Με «εντολή» Σόιμπλε θα πέσει το… παραδάκι

Σε δόσεις θα αναζητηθεί, τελικά, η συμφωνία με την τρόικα και με ανάλογο τρόπο θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τα χρήματα των πιστωτών, όπως είχε επισημάνει η «Α» από την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, λοιπόν, το Μαξίμου αναμένει ότι λίγα 24ωρα πριν από τα Χριστούγεννα θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για να εισπραχθεί το ένα δισεκατομμύριο, που είναι το υπόλοιπο από τη δόση του καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επηρεαστεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. από τη συμπεριφορά της τρόικας, καθώς έχει μπροστά της δύο δύσκολα νομοσχέδια: τη φορολόγηση των ακινήτων και την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση έχει επαναπροσδιορίσει τους στόχους της, καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα αποδεικνύεται εξαιρετικά σκληρή και επιμηκύνεται. Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 19 Δεκεμβρίου θα έχει κλείσει η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα και θα εκταμιευθεί η δόση του ενός δισεκατομμυρίου. Άλλωστε το μοναδικό προαπαιτούμενο που έχει απομείνει είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ΕΑΣ θα παραμείνει ζωντανή, θα αποχωρήσουν περί τους 500 εργαζόμενους και θα διατηρήσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα, καθώς επίσης ότι η λύση αυτή θα δοκιμαστεί στην πράξη για έναν χρόνο και μετά θα επανεξεταστεί.

Το δύσκολο είναι πλέον ο συνολικός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τον οποίο εξαρτάται η εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 4,8 δισ. ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει με εσωτερικό βραχυχρόνιo δανεισμό.

Παρά την ψυχραιμία και την αισιοδοξία που αποπνέει το κυβερνητικό επιτελείο, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Η τρόικα επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει μία σειρά από δεσμεύσεις της. Η κυβέρνηση, πάλι, απαντά ότι έχει πετύχει μοναδική στα χρονικά των δυτικών χωρών προσαρμογή. Με δεδομένες τις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση ψάχνει έναν έντιμο συμβιβασμό που θα της επιτρέψει να διατηρήσει το θερμόμετρο στο εσωτερικό της χώρας. Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος καταψήφισης συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το κλίμα μεταξύ των βουλευτών δεν είναι το καλύτερο δυνατό.

Ήπιο κλίμα

Αυτό, πάντως που φάνηκε στο Eurogroup της Δευτέρας ήταν η καταλυτική παρέμβαση του Βόλφρανγκ Σόιμπλε, αποτέλεσμα του επιτυχημένου ταξιδιού του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. Η Γερμανία έριξε τους τόνους και, παρά τους λεονταρισμούς του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γιάννης Στουρνάρας πέρασε ένα εύκολο σχετικά απόγευμα. Ο Γερμανός «τσάρος» υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και βρίσκεται στον σωστό δρόμο. «Ολοκληρώνεται σωστά η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η μείωση του ελλείμματος και η πορεία της ύφεσης εξελίσσονται καλύτερα από τις προβλέψεις, ωστόσο πιστεύω ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, υπάρχουν ανοικτά θέματα με την τρόικα, αλλά θα κάνουμε τα πάντα να βρούμε λύσεις», είπε ο Σόιμπλε.

Αναγκαστικά στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Όλι Ρεν, που υποστήριξαν ότι η δόση μπορεί να εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένου ότι απομένει μόνο ένα προαπαιτούμενο, αυτό της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, όπου μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στη διάρκεια αυτής της αποστολής της τρόικας.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «έχουμε επίγνωση των προσπαθειών της κυβέρνησης και της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης στη χώρα», ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί ζητούν νέα μέτρα αφού αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη πολιτικά και κοινωνικά, απάντησε ότι με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, την ανεργία και τις κοινωνικές πιέσεις, πολιτικά είναι δύσκολο να επιβάλεις πρόσθετα μέτρα. «Εμείς δεν μιλάμε για πρόσθετα μέτρα πέραν εκείνων που προβλέπει το μνημόνιο», είπε, «αυτό που ζητάμε είναι μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και το δημοσιονομικό κενό, αλλά μένουν θέματα που δεν μπορούν να κλείσουν τον Δεκέμβριο», κατέληξε.

Οι απολύσεις
Περίπου 1.000 απολύσεις ακόμα σε διάστημα τριών εβδομάδων αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει τον στόχο των 4.000 αποχωρήσεων εντός του 2013, που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Το σενάριο της επίτευξης συμφωνίας για την τύχη των ΕΑΣ, κατά τον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, διευκολύνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι δανειστές θα αποδεχθούν ότι όσοι αποχωρήσουν από την εταιρεία θα προσμετρηθούν στον στόχο των 4.000 που έχει τεθεί για τον Δεκέμβριο, ενώ εκκρεμούν επιπλέον 11.000 απολύσεις για το 2014.

Ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μοιάζει να μοιράζεται την τύχη του προκατόχου του, Αντώνη Μανιτάκη, που έβλεπε τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση απλώς να… αδιαφορούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση των υπουργών στην απαίτηση για αξιολόγηση των ΝΠΙΔ προκειμένου να ακολουθήσουν οι διαδικασίες κλεισίματος ή συγχώνευσής τους και, συνεπώς, απόλυσης του υπερβάλλοντος προσωπικού κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς,

Τα μέλη της κυβέρνησης κινούνται στη λογική του… απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο, με αποτέλεσμα πλην του Μιχ. Χρυσοχοΐδη που έχει ήδη ανακοινώσει την κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, λίγων δεκάδων εργαζομένων από διάφορα υπουργεία και των δυνάμει απολυμένων από τα ΕΑΣ, η κυβέρνηση να αναζητά πάλι, την τελευταία στιγμή και χωρίς… πρόγραμμα και αξιολόγηση, προσωπικό προς απόλυση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ο Κ. Μητσοτάκης είχε μακρά συνεργασία με τον Αντ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε αφενός ο βαθμός ανταπόκρισης της κυβέρνησης, αφετέρου η λίστα με τα νομικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κλείσιμο ή συρρίκνωση. Ωστόσο, όσο η τρόικα τραβά το σχοινί της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα και δεν θεωρείται πιθανή η επίτευξη συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φανεί επισπεύδουσα.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός έχει μεν ζητήσει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαδικασία, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν θα ζητήσει να προχωρήσουν τα λουκέτα επιχειρήσεων και οι απολύσεις, εφόσον δεν είναι βέβαιος ότι αυτή η κίνηση της κυβέρνησης θα συνοδεύεται, αυτομάτως, από αντίστοιχες κινήσεις καλής θέλησης από την τρόικα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα