Με κομμένη την ανάσα στον τάφο της Αμφίπολης

Ένα πέπλο μυστηρίου τυλίγει ακόμα τον τάφο της Αμφίπολης, όμως οι ανασκαφές προχωρούν βήμα-βήμα και πολύ σύντομα αναμένεται να βρεθούμε μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη.

 

Ρεπορτάζ: Μαίρη Καράμπελα

 

Από την πρώτη ημέρα της είδησης για την ανακάλυψη του αρχαίου τάφου, έχουν αρχίσει και τα σενάρια για το αν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο και πολλές ακόμα ιστορίες που ίσως περνούν αποκλειστικά και μόνο στη σφαίρα της φαντασίας. Η επικεφαλής της ανασκαφής, και αρχαιολόγος κα Κατερίνα Περιστέρη μίλησε το πρωί της Παρασκευής και αναφέρθηκε σε κάποια από τα σενάρια που ήθελαν τον τάφο να έχει συληθεί, δηλαδή να έχουν κλαπεί πολύτιμα αντικείμενα από το μνημείο, βάζοντας  τέλος στις παραφιλολογίες. Μάλιστα, ανάμεσα σε όσα υποστήριξε η ίδια, το λιοντάρι, ο περίβολος και οι Σφίγγες δείχνουν πως πρόκειται για ένα οικουμενικό μνημείο.

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μίλησε στο εννεαμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε στην Αρχαία Αμφίπολη με επικεφαλής την υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του κόμματος, βουλευτή Άννα Χατζησοφιά. Βέβαια, το κλιμάκιο που πήγε εκεί με σκοπό να αντικρίσει από κοντά το μεγαλείο του αρχαίου τάφου που κρύβει πολλά μυστικά, έφτασε έως την απαγορευτική μπάρα πριν από την αρχαιολογική ανασκαφή.

«Είναι δύσκολο να έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Περιστέρη, ενώ διευκρίνισε πως η δουλειά της ομάδας της είναι δύσκολη και απαιτεί μεγάλη προσοχή. «Είμαστε σαν τους χειρουργούς. Πάμε σιγά-σιγά. Η ανασκαφή θα μας δείξει τι έχουμε μέσα», είπε ακόμα.

Όσον αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί, η υπεύθυνη αρχαιολόγος τόνισε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο. «Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά-σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης», ανέφερε η Κατερίνα Περιστέρη.

«Βγαίνει ένα μνημείο σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον», υποστήριξε ακόμα η κα Περιστέρη και τα λόγια της έχουν ήδη επιβεβαιωθεί κατά κάποιον τρόπο και με αρνητικό σκοπό, καθώς πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ένας Σκοπιανός αρχαιολόγος προκάλεσε για άλλη μια φορά την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι η Αμφίπολη ανήκει στον λαό του.

 

Σκοπιανός παραλογισμός

Για ακόμα μια φορά οι Σκοπιανοί βρήκαν λόγο και αφορμή για να ασχοληθούν με τη χώρα μας και τα όσα τους «ανήκουν». Όπως είναι φυσικό, αυτή τη φορά έβαλαν στο «μάτι» τα ευρήματα στην αρχαία Αμφίπολη, ολόκληρη την πόλη δηλαδή, και ένας αρχαιολόγος τους έκανε και δηλώσεις επί του θέματος(!). Η πλευρά των Σκοπίων είναι γνωστό πως προσπαθεί να προκαλεί την Ελλάδα σε όποια ευκαιρία της δοθεί.

Πρόκειται για τον Πάσκο Κούζμαν, ο οποίος, μιλώντας στο Utrinski Vesnik, προέβη σε προκλητικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι η Αμφίπολη ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της «Μακεδονίας» (έτσι όπως τη θεωρούν οι Σκοπιανοί). Παράλληλα, σημείωσε πως δεν βρίσκεται εκεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Η τρέχουσα έρευνα στην περιοχή κοντά στην Αμφίπολη ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος. Αυτό που ανακαλύφθηκε είναι ένας μεγάλος τάφος, τυπικός για τη βασιλική δυναστεία από την εποχή της Αρχαίας Μακεδονίας», τόνισε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε: «Εγώ θα προσθέσω μόνο ότι είναι σίγουρα μια μεγάλη ανακάλυψη, η οποία είναι σημαντική για την αρχαιολογία. Όμως, αν θέλουμε να επισημάνουμε σωστά τα αποτελέσματα, μπορούμε μόνο να πούμε ότι η Αμφίπολη είναι στη “Μακεδονία”. Έτσι, πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι σχετικά με την τρέχουσα εύρεση. Ας μην ξεχνάμε πως η ανακάλυψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σαν να έχει ανακαλυφθεί ο τάφος του Ιησού. Θα ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη για όλον τον κόσμο».

 

Τα νέα ευρήματα

Την περασμένη Πέμπτη ήρθαν στο φως νέα ευρήματα στο ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη, όπου συνεχίζονται εντατικά αλλά προσεκτικά οι εργασίες από το επιτελείο των αρχαιολόγων. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών απομακρύνθηκαν τα χώματα από το διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών σε βάθος περίπου δύο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, ήτοι 4,5 μέτρα, με αποτέλεσμα να προχωρήσει, στο μεγαλύτερο τμήμα της, η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου. Επίσης, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου όπου αποκαλύφθηκε το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος, κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το οποίο καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου, φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δύο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα