Με ορμή από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου στους δεινόσαυρους της Κίνας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διεθνές πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου Λέσβου, και του Γεωπάρκου Yanqing της Κίνας για τη συντήρηση απολιθωμάτων. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική συνεργασία που αφορά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη συντήρηση ιχνοαπολιθωμάτων δεινόσαυρων στο Γεωπάρκο Yanqing του Πεκίνου.

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος -από την ελληνική πλευρά- είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, και από την κινεζική πλευρά και από την Κίνα ο διευθυντής του Γεωπάρκου, Yanqing You Baojunκαι ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του Γεωπάρκου, καθηγητής Zang Zianping.

Το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Yanqing από την Κίνα ξεκίνησε το 2015, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που υπογράφηκε στις 30 Απριλίου του ίδιου έτους, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Ζούρος στο Πεκίνο.

«Οι εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2017 και υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018, περιελάμβαναν τη συντήρηση ιχνοαπολιθωμάτων δεινοσαύρων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Γεωπάρκου Yanqing της Κίνας, την εκπαίδευση προσωπικού αλλά και την ενημέρωση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της γεωδιατήρησης, στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ζούρος. «Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος συντήρησης απολιθωμάτων, πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη ομάδας επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού και πραγματοποίηση εργασιών προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των αποτυπωμάτων δεινοσαύρων, οι οποίοι ζούσαν στην περιοχή πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια. Σε ειδικά ικριώματα, ύψους 35 μέτρων, που στήθηκαν στο γεωλογικό αυτό μνημείο της Κίνας εφαρμόστηκαν νέες τεχνικές συντήρησης» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνεργασία στους τομείς της τουριστικής προβολής, της έρευνας, της προστασίας της γεωλογικής κληρονομιάς και της εκπαίδευσης, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα προστασίας απολιθωμάτων και γεωλογικών μνημείων, ανάπτυξης ερευνητικών εργασιών σε περιοχές φυσικών μνημείων και ανταλλαγής ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει την ενημέρωση του μαθητικού κοινού και των εκπαιδευτικών για θέματα φυσικών μνημείων.

Ο κ. Ζούρος σημείωσε ότι «ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία σε θέματα δημιουργίας υλικού τουριστικής προβολής, η οποία αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη προβολή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην περιοχή του Γεωπάρκου Yanqing, το οποίο δέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών».

Ήδη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με φοιτητές του Πανεπιστήμιου Γεωεπιστήμων του Πεκίνου έχει ολοκληρώσει και πρόκειται πρόσφατα να εκτυπώσει σημαντικά έντυπα προβολής της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στην κινεζική γλώσσα, τα οποία στη συνέχεια θα διανεμηθούν στην Κίνα.

Στο Μουσείο της Yanqing πραγματοποιείται προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους, καθώς σε περίοπτη θέση στο εσωτερικό του Μουσείου εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και τμήμα απολιθωμένου κορμού δέντρου από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα