Με εθνικά και οικονομία οι «βαλίτσες» του Νταβός

Ευκαιρία για νέες διπλωματικές κινήσεις και «λανσάρισμα» της Ελλάδας ως φιλικού επενδυτικού προορισμού ήταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Στο Νταβός της Ελβετίας βρέθηκε από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παρευρεθεί στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έχοντας στις «αποσκευές» του τόσο τις επενδύσεις όσο και τα ελληνοτουρκικά.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, το συγκεκριμένο ταξίδι στην ψηλότερη πόλη της Ευρώπης που είναι «σκαρφαλωμένη» στις ελβετικές Άλπεις έχει αντιμετωπιστεί ως αφετηρία ενός νέου γύρου διπλωματικών κινήσεων για τα εθνικά θέματα, καθώς και μία ευκαιρία για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Για την ελληνική αντιπροσωπεία, η «ατζέντα Νταβός» περιελάμβανε το γενικό μήνυμα «σταθερή χώρα με αυτοπεποίθηση», το οποίο επεδίωξε να το διαδώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αναφορές τόσο στο δίκαιο των ελληνικών θέσεων αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και τις εξελίξεις στη Λιβύη, σε συνδυασμό με τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Φιλική για επενδύσεις η Ελλάδα

Στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ βρέθηκε φέτος η κλιματική αλλαγή, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στην απόφαση της Ελλάδας για πλήρη απεξάρτησή της από τον λιγνίτη το αργότερο έως το 2028. Ειδικότερα, στην ανοιχτή συζήτηση, παρουσία κοινού, που είχε στο Νταβός ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον καθηγητή Ιστορίας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την κλιματική αλλαγή που υφίσταται και η χώρας μας επισημαίνοντας παράλληλα ότι γίνονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ενός περιβάλλοντος φιλικού σε επενδύσεις. Επιπλέον μίλησε για το νέο σχέδιο της Ε.Ε. για το περιβάλλον μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Στην ίδια συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει τα της κυβερνητικής σταθερότητας εξηγώντας ότι η Ν.Δ. έχει καθαρή λαϊκή εντολή, γεγονός που διασφαλίζει ότι μέχρι το 2023 δεν θα στηθούν κάλπες, επομένως υπάρχει ένα καθαρό σκηνικό για εκείνους που κοιτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για την τελευταία δεκαετία και τα χρόνια της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και η αποκαλούμενη «κωλοτούμπα» της είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν μία σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Πορεία που συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα και μεγάλη επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών από την επιβολή τους. Τόνισε, ταυτόχρονα, πως μία ματιά στο τι συμβαίνει μετά τις εκλογές, δείχνει ακριβώς ότι ακολουθείται μία διαφορετική πορεία.

«Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές μας πως μπορούν να χαλαρώσουν», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, δείχνοντας ότι εμείς η κυβέρνησή του προχωρά τις μεταρρυθμίσεις, ανταποκρίνεται στις συμφωνημένες υποχρεώσεις της και μπορεί να πετύχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι η εκπαίδευση», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι κανένας τομέας δεν θα μείνει εκτός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για το ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της Ε.Ε. αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. «Αν θέλεις να μετέχεις στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις επίγνωση και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 Είδε Μέρκελ, είδε τη διάδοχο, είδε και Γκουαϊντό

Στο Νταβός ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε, εξάλλου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τη διάδοχό της στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU, τη σημερινή υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ ΚραμπΚαρενμπάουερ. Είδε επίσης και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊντό. Η περίπτωση Γκουαϊντό είναι ενδιαφέρουσα, καθώς η αναγνώρισή του από την Αθήνα ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον περασμένο Ιούλιο. Συνιστούσε δε μια μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σταθεί πεισματικά –και σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη– στο πλευρό του Νικολάς Μαδούρο.

Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι ο Γκουαϊντό συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ακλόνητη υποστήριξη της Ε.Ε. στην προσπάθεια του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης να κατοχυρωθεί η δημοκρατία και η ελευθερία στη Βενεζουέλα. Ο κ. Σχοινάς ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος με τον οποίο συναντήθηκε ο Βενεζουελάνος πολιτικός.

Η μεγαλεπήβολη πρόταση του Κυριάκου στη Microsoft

Στην Ελβετία ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε αρκετές επαφές με επικεφαλής πολυεθνικών κολοσσών, όπως η Microsoft και η Google, καθώς και με στελέχη της Visa Europe και της Heineken. Μάλιστα, στον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδος. Ο Σμιθ απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Microsoft, η οποία επενδύει σε αυτού του είδους τα προγράμματα.  Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να επισκεφθεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπως η Ολυμπία, και να υποβάλει μια πρόταση στην κυβέρνηση για το πώς η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναδείξει τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο περίπτερο της εταιρείας από τον πρόεδρο της Microsoft, ο οποίος του παρουσίασε μαζί με τους συνεργάτες του καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που συνδέουν την ψηφιακή εποχή με τις πράσινες τεχνολογίες.

Στη διάρκεια της συνομιλίας ΜητσοτάκηΣμιθ συζητήθηκε και η πιθανότητα το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα.  Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, η δυνατότητα τροφοδότησης του Data Center με πράσινη ενέργεια είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα εταιρείες όπως η Microsoft.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα