Με γεμάτο οπλοστάσιο ο Κυριάκος στη Βουλή

Η αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει πολύ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού

Εβδομάδα προϋπολογισμού είναι αυτή που ακολουθεί λίγο πριν εισέλθουμε στην τελική ευθεία για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Από την Τρίτη ξεκινά η συζήτηση και θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του στις 18 Δεκεμβρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θεωρείται ως η μητέρα των μαχών και σχεδόν πάντα οι κυβερνήσεις λαμβάνουν την ψήφιση του προϋπολογισμού ως μία άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείεται να δώσει στην ψηφοφορία σημασία ψήφου εμπιστοσύνης, κάτι που έκανε σχεδόν κάθε Δεκέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας στα χρόνια που ήταν πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μάχη του προϋπολογισμού προσέρχεται με πολλές και καλές ειδήσεις στο «οπλοστάσιό» του. Με πρώτη και καλύτερη την οριστική αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Ιανουάριο. Και απέναντι στη μίρλα τού ΣΥΡΙΖΑ, που τα βλέπει όλα μαύρα κι άραχλα, ο πρωθυπουργός προσέρχεται με ένα σωρό εύσημα από τους ξένους εταίρους.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εκφράστηκε με θερμά λόγια για την Ελλάδα

Κατ’ αρχάς, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα πατήσουν πολύ στην αποπληρωμή του ΔΝΤ, έχοντας φυσικά και σχετική εντολή. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμη και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έκανε λόγο πως οι Έλληνες πρέπει να είναι υπερήφανοι για την πρόοδο της χώρας τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η αποπληρωμή της τελευταίας δόσης του μνημονιακού δανείου προς το ΔΝΤ από την Ελλάδα αποτελεί συμβολικό κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου για τους πολίτες και την οικονομία της».

Εδώ καλό είναι να θυμηθούμε τι έγινε στο όχι και τόσο μακρινό 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας σκεφτόταν να μην πληρώσει η Ελλάδα τη δόση του ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου. Μάλιστα, είχε ενημερώσει και τον Σταύρο Θεοδωράκη, τότε πρόεδρο του Ποταμιού. Ο τελευταίος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό μεταφέροντάς του τα μηνύματα που είχε λάβει από τον Γιούνκερ για τους κινδύνους που υπήρχαν για την Ελλάδα, πόσο ο κ. Τσίπρας τρέναρε τη συμφωνία. Φυσικά, ο κ. Θεοδωράκης τρελάθηκε με αυτά που άκουσε και για να αποφευχθεί το μοιραίο οι συνεργάτες του στο Ποτάμι διέρρευσαν τις προθέσεις του κ. Τσίπρα. Κι ευτυχώς που το διέρρευσαν διότι κινητοποιήθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος με παρέμβασή του πέτυχε η ΤτΕ να ζητήσει και να επιτύχει τη συγχώνευση όλων των δόσεων κι έτσι εξασφαλίσθηκε η ηρεμία στις αγορές και η χώρα γλίτωσε τη χρεοκοπία. Αν δεν υπήρχε ο Στουρνάρας, η Ελλάδα θα γινόταν πριν κανείς το καταλάβει, μία από τις ελάχιστες χώρες (όπως το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε) που καθυστέρησε πληρωμές στο ΔΝΤ.

Οπότε εκείνες τις… χρυσές στιγμές του αλήστου μνήμης καλοκαιριού του 2015 θα τις επαναφέρουμε στη μνήμη μας μέσω της συζήτησης στην Βουλή, καθώς πολύ λογικά η Ν.Δ. θα τις χρησιμοποιήσει.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρισιάν Λίντνερ χαρακτήρισε τη χώρα μας ως παράδειγμα προς μίμηση

Θερμά λόγια

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν ήταν η μόνη που μίλησε με θετικά λόγια για την Ελλάδα. Ακόμη και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο σκληρός Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των Φιλελευθέρων, εκφράστηκε με θερμά λόγια για την Ελλάδα: «Αποτελεί πυξίδα για εμάς η εντυπωσιακή και επιτυχής πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει, με πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα, σε μια νέα πορεία επιτυχίας».

Τα καλά νέα δεν σταματούν εκεί, καθώς με βάση τα επίσημα στοιχεία η ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο του 2021 έφτασε στο 13,4% και η Ελλάδα είναι στην κορυφή της Ευρωζώνης, κάτι που ανάγκασε την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκέιτ Βεστάγκερ να δηλώσει «η Ελλάδα ίσως να είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενος έτος». Φυσικά, δεν πρέπει να λησμονούμε τα συγχαρητήρια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) στην Ελλάδα για το σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού.

 Μειώνεται ο ΦΠΑ

Θετικά είναι τα νέα και από το Ecofin, το οποίο επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει ό,τι θέλει με τον ΦΠΑ στα ακίνητα. Κάτι που σημαίνει ότι ο ήδη παγωμένος ΦΠΑ θα παραμείνει έτσι έως και το 2024. Και εν συνεχεία από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα μπορεί η ελληνική κυβέρνηση ακόμη και να τον μηδενίσει.

Και δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ στα ακίνητα. Κατοχυρώθηκε σε μόνιμη βάση η δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, η Ελλάδα θα μπορεί, βάσει αυτής της αλλαγής, να επιβάλει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα – παρέκκλιση που είχε αποσπάσει η Πορτογαλία κατά τη διάρκεια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Η μείωση των συντελεστών τού ΦΠΑ για τα νησιά και τους αγρότες είναι πολύ σημαντική και είναι πραγματικά μία τεράστια οικονομική ένεση. Αυτήν τη στιγμή πέντε νησιά του Αιγαίου(Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος),  τα οποία συνδέονται με τις μεταναστευτικές ροές συνεχίζουν να έχουν μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ και θα συνεχίσουν να έχουν για όσο καιρό υφίστανται δομές υποδοχής αιτούντων άσυλο.

Με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν η Ελλάδα αφενός μπορεί να διατηρήσει τις εκπτώσεις στα πέντε νησιά αλλά και να το επεκτείνει σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.  Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν μειώνει αυτόματα τον ΦΠΑ στα νησιά. Προφανώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι πολίτες είναι λωτοφάγοι. Διότι ουδείς λησμονεί ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά που ίσχυε από παλιά και ήταν μία προσφορά στη νησιωτικότητα καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Όσον αφορά τους αγρότες και τους μειωμένους συντελεστές πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στο Βαμβάκι που σήμερα εφαρμόζεται συντελεστής 24% και από το 2025 μπορεί να μειωθεί στο 13% ή στο 6%. Επίσης, μπορεί από το 2025 να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα. Σήμερα εφαρμόζεται συντελεστής 24% και μπορεί να μειωθεί στο 13%. Μειωμένοι συντελεστές θα μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων ενώ προβλέπεται και απαλλαγή  ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα