Με κλεμμένα κρυπτονομίσματα χρηματοδοτείται το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

Τι αναφέρει νέα έκθεση του ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα συνέχισε να αναπτύσσει τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και οι κυβερνοεπιθέσεις σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ήταν σημαντική πηγή εσόδων για την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με απόσπασμα εμπιστευτικής έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, την οποία αποκαλύπτει το Reuters.

Η ετήσια έκθεση ανεξάρτητων παρατηρητών υποβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα.

«Η συντήρηση και η ανάπτυξη της υποδομής πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της ΛΔΚ συνεχίστηκε, και η ΛΔΚ συνέχισε να αναζητά υλικό, τεχνολογία και τεχνογνωσία για αυτά τα προγράμματα στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων μέσω μέσων στον κυβερνοχώρο», ανέφερε η έκθεση.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, από το 2006 η Βόρεια Κορέα υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας ενίσχυσε όλα αυτά τα χρόνια σε μια προσπάθεια να στοχεύσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.

Οι παρατηρητές των κυρώσεων σημείωσαν ότι υπήρξε «σημαντική επιτάχυνση» των δοκιμών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε εννέα εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός σε έναν μήνα στην ιστορία των προγραμμάτων όπλων μαζικής καταστροφής και πυραύλων της χώρας.

«Η ΛΔΚ επέδειξε αυξημένες δυνατότητες για ταχεία ανάπτυξη, ευρεία κινητικότητα (συμπεριλαμβανομένης της θάλασσας) και βελτιωμένη ανθεκτικότητα των πυραυλικών της δυνάμεων», ανέφεραν οι παρατηρητές των κυρώσεων.

Κυβερνοεπιθέσεις και παράνομο εμπόριο

Οι παρατηρητές ανέφεραν ότι «οι κυβερνοεπιθέσεις, ιδιαίτερα σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων, παραμένουν μια σημαντική πηγή εσόδων» για τη Βόρεια Κορέα και ότι είχαν λάβει πληροφορίες ότι Βορειοκορεάτες χάκερ συνέχισαν να στοχεύουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες κρυπτονομισμάτων και ανταλλακτήρια.

«Σύμφωνα με ένα κράτος μέλος, χάκερς της ΛΔΚ έκλεψαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2020 και των μέσων του 2021 από τουλάχιστον τρία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία», ανέφερε η έκθεση.

Οι παρατηρητές ανέφεραν επίσης μια έκθεση τον περασμένο μήνα από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Chainalysis που ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε τουλάχιστον επτά επιθέσεις σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων που απέσπασαν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Το 2019, οι παρατηρητές των κυρώσεων του ΟΗΕ ανέφεραν ότι η Βόρεια Κορέα είχε δημιουργήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τα προγράμματά της για όπλα μαζικής καταστροφής χρησιμοποιώντας εκτεταμένες και ολοένα πιο εξελιγμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η τελευταία έκθεση ανέφερε ότι ο αυστηρός αποκλεισμός της Βόρειας Κορέας ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 σήμαινε ότι «το παράνομο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των ειδών πολυτελείας, έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό».

Με τα χρόνια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε τις εξαγωγές της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του σιδήρου, του μολύβδου, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των θαλασσινών, και περιόρισε τις εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα