Με… μότο Σημίτη ο Θεοδωράκης

Όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα που θα διεξαχθεί η συνάντηση Θεοδωράκη – Γεννηματά με κυρίως… μενού την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα που θα καλύψει το χώρο μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο εντείνεται η αγωνία των ενδιαφερομένων.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος δεν επιθυμεί να ακούει για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς κρατά χαμηλούς τόνους, καθώς όπως ο ίδιος τονίζει «πολλές φορές οι μικρές διαφορές είναι ανυπέρβλητες». Στη Σεβαστουπόλεως υπογραμμίζουν ότι ο νέος πολιτικός φορέας για να επιτύχει χρειάζεται να υπερβεί τους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς. «Να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα νέο κίνημα που θα υπερασπιστεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Σύγκρουση με το κομματικό κράτος. Απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων», λένε χαρακτηριστικά.

Με βάση τις συγκεκριμένες θέσεις θα πάει στο ραντεβού με τη Φ. Γεννηματά ο Στ. Θεοδωράκης. Θα προτείνει μια ελάχιστη οργανωτική συμφωνία στην κορυφή και μετά το λόγο θα τον έχουν οι πολίτες αφού προηγηθεί αντιπαράθεση των υποψήφιων προέδρων πάνω σε ιδεολογικές πλατφόρμες. Να αναλύσει ο κάθε υποψήφιος αρχηγός ποιες λύσεις προτείνει στην οικονομία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, την καθημερινότητα. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, όταν πρότεινε αυτό το μοντέλο ίδρυσης του νέου φορέα έθεσε ως ζήτημα το να έρθουν να ψηφίσουν τις κάλπες περισσότεροι από 200.000 πολίτες, ώστε το νέο εγχείρημα να αποκτήσει μία μεγάλη ώθηση. Ήδη από το ΠΑΣΟΚ έκαναν ένα βήμα πίσω και το δέχθηκαν, αλλά από την άλλη υποστηρίζουν ότι η εκλογή αρχηγού πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα προσπαθήσει να πείσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πως εάν η εκλογή νέου αρχηγού γίνει τον Νοέμβριο, τότε η πόλωση από την αντιπαράθεση θα φέρει περισσότερους πολίτες στην κάλπη. «Ο νέος φορέας ή θα γεννηθεί από την κοινωνία ή δεν θα γεννηθεί», θα πει ο Στ. Θεοδωράκης στην Φ. Γεννηματά, η οποία όπως και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, θα είναι σίγουρα υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα.

Η διαφωνία
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλά βήματα… λείανσης των διαφορών των δύο κομμάτων, η τελευταία συνέντευξη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε νέες τριβές. Ο λόγος; Μίλησε για αναλογική σύνθεση του συντονιστικού οργάνου που μαζί με τον εκλεγμένο επικεφαλής θα οδηγήσει το νέο σχήμα στο ιδρυτικό συνέδριο. Όπως ήταν φυσικό τα όσα είπε η Φ. Γεννηματά προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στη Σεβαστουπόλεως.

«Για μια ακόμα φορά η Φώφη αποδεικνύει ότι κινείται με βάση τα δικά της συμφέροντα και όχι τα συμφωνηθέντα», λένε συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη και συνεχίζουν: «Αν εκλεγεί ο Σταύρος Θεοδωράκης αρχηγός της παράταξης από τη βάση θα πρέπει να έχει ένα πασοκικό συμβούλιο». Από το Ποτάμι σημειώνουν εμφατικά ότι «ή θα πάμε σε καθαρή εκλογή χωρίς χειροπέδες στα χέρια του αρχηγού ή δεν θα πάμε σε εκλογή».

Καθαρές λύσεις
Μία φράση που είχε πει πριν πολλά χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, το «καθαρές λύσεις», που κυριάρχησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996, όταν υπήρξε η σφοδρή σύγκρουση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, θα ανασύρει ο κ. Θεοδωράκης στη συνάντησή του με τη Φ. Γεννηματά. Θα ξεκαθαρίσει στη συνομιλήτριά του, ότι πρέπει ο νέος φορέας να ξεφύγει από την οσμή της κομματικής καμαρίλας, προκειμένου να πειστεί η κοινωνία. Μάλιστα θα της ζητήσει να σταματήσει το σύνθημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, προκειμένου στο νέο φορέα να συμμετάσχουν και κεντροδεξιά σχήματα και Κινήσεις, όπως η «Δράση», η οποία συμμετείχε στην επιτροπή διαλόγου.

Πάντως οι περισσότεροι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι δύο αρχηγοί θα καταλήξουν σε συμφωνία. Και αυτή η αισιοδοξία εξάγεται από το ότι και οι δύο έχουν ξεκινήσει τις επαφές τους, προκειμένου να στήσουν τις ομάδες υποστήριξής τους.

Και οι δύο γνωρίζουν πως σημαντικοί παράμετροι στην όλη προσπάθεια είναι οι προθέσεις δύο πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Προς το παρόν ο κ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους. Αντίθετα ο Κ. Σημίτης μετείχε στο δείπνο στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, προκειμένου να πειστεί ο Γιάννης Στουρνάρας, ώστε να μπει στην κούρσα. Ήδη η κ. Γεννηματά απάντησε σε αυτό το δείπνο με αιχμές, ενώ συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη έλεγαν πως αυτό δεν τους αφορά. Πάντως στο Ποτάμι εκτιμούν πως το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ του κ. Σημίτη είναι πιο κοντά στις προτάσεις Θεοδωράκη.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξουν κι άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ με προϋπηρεσία σε υπουργικούς θώκους. Σε αυτή την κατηγορία είναι πρώτα από όλους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γιάννης Μανιάτης και, βεβαίως, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο τελευταίος κρατά σε μεγάλο βαθμό το κλειδιά των μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ και η στάση που θα κρατήσει την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας θα παίξει σημαντικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν περνά απαρατήρητος ο δίαυλος που έχει ανοίξει ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Θεοδωράκη, στη βάση και της μόνιμης αντιπαράθεσης που έχει με την κ. Γεννηματά. Ο ευρωβουλευτής της Ελιάς φαίνεται πώς έχει αποφασίσει να παραμείνει στις Βρυξέλλες.

Πού θα στηριχθεί
Με βάση όλα τα παραπάνω ο Στ. Θεοδωράκης, που γνωρίζει ότι δεν διαθέτει τον μηχανισμό και την εμπειρία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εκτιμά ότι η υποψηφιότητά του μπορεί να στηριχτεί από νέες δυνάμεις, από στελέχη και ψηφοφόρους με εκσυγχρονιστικές αναφορές – ακόμα και εντός του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα στηριχτεί, μεταξύ άλλων, στον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα, στον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, στη διευθύντρια του γραφείου Τύπου Λίνα Παπαδάκη, στον εκδότη του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» Γιάννη Μεϊμάρογλου, στον γραμματέα του κόμματος Παντελή Αβραμίδη, στον Παναγιώτη Βλάχο από τους «Μπροστά», αλλά και σε έναν ευρύ κύκλο προσωπικών του φίλων με ιδιαίτερη επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα