή, ο υπουργός Εξωτερικών να πάει στο Αμύνης και ο Γεραπετρίτης στο Εξωτερικών. Οπότε, η τρόικα θα σπάσει και στο Μαξίμου να μείνουν ο Άκης Σκέρτσος και ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Η πιθανή μετακίνηση του κ. Δένδια προς το Αμύνης να αποτελεί σχέδιο για μία ομπρέλα μεταξύ Μαξίμου-Εξωτερικών και Άμυνας. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι οι πιο προχωρημένοι έχουν δει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν αρκετές φορές μεταξύ του Μαξίμου και του υπουργού Εξωτερικών στην εξωτερική πολιτική.

Οι προβληματικές σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον Βασίλη Κικίλια μάλλον οδηγούν σε αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο υπουργείο Οικονομικών, όπου δεν μπορεί να συνεχιστεί ένας «δυισμός» στον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Συν του ότι Σταϊκούρας και Σκυλακάκης έχουν κόψει τις… διπλωματικές τους σχέσεις.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει εκτός κυβέρνησης ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει αναλάβει ένα πρότζεκτ πολύ σημαντικό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Να βρει λύση με την προβληματική στρατιωτική μας βιομηχανία και με τα ναυπηγεία.  Ακλόνητος παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Εάν φύγει από το Εσωτερικών ο Θεοδωρικάκος, μάλλον θα οδεύσει προς το υπουργείο Επικρατείας για τη θέση του Γεραπετρίτη και θα πρέπει να το εκλάβουμε ότι οδηγούμαστε σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, είναι σαφές πως η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα αποτυπώνει τις νέες ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού στην περίοδο που εισέρχεται η χώρα μετά την έλευση του εμβολίου και με την αναδιάρθρωση της οικονομίας που θα επιφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, παράλληλα βεβαίως με την οικονομική κρίση που αναμένεται να ενταθεί και τις μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις που θα υπάρχουν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα