Στρίβειν διά της… γνωμοδοτήσεως!

Για να διασωθεί ο Καμμένος, αλλά και να μην φανεί ότι υποκύπτει στον εκβιασμό του πρώην συγκυβερνήτη, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον Ν. Βούτση να αποφανθεί η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για αν οι ΑΝ.ΕΛ. θα διατηρήσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Αντί να ξεδιαλύνει τα πράγματα, μάλλον τα έκανε χειρότερα η δημοσιοποίηση της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα προς τον Νίκο Βούτση, στην οποία ο πρωθυπουργός αιτήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής να μην αλλάξει τίποτα στον κανονισμό της Βουλής που θα λειτουργούσε ως σωσίβιο της Κ.Ο. των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Η «έκκληση» –έστω και με θεσμικά ανεπίτρεπτο τρόπο– του Αλ. Τσίπρα στον Ν, Βούτση να μην αλλάξει ο τελευταίος ούτε «σημείο στίξης» από τον κανονισμό της Βουλής είχε το νόημα να καταδειχτεί ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι δέσμιος των εξελίξεων και δεν υποκύπτει στον πολιτικό εκβιασμό του Π. Καμμένου.

Αυτό, ωστόσο, μοιάζει τελικά να συμβαίνει, με τον πρωθυπουργό να στρίβει δια της… γνωμοδοτήσεως! Όπου γνωμοδότηση, η ετυμηγορία που καλείται να βγάλει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για το αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπορούν βάσει κανονισμού να διατηρήσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα τους ή πρέπει να διαλυθούν, εφόσον ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος «αποχαιρετίσει» την έδρα του.

Το ποιος έκλεψε την ιδέα από ποιον δεν το γνωρίζουμε, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον το στοιχείο που λέει ότι παρόμοιο με του πρωθυπουργού αίτημα κατέθεσε και η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Ζήτησε, δηλαδή και αυτή, να γνωμοδοτήσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για την ορθή ερμηνεία του άρθρου 15 του κανονισμού που αφορά την έννοια και την αριθμητική συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας.

Το θέμα έκανε σημαία –και δικαίως– η αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας κυρίως το γεγονός ότι η βουλή δεν είναι υφιστάμενο όργανο της κυβέρνησης αλλά το αντίθετο. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας, που δια στόματος της εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρίας Σπυράκη, σχολίασε δεικτικά:

«Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό Καμμένου. Ξαφνικά αποφάσισε ότι δεν θέλει να αλλάξει τον κανονισμό ενώ πριν μία εβδομάδα ο εκπρόσωπός του το είχε προαναγγείλει.

»Ο πρωθυπουργός που στηρίζεται στις διαθέσεις της κυρίας Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου, με περισσή αλαζονεία απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής ως υφιστάμενο του αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή».

 

Η επιστολή Τσίπρα

Για την ιστορία, ολόκληρη η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

 

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

 

»Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

 

»Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

 

»Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.

 

»Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

 

»Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.

 

»Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

 

Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα, με ένα tweet του ο πρωθυπουργός κοινοποίησε και την ίδια την επιστολή:

Η απάντηση της Σπυράκη:

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, κλήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Βουλής.

«ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό Καμμένου», είπε η κα Σπυράκη.

«Ξαφνικά αποφάσισε ότι δεν θέλει να αλλάξει τον κανονισμό ενώ πριν μία εβδομάδα ο εκπρόσωπός του το είχε προαναγγείλει.

Ο πρωθυπουργός που στηρίζεται στις διαθέσεις της κυρίας Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου, με περισσή αλαζονεία απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής ως υφιστάμενο του αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή» υπογράμμισε εκπρόσωπος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα