Με «γαλάζια» απόχρωση η τσιπρική Κεντροαριστερά

Ακόμη και οι εντός ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται πώς τόσο καιρό δεν είχαν δει το πόσο πιστοί στην κεντροαριστερή ιδεολογία είναι οι προερχόμενοι από τη δεξιά

«Οι ιδεολογικές επιλογές δεν γίνονται με παραγγέλματα. Δευτέρα-Τετάρτη- Παρασκευή θυμάται τη σοσιαλδημοκρατία. Τρίτη-Πέμπτη δηλώνει ριζοσπαστική Αριστερά, και την Κυριακή έχει ραντεβού με την καραμανλική δεξιά». Η συγκεκριμένη δήλωση του Θόδωρου Μαργαρίτη, πρώην στελέχους του Συνασπισμού, της ΔΗΜ.ΑΡ., και τώρα του Κινήματος Αλλαγής, αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που προσπαθεί να αλώσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το κυβερνητικό σχέδιο εξαΰλωσης του ΚΙΝ.ΑΛ. και του Ποταμιού, αλλά και όλα τα κόμματα και τις Κινήσεις της Κεντροαριστεράς, μπάζει από παντού. Αφενός διότι το ΚΙΝΑΛ δείχνει ότι έχει αντοχές, αφετέρου γατί οι περισσότεροι που φεύγουν από το Ποτάμι προτιμούν τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να βαφτίσει το ψάρι κρέας, προκειμένου να πείσει την κοινωνία ότι αυτός και οι συνεργάτες του είναι η νέα Κεντροαριστερά.

Όμως η νέα Κεντροαριστερά του Αλέξη Τσίπρα δέχεται πυρά από παντού, διότι γίνεται άγαρμπα, δίχως προγραμματική σύγκλιση και φυσικά χωρίς καμία απολύτως ειλικρίνεια. Απλά όσοι μετέχουν κοιτούν μόνο το ίδιον όφελος. Οι κυβερνώντες και ο Αλέξης Τσίπρας ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα παραμείνουν στην εξουσία, καθώς η καρέκλα είναι το πιο ηδονικό αφροδισιακό, ενώ οι νεομεταγραφέντες νοιάζονται για το πώς θα βολέψουν εαυτούς και πολύ κοντινούς τους ανθρώπους. Κάτι που επεσήμανε και σε άρθρο του ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης Τσίπρα), ο οποίος κάνει λόγο για γονατιστούς ανθρώπους, οσφυοκάμπτες τυχοδιώκτες, που ταυτίζουν την οικονομική πρόοδο με τη δική τους οικονομική ανέλιξη, και διατυπώνει το ερώτημα: «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός αποδέχονται αυτούς τους πονηρούς πολιτευτές; Με λίγα λόγια, τα πολιτικά μέτωπα χτίζονται από ανθρώπους “με καθαρό μέτωπο”, γιατί αλλιώς παρασύρουν στην ανυποληψία και τους εμπνευστές τέτοιων κινήσεων κι αξιολογήσεων».

 

Η πρώτη γεύση

Μία πρώτη γεύση για την Κεντροαριστερά, που πολύ πιθανόν να δούμε στις εκλογικές αναμετρήσεις των επόμενων μηνών, πήραμε με την εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η Λούκα Κατσέλη με τη συμμετοχή του Ούντο Μπούλμαν (πρόεδρος των σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο) σε κεντρικό ξενοδοχείο υπό τον τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη».

Σε αυτή την εκδήλωση που σχεδιαζόταν αρκετό καιρό, στο Μαξίμου ήλπιζαν ότι θα έδιναν το «παρών» και οι κ.κ. Γεννηματά, Θεοδωράκης και πρωτίστως ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι αρνήσεις των τριών χάλασαν τη σούπα που είχε ετοιμάσει ο πρωθυπουργός και παρά τις «Γέφυρες» και τις υπουργοποιήσεις δευτεροκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η ενιαία Κεντροαριστερά όπως τη σχεδίασαν στο Μαξίμου, προς ώρας μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.

Οπότε στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να «βαφτίσουν» ως Κεντροαριστερούς όλους όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση. Στο Μαξίμου έψαξαν βαθιά στην ιστορία και κατέληξαν ότι όπως οι καλόγεροι στον Μεσαίωνα για ν’ αντεπεξέλθουν στις στερήσεις της νηστείας της Σαρακοστής, βάφτιζαν ψάρι το κρέας τους κι ύστερα το έτρωγαν με ήσυχη τη συνείδησή τους. Έτσι και στον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους.

Βέβαια, για το εάν είναι αλήθεια αυτή η βάφτιση από τους καλόγερους ουδείς μπορεί να το τεκμηριώσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το χρησιμοποίησε σαν έκφραση ο Εμμανουήλ Ροΐδης στην «Πάπισσα Ιωάννα». Μία έκφραση που στον καιρό μας χρησιμοποιείται για να ωραιοποιήσουμε μία κατάσταση. Τη συγκεκριμένη έκφραση χρησιμοποίησε πέρυσι τέτοιον καιρό ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Γλέζος, για την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα.

 

Ποιοι βαφτίστηκαν

Πρώτη και καλύτερη στο μυστήριο της βάπτισης, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Η πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων είδε το φως το αληθινό με τη νέα Κεντροαριστερά και από τη χαρά της μάλιστα έγραψε και τραγούδι για «τον Αλέξη τον ηγέτη». Η ίδια ονειρεύεται να είναι υποψήφια στη Β΄ Πειραιώς, κάτι που από τις δηλώσεις το θεωρεί βέβαιο. Ουδείς, όμως, γνωρίζει ποιος θα γλιτώσει από το στόμα της σε περίπτωση που κοπεί, όπως ισχυρίζονται κύκλοι της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, η κα Μεγαλοοικονόμου, με την οποία οι «Ράδιο Αρβύλα» κάνουν απίστευτες πλάκες κάθε Δευτέρα, προσέτρεξε στην εκδήλωση για να ακούσει τον Μπούλμαν.

Από κοντά περιμένουν το… φως το αληθινό, της κεντροαριστερής ιδεολογίας, και οι προερχόμενοι από τους ΑΝ.ΕΛ. Κουντουρά, Κόκκαλης, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις. Ειδικά οι δύο πρώτοι που έγιναν γνωστοί στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή. Όσο για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τι να πούμε. Ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, πήγε στη Ν.Δ. του Καραμανλή, έφυγε στους ΑΝ.ΕΛ., και τώρα είναι έτοιμος να φορέσει τη φανέλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος φυσικά μπορεί να ξεχάσει την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη χαλαρότητα που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ στα φαινόμενα Ρουβίκωνα. Η περίπτωση της Κατερίνας Παπακώστα αποδεικνύει ότι ακόμη και στο σωτήριο έτος 2019 γίνονται θαύματα. Κάπου στο 2012, όταν η κα Παπακώστα –ανήκε ακόμη στις τάξεις της Ν.Δ.– χαρακτήριζε «κατσαρίδες» τους μετανάστες, ταράζοντας τον ύπνο των διευθυνόντων της εφημερίδας «Αυγή». Η απάντηση ήρθε με άρθρο-καταπέλτη της εφημερίδας: «Στη δεκαετία που ο εθνικοσοσιαλισμός γιγαντώθηκε στη Γερμανία, τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ναζί χαρακτήριζαν “κατσαρίδες” τους ανθρώπους που θα κατέληγαν στα κρεματόρια». Το θαύμα προφανώς το έκανε η Μεγαλόχαρη. Τον Αύγουστο του 2015, η κα Παπακώστα έστρεφε τα φαρμακερά της βέλη κατά του πρωθυπουργού: «Τι ταπείνωση. Θλιβερός Τσίπρας, προκλητικά αμοραλιστής. Θλιβερή κυβέρνηση. Ντρέπομαι για λογαριασμό όσων τον επέλεξαν». Και φτάνουμε στον Αύγουστο του 2018, όπου η Παναγιά βοήθησε τη βουλευτή να δει το φως το αληθινό και να αναφωνήσει: «Ο Αλέξης Τσίπρας συνδυάζει τον τρόπο σκέψης του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και αυτόν του Κωνσταντίνου και του Κώστα Καραμανλή». Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Ή πιο σωστά: Μία καρέκλα κάνει τη διαφορά.

 

Η «καραμανλική» Κεντροαριστερά

Κι εάν για την κα Παπακώστα συνετελέσθη ένα θαύμα, τι να πει κανείς για την «καραμανλική» Κεντροαριστερά. Τη νέα τάση εντός του κυβερνώντος κόμματος. Πιστός στις ιδέες της νέας Κεντροαριστεράς εδώ και αρκετούς μήνες είναι και ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος όχι μόνο επισκέπτεται συχνά-πυκνά το Μαξίμου, προφανώς για να θυμηθεί τις ημέρες δόξας, και προς Θεού όχι για να πάρει γραμμή για το τι θα πει στην ΕΡΤ όπου είναι συχνά καλεσμένος. Εξάλλου οι κεντροαριστερές ιδέες του κ. Ευάγγελου Αντώναρου αποδεικνύονται στην πράξη με τον πόλεμο που έχει κηρύξει στη Νέα Δημοκρατία.

Τον δρόμο του κ. Αντώναρου φαίνεται ότι ακολουθεί άλλο ένα τέκνο του «καραμανλισμού», ο Χρήστος Ζώης, ο οποίος αφού έκανε και μία βόλτα από τους ΑΝ.ΕΛ. του Καμμένου τώρα σουλατσάρει στους κήπους του ΣΥΡΙΖΑ. Και για καταλάβει τι σημαίνει κεντροαριστερή ιδεολογία στην εκδήλωση που μετείχε και ο Μπούλμαν, κάθισε δίπλα στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, προκειμένου να του λύνει τις απορίες.

Φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, ο πρώτος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι υποψήφιος, αλλά είναι βέβαιο ότι υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση τα κεντροαριστερά ιδεώδη.

Δικαίως πολλοί εντός της Κουμουνδούρου που ανήκουν στην ομάδα Τσακαλώτου, δηλαδή στους «53», αναρωτιούνται: «Ρε, μπας και ο Κώστας Καραμανλής είναι κεντροαριστερός κι ακόμη δεν το έχει ανακαλύψει;» Διαφορετικά, δεν μπορούν να δώσουν μία λογική εξήγηση πώς τόσοι δικοί του άνθρωποι έτρεξαν στον αυλόγυρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι συμφεροντολόγοι ΠΑΣΟΚοι

Υπάρχουν, φυσικά, και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί και διάφοροι. Ποιον να πρωτοθυμηθείς; Τη Λούκα Κατσέλη; Τον Γιάννη Ραγκούση; Τη Μαριλένα Κοππά; Τον Χρήστο   Σπίρτζη; Τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου; Τον Νίκο Μπίστη; Τον Σπύρο Δανέλλη; Ή τους δύο προσφάτως υπουργοποιηθέντες Τόλκα και Μωραΐτη;

Κι όπως σωστά παρατήρησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., ο Γιώργος Κύρτσος, που γνωρίζει όσο λίγοι τον τρόπο σκέψης των αριστερών (ο ίδιος στα νιάτα του ήταν στο ΚΚΕ), η περιβόητη «γέφυρα» δεν θα ευδοκιμήσει διότι δεν υπάρχουν οι ιδεολογικές και πολιτικές βάσεις. Οι λόγοι που θεωρεί ο κ. Κύρτσος ότι δεν θα υλοποιηθούν τα σχέδια Τσίπρα είναι: «Πρώτον, αυτοί που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν την Κεντροαριστερά στην πραγματικότητα εκπροσωπούν τους εαυτούς τους, ενδεχομένως και μερικά μέλη των οικογενειών τους και κάποιους φίλους τους. Όλοι τους στερούνται πολιτικής και εκλογικής απήχησης και μπλοφάρουν στο όνομα μιας ανύπαρκτης δυναμικής. Δεύτερον, το βόλεμα διαφόρων “προθύμων” έχει εξαντλήσει τα πολιτικά του όρια. Η κυβέρνηση είναι γεμάτη στελέχη των ΑΝΕΛ, υποτιθέμενους καραμανλικούς, πρώην στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και άλλους περαστικούς. Οι κινήσεις του κ. Τσίπρα δεν βγάζουν πολιτικό άθροισμα, απλά στέλνουν το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί περισσότερο σαν εταιρεία εξουσίας που συναλλάσσεται με τους πάντες σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος παρά σαν κυβέρνηση».

 

Οι αντιδράσεις

Στα όσα σχεδιάζει το Μαξίμου υπάρχουν αντιδράσεις. Όχι μόνο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι πολλοί αυτοί που δεν θέλουν να ΠΑΣΟΚοποιηθεί το κόμμα, αλλά και από ανθρώπους που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην Κεντροαριστερά, όπως ο Γιάννης Πανούσης και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Πανούσης σε πρόσφατο άρθρο του γράφει για τους πρόθυμος τυχοδιώκτες οι οποίοι έσπευσαν να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα γράφει ότι «ορισμένοι εξ αυτών είναι και στο pay roll επιχειρηματιών», φωτογραφίζοντας διάφορες προσωπικότητες που κάνουν νέα καριέρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερη μεταχείριση επιφυλάσσει και για ορισμένους «καραμανλικούς» της εξουσίας, τους οποίους χαρακτηρίζει «βεβαρημένους της Επταετίας…» και για τους οποίους γράφει ότι «εμφανίζονται ως το νέο αριστερό ήθος που θα αποτρέψει την παλινόρθωση της Δεξιάς, την οποία βεβαίως υπηρέτησαν επί μακρόν και όχι ανιδιοτελώς… και οι οποίοι δεν πληρούν, ούτε τιμούν τα όποια κριτήρια επιλογής».

Αλλά και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «η Αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ διασύρει την αξιοπρέπειά της». Μάλιστα ο κ. Κωνσταντόπουλος προσέθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι Καμμένος και Τσίπρας εκπροσωπούσαν ποτέ την Αριστερά».

Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού μίλησε για γελοιοκρατία με ευθύνη της εξουσίας, ενώ σχολίασε και τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως πρέπει να πάψει να είναι πολιτευτής. Υποστήριξε μάλιστα ότι μετά την αποχώρηση Καμμένου, ο κ. Παυλόπουλος έπρεπε να ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

 

Το εγχείρημα με τους ΑΝ.ΕΛ.

Βέβαια το σχέδιο με την Κεντροαριστερά ξεκίνησε όταν απέτυχε το σχέδιο να μετατραπούν οι ΑΝΕΛ από ένα ακραίο κόμμα σε σύγχρονη Κεντροδεξιά. Οι σχεδιασμοί που εκπορεύθηκαν από το πολύ στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα και αποσκοπούσαν σε πολιτική μετεξέλιξη του μικρού κυβερνητικού εταίρου, απέτυχαν παταγωδώς.

Ο κ. Τσίπρας έδειξε να πιστεύει ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ η συνταγή που ο ίδιος εφήρμοσε στον ΣΥΡΙΖΑ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και μετά. Εν ολίγοις, η συνταγή αυτή κωδικοποιείται σε απαλλαγή από τις πιο ακραίες φωνές μέσα στο κόμμα, μετατόπιση προς το κέντρο με ευρωπαϊκά πιστοποιητικά και σταδιακή ενσωμάτωση προσώπων προερχόμενων από τον κεντρώο χώρο και, βεβαίως, οικειοποίηση σε επίπεδο δημόσιων τοποθετήσεων του κέντρου.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο ακόμη και σήμερα ισχυρίζονται πως «ο Καμμένος έχανε διαρκώς από τον παρορμητισμό του και την επιμονή του σε κραυγές. Όταν είσαι στην αντιπολίτευση, οι κραυγές αποδίδουν. Όταν είσαι στην κυβέρνηση, γυρίζουν μπούμερανγκ». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο Πάνος Καμμένος θα έπρεπε να αναμορφώσει το κόμμα με τρόπο τέτοιο που να σηματοδοτεί τη μετακίνηση προς το κέντρο. «Δεν μπορείς να πεις ότι είναι ακραίοι οι Μαυραγάνης, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Χρυσοβελώνη, ακόμα και η Κουντουρά», αναφέρει ο άνθρωπος με γνώση των χειρισμών που έγιναν.

Μάλιστα από το Μαξίμου αναφέρουν πως τον Ιούλιο του 2018 ο κ. Καμμένος είχε αρχικά συμφωνήσει και γι’ αυτό έγιναν δύο συναντήσεις, όπου μετείχαν οι Καμμένος, Αντώναρος, Παπακώστα και άλλες δύο οι Καμμένος, Αντώναρος. Οι διεργασίες, ωστόσο, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Και ο Πάνος Καμμένος, που για ένα διάστημα είχε υιοθετήσει πιο προσεκτικούς τόνους, «έγινε και πάλι ο γνωστός Καμμένος», όπως διαπίστωσαν στο Μαξίμου. «Διότι τόσο άντεξε την προσπάθεια να μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο», θεωρούν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα