Με «μοντέλο Κύπρου» οι διασώσεις τραπεζών

Σε συμβιβαστική συμφωνία για τον τρόπο διάσωσης προβληματικών τραπεζών κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από εξάμηνες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στο Στρασβούργο.

Όπως αποφασίστηκε μέτοχοι, ομολογιούχοι αλλά και καταθέτες θα επωμίζονται στο μέλλον το βάρος της διάσωσης των προβληματικών τραπεζών, ενώ οι τράπεζες θα υποχρεώνονται εφεξής να βάζουν στην άκρη «χρήματα για τις δύσκολες ημέρες».

Στόχος είναι να ενισχυθούν, να «θωρακιστούν» οι τράπεζες, ώστε να κινδυνεύουν λιγότερο στο μέλλον και παράλληλα να μπορούν να «δανείζουν στην πραγματική οικονομία».

Με βάση τη συμφωνία, το νέο «bail-in» των τραπεζών προβλέπει σε πρώτη φάση τη συμμετοχή των μετόχων και των ομολογιούχων στα βάρη διάσωσης της προβληματικής τράπεζας και, ως δεύτερο βήμα, θα έρχεται η συμμετοχή των καταθετών.

Σε ό,τι αφορά τους μικροκαταθέτες, όσους δηλαδή έχουν καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, αυτοί θα συμμετάσχουν μεν στη διάσωση, πλην όμως τελευταίοι, και αφού όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι έχουν δώσει τη δικιά τους συμμετοχή και αυτή δεν έχει καταστεί επαρκής για να σωθεί η τράπεζα

Η συμφωνία θα ισχύσει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2015 οι δε κανόνες των bail in διασώσεων (κούρεμα μη ασφαλισμένων καταθέσεων, απώλειες ομολογιούχων) θα ισχύσουν από το 2016, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε αποφασιστεί τον περασμένο Ιούνιο.

Η συμφωνία αφήνει παράλληλα  και στις κυβερνήσεις το δικαίωμα για διασώσεις τύπου bail out, δηλαδή μέσω επιβάρυνσης των δικών τους προϋπολογισμών.

Ωστόσο οι κρατικές παρεμβάσεις θα είναι δυνατές μόνο κάτω από αυστηρές συνθήκες και θα τελούν υπό την έγκριση της ΕΕ.

Με αυτούς τους νέους κανόνες, οι μαζικές διασώσεις τραπεζών «δημοσία δαπάνη» και οι συνέπειες αυτών στους φορολογούμενους αποτελούν παρελθόν, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ που τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης μέσω twitter ανακοίνωσε: «Μεγάλο βήμα απόψε. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα είναι πια οι πρώτοι που θα πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών».

Την επίτευξη της συμφωνίας είχε αναγγείλει ουσιαστικά νωρίτερα  και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, τονίζοντας ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο Κύπρου, για τη διάσωση των τραπεζών, θέση που έχει υποστηρίξει και η Γερμανία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα