Με πολιτικά όπλα ο «πόλεμος» κατά της Χρυσής Αυγής

Σε νέο επίπεδο φαίνεται να περνά η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από την παρούσα κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την πρώτη στιγμή είχε, με δηλώσεις στελεχών του, αποσαφηνίσει ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό. Και έτσι σκοπεύει να αντιμετωπίσει το νεοναζιστικό αυτό κόμμα…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου απέναντι στη Χρυσή Αυγή έχει πολλάκις επιχειρηθεί να ερμηνευθεί, με κάποιους να υποστηρίζουν πως η πρόεδρος της Βουλής υποστηρίζει τρόπον τινά το νεοναζιστικό κόμμα.

Μια γρήγορη ανασκόπηση στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν δείχνει πως η Ζ. Κωνσταντοπούλου παραμένει πιστή στις θέσεις της, οι οποίες φαίνεται να πλησιάζουν εκείνες του Μανώλη Γλέζου. Θα πρέπει εδώ να θυμίσουμε πως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στηn ψηφοφορία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής είχε ψηφίσει «όχι» διευκρινίζοντας αργότερα: «Τους σταυρωτήδες των χριστιανικών αρχών, τους διαστρεβλωτές των Αρχαίων Ελλήνων και όλους αυτούς που θέλησαν να διαβρώσουν την ελληνική κοινωνία, δεν τους πολεμάμε με αποφάσεις, αλλά πολιτικά. Δεν τους πολεμάμε όπως αυτοί επιδιώκουν».

Σε εκείνη την ψηφοφορία όπου η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «ναι» απείχε η σημερινή πρόεδρος της Βουλής, αν και συμμετείχε στην προηγούμενη ψηφοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και της οικονομικής ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων, όταν ηγετικά τους στελέχη κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 187 περί εγκληματικής οργάνωσης ή 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων του Ποινικού Κώδικα, είχε ψηφίσει «παρούσα», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί «υπέρ».

Αλλά και σε σύσκεψη στην Κουμουνδούρου για την άρση της ασυλίας βουλευτών της Χ.Α., η Ζ. Κωνσταντοπούλου είχε διαχωρίσει τη θέση της με νομικά επιχειρήματα. Επέμεινε τότε, παραπέμποντας σε συγκεκριμένα εδάφια του εισαγγελικού πορίσματος, ότι δεν μπορεί να ζητείται η δίωξη ατόμου μόνο και μόνο επειδή είναι βουλευτής. Αυτό ισοδυναμεί με πολιτειακή εκτροπή, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι δεν υπάρχει κατηγορούμενος χωρίς δικαιώματα – και στους σχεδιασμούς αυτούς δεν γίνεται να συναινεί η Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε συναίνεσε, καθώς πλησίαζαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και επί της ουσίας δεν ήθελε να φανεί στους ψηφοφόρους ως υποστηρικτής των νεοναζί.

Ο Μ. Γλέζος μετά τις τελευταίες εκλογές επανήλθε στο θέμα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στο κόμμα του. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν βλέπει σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας και αν υπάρχει, επίσης, κίνδυνος να αναπτυχθούν ακραίες δυνάμεις, ο κ. Γλέζος απάντησε ότι «ο κίνδυνος υπάρχει και θα εκραγεί αν η κυβέρνηση αποδειχθεί μη ικανή να κρατήσει τον λόγο της. Κι αν δεν τον κρατήσει, θα φέρει στα πρόθυρα της εξουσίας τη Χρυσή Αυγή πριν καν το καταλάβει».

Το ενδεχόμενο αθώωσης
Πλέον η υπόθεση Χ.Α. έχει μπει στην τελική ευθεία και κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έκβαση του δικαστηρίου το οποίο ξεκινά στις 20 Απριλίου.  Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι κάποια (αν όχι όλα) από τα πρωτοκλασάτα στελέχη πρώτης γραμμής να αθωωθούν και «ξαναβαπτισμένα» να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή του τόπου, με σημαία τους ότι υπήρξαν στόχος των πολιτικών τους αντιπάλων. Ενώ στο παρασκήνιο θα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τη δράση τους.

Αυτός ακριβώς ο κίνδυνος είναι που έχει υποχρεώσει τουλάχιστον την πρόεδρο της Βουλής (έστω και με υπερβολές) να υιοθετήσει μια ευθέως πολιτική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς πτέρυγας της Βουλής. «Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε κανένα στοιχείο και δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε κανένα ενδεχόμενο. Η Δικαιοσύνη θα κληθεί πλέον να αποφασίσει αν είναι ένοχοι ή αθώοι για τα όσα κατηγορούνται και στην απόφαση θα οδηγηθούν από τα πραγματικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί κατά την έρευνα. Πώς όμως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για μια θετική για την πολιτεία έκβαση;» σχολιάζει στην «Α» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Όπως εξηγεί στο κόμμα (και την κυβέρνηση) κυριαρχούν αυτή τη στιγμή δύο τάσεις: «Υπάρχουν», λέει ο ίδιος άνθρωπος, «εκείνοι που ζητούν την πολιτική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, όπως άλλωστε οφείλουμε. Εμείς δεν είμαστε δικαστήριο για να τους καταδικάσουμε ή αθωώσουμε. Μπορούμε όμως πολιτικά να τους απογυμνώσουμε μέσα στη Βουλή, αντιμετωπίζοντάς τους ευθέως. Ευκαιρίες υπάρχουν και θα δοθούν πολλές ακόμα. Κρίνοντας από το έκρυθμο του χαρακτήρα πολλών από αυτούς, δύσκολα θα κρατηθούν. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που για τους δικούς τους λόγους έχουν πεισθεί από την τακτική που είχε επιλέξει η προηγούμενη κυβέρνηση, οπότε επιμένουν στην ίδια επιλογή».

Επί της ουσίας, η επιχείρηση πολιτικής αποδόμησης της Χ.Α. έχει ξεκινήσει ήδη από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα, ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος και τότε υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, είχε τονίσει ότι κατανοεί την ψήφο πολλών ψηφοφόρων υπέρ της Χρυσής Αυγής, αποδίδοντάς τη σε «οργή και αγανάκτηση» συμπληρώνοντας πως «δεν είναι νεοναζί το 16% των Αθηναίων που ψήφισαν τον Κασιδιάρη». «Το επόμενο διάστημα και πάντα σε εξάρτηση με την απόφαση του δικαστηρίου θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά για όλα τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου», καταλήγει ο συνομιλητής μας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα